Owoce morza

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Postautor: richo » pt wrz 25, 2009 3:18 pm

ione pisze:czyli żeby były chrupiące


Ale choć raz spróbowałeś?
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: stentonik » pt wrz 25, 2009 3:32 pm

richo pisze:
ione pisze:czyli żeby były chrupiące


Ale choć raz spróbowałeś?


Pewnie w pancerzyku ;)

Moje chrupią jak się udadzą a dość często udają, że się udały. Da się zrobić chrupiące i w Polsce, tylko trzeba mieć odpowiednią patelnię i temperaturę jej :)

pzdr
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: leny » pt lis 06, 2009 7:35 pm

nigdy nie jadłem krewetek ale naszła mnie na nie ochota, a nie wiem jak przyrządzić, z czym itp. nie wiem nawet ile tego towaru kupić powiedzmy na 3 osoby, no i jak je rozebrać żeby dojść do mięsa. Będę próbował z przepisu stentonika zobaczymy jak to wyjdzie. Zemfi zapodaj jakiś swój przepis jak masz
Awatar użytkownika
leny
 
Posty: 514
Rejestracja: pt cze 12, 2009 8:49 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » pt lis 06, 2009 7:54 pm

leny pisze:Zemfi zapodaj


Krewety najlepiej największe. Niech Cię czasem nie weźmie chęć na koktajlowe - nie są najsmaczniejsze.

Rozpuszczasz masełko, wrzucasz krewety polewasz białym winem - trzymasz na patelni, aż krewety dojdą (niezbyt długo - styknie im jakieś 3-4 minuty, potem się mogą zrobić gumowe i niezbyt dobre) Przekładasz na talerz.

Na drugiej patelni rozgrzewasz masło, wrzucasz przeprasowany ząb czosnkowy i zieloną pietruchę. Czekasz chwilę, aż masełko przejdzie czosnkiem (byleby się nie przyjarał, bo będzie gorzki). Polewasz krewety i przegryzasz wszystko dobrą bułą. Może być ciabatta.
Ostatnio zmieniony pt lis 06, 2009 8:42 pm przez zemfiroczka, łącznie zmieniany 1 raz
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: stentonik » pt lis 06, 2009 8:22 pm

leny pisze: nie wiem nawet ile tego towaru kupić powiedzmy na 3 osoby, no i jak je rozebrać żeby dojść do mięsa.


No to ja Ci proponuje zakupic na początek mrożone. Troche drożej ale masz oczyszczone ze wszystkiego i nie kombinujesz jak usunąć pancerzyk i wyciągnąć jelito ;)
Kilogram kosztuje 60 zł wystarczy na 3-4 osoby na początek. Dobrej jakości są krewetki w sklepie spożywczym "Piątkabis" na Kościuszki zaraz za bankiem spółdzielczym. Chyba te same są w Almie, ale nie ręczę.

Jesli sie zdecydujesz na mrożone to pamietaj o jednym. Rozmrożone krewetki baaaardzo dokładnie osącz, wręcz wycisnij z nich wodę ręcznikami papierowami, bo jak Ci na patelni puszczą wodę to będziesz je dusił. Zemfi podlewa winem i w tym dusi, nie próbowałem. Ja wolę na duzym ogniu smażone na masle z czosnkiem po minucie z kazdej strony na chrupko.

Ale co kto lubi, nie? ;)
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: zemfiroczka » pt lis 06, 2009 8:41 pm

Leny! Ale przeca stenciu zapodał fajną instrukcję na samym początku, nawet zdjęcia są ;)

http://forum.powiat-piaseczynski.info/v ... php?t=2812
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: leny » pt lis 06, 2009 10:39 pm

zemfiroczka pisze:Leny! Ale przeca stenciu zapodał fajną instrukcję na samym początku, nawet zdjęcia są Wink


Przeca wspomniałem o tym przepisie ;)
chciałem jeszcze jakiś inny co by można było porównać :D
Awatar użytkownika
leny
 
Posty: 514
Rejestracja: pt cze 12, 2009 8:49 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: stentonik » pt lis 06, 2009 10:51 pm

Ze strony mojego Guru jeszcze te opcje próbowałem http://www.kuron.com.pl/przepisy/art763.html i polecam. Ja ten przepis testowałem na zwykłej patelni grillowej. Mmmmmniam było. Wpisz w wyszukiwarke krewetki i wyskoczy Ci jeszcze kilka przepisów Maćkowych, ale tu juz chyba Ci nie pomagam ;)
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: leny » pt lis 06, 2009 11:16 pm

dzięki za sprawdzony namiar, sprawdzę wszystko co i jak i coś skrobnę o efekcie końcowym
Awatar użytkownika
leny
 
Posty: 514
Rejestracja: pt cze 12, 2009 8:49 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » sob lis 07, 2009 12:08 am

leny pisze:chciałem jeszcze jakiś inny


No dobra! Niech Ci będzie ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: MEGADAMION76 » sob kwie 19, 2014 6:56 pm

kiedyś jadłem krewetki w ostrym sosie pomidorowym, mogło to danie robić nawet za zupę. przepis dodała na swojego bloga pewna dziewczyna na diecie Dukana, i jest mi przykro, że nie pamiętam przepisu, bo było dobre.

____________________
Zapraszamy na rewię taniochy spływy drożyznę wykopano –zostało to co lubisz.
Ostatnio zmieniony śr maja 28, 2014 1:04 pm przez MEGADAMION76, łącznie zmieniany 1 raz
MEGADAMION76
 
Posty: 7
Rejestracja: sob kwie 12, 2014 11:36 pm

Postautor: ProMarleen97 » pt kwie 25, 2014 2:18 pm

Ja owoce morza uwielbiam :) ostatnio robiłam risotto ze smażonymi krewetkami, normalnie niebo w gębie:) smak risotta z pysznymi i chrupiącymi krewetkami jest znakomity:) polecam każdemu:) nie bójmy się dobrze przyprawić dania:)

____________________
Mamy najniższe ceny na rynku. szkolenia dla administracji Sam sprawdź!
Ostatnio zmieniony wt lut 10, 2015 4:16 pm przez ProMarleen97, łącznie zmieniany 2 razy
ProMarleen97
 
Posty: 9
Rejestracja: czw kwie 17, 2014 7:31 am

Postautor: argrabi » pt kwie 25, 2014 4:09 pm

Jak je (risotto - przyp. Argrabi) robisz?
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Awatar użytkownika
argrabi
 
Posty: 920
Rejestracja: wt paź 25, 2011 7:28 am
Lokalizacja: Piachowo

Postautor: THEPAULENE77 » pn maja 12, 2014 8:22 am

ja również lubię i robię krewetki, najczęściej w sosach albo w zupach. wczoraj w programie ' ugotowani' uczestnik przygotował krewetki na ostro w szynce zawijane. muszę spróbować, bo apetycznie wyglądało.
THEPAULENE77
 
Posty: 8
Rejestracja: pn maja 12, 2014 8:11 am

Postautor: ekogeneva2166 » ndz maja 18, 2014 10:16 am

Witam wszystkich bardzo serdecznie:)
ja jedynie kupowałam te produkty dostępne w naszych marketach, czyli głównie kretewki- polecam zrobione na grillu, w czosnku. Pychota:) Do tego puszna sałatka. Pozdrawiam
ekogeneva2166
 
Posty: 9
Rejestracja: ndz maja 18, 2014 10:07 am

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość

cron