autor: Agnieszka_G » sob sty 07, 2012 12:54 pm
Ekogroszek - drobna frakcja węgla wysokiego gatunku do piecy z podajnikiem ślimakowym, formuła pozwala na zasypanie zasobnika raz na 2-3 (u mnie nawet do 4) dni bez konieczności dokładania węgla. Są to piece sterowane elektronicznie współpracujące często z czujnikiem pokojowym, pogodowym itp. z pełną kontrolą temperatury. Ekologiczna nazwa wzięła się z formy spalania, gdzie ciepło w piecach jest kumulowane i od razu oddawane na ciepłą wodę i na grzejniki, "w komin" ucieka mała ilość cennego ciepła, ponieważ piec wytwarza taką temperaturę jaka mu jest potrzebna i nadana- wskazówką jest cienka i jasna smużka dymu wydobywająca się z komina, prawie niewidoczna - wtedy mamy pewność że ciepło nie ucieka w atmosferę a większość spalin jest powtórnie spalana.
Węgiel - duże bryły nie przerobionego węgla, do pieców tradycyjnych, zasypowych, konieczność częstego dokładania do komory spalania, brak kontroli nad wykorzystaniem ciepła, piec za mocno nagrzany potrafi rozsadzić komorę lub rozszczelnić grzejniki, nie nadaje się do współpracy z podłogówką.
Największa różnica to wygoda i bezpieczeństwo oraz duża oszczędność, piec na eko można zostawić na np. 2 dni na niższej temp. bez obawy wyziębienia domu. W jednym i drugim przypadku jest konieczna instalacja czujników dymu oraz zrobienie otworu nawiewnego w kotłowni min. fi 90