| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Martin Site Admin

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 8:13 am Temat postu: Retusz fotografii portretowej |
|
|
| Odys J. Korczyński napisał: |
| Wstęp: Retusz fotograficzny to wpływanie różnymi narzędziami na wygląd obrazu w taki sposób, by jego jakość była lepsza oraz osoby lub rzeczy na nim zaprezentowane były odbierane przez oglądających jako ładniejsze niż są w rzeczywistości. W dobie fotografii cyfrowej funkcjonuje wiele metod retuszu. Istnieje również wiele rozmaitych sekwencji czynności np. w programie Adobe Photoshop, które doprowadzają do uzyskania tych samych rezultatów retuszerskich. Część I poradnika będzie poświęcona możliwościom tego oprogramowania w zakresie retuszu fotografii. |
Retusz fotografii portretowej, część I http://www.swiatobrazu.pl/adobe-photoshop-retusz-fotografii-portretowej-czesc-i-20933.html
| Wstęp: Kiedy patrzymy na zdjęcia znanych ludzi w kolorowych magazynach, nie widzimy rzeczywistego wyglądu tych osób, takiego, jaki zobaczylibyśmy na żywo. Oglądamy wynik wielogodzinnej pracy makijażystów, stylistów i retuszerów cyfrowych. W tej części artykułu przybliżę Czytelnikom podstawowe etapy zmiany wizerunku twarzy na fotografii, których może dokonać każdy, nawet bardzo początkujący użytkownik Adobe Photoshop. Są one wykorzystywane również w profesjonalnym postprocesingu zdjęć. |
Retusz fotografii portretowej, część II http://www.swiatobrazu.pl/adobe-photoshop-retusz-fotografii-portretowej-czesc-ii-20989.html _________________ Marcin Borkowski [Martin]
- e-Piaseczno, to najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego
- najlepsze prywatne przedszkole w Piasecznie
- mój prywatny blog oraz fotoblog ze zdjęciami
Ostatnio zmieniony przez Martin dnia Sro Lip 28, 2010 12:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pan G.
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 8:13 am Temat postu: Informacja |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
photozoner

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 11:15 am Temat postu: Retusz fotografii portretowej |
|
|
| Retusz fotograficzny to wpływanie różnymi narzędziami na wygląd obrazu w taki sposób, by jego jakość była lepsza oraz osoby lub rzeczy na nim zaprezentowane były odbierane przez oglądających jako ładniejsze niż są w rzeczywistości. |
Jak dla mnie kompletnie bzdurne uogólnienie. _________________ Galeria
Fotoblog
Forum Foto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amon
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 11:25 am Temat postu: Retusz fotografii portretowej |
|
|
No właśnie, bez sensu ta myśl jest... _________________ "aparat nie ma znaczenia, każdym jestem w stanie zrobić złe zdjęcie" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
stentonik

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 11:47 am Temat postu: Re: Retusz fotografii portretowej |
|
|
| photozoner napisał: |
Jak dla mnie kompletnie bzdurne uogólnienie. |
| Amon napisał: |
| No właśnie, bez sensu ta myśl jest... |
...ale dobrze musi działać na potencjalnie przyszłe modelki  _________________ Galeria Zdjęć Lotniczych
Moje alter ego
Forum fotograficzne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
via

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 11:53 am Temat postu: |
|
|
Tak to jest jak się wkleja wszystko co się znajdzie w sieci oby tylko ruch był w wątku...  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Martin Site Admin

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 12:35 pm Temat postu: Retusz fotografii portretowej |
|
|
Piotrek: myślałem, że stać Ciebie na bardziej wyszukany komentarz do poradnika, który jest publikowany na łamach swiatobrazu.pl?
Informacja pojawiła się, aby zachęcić niektórych do pracy nad swoimi zdjęciami, a pozostałe osoby z większym doświadczeniem do rozmowy, czy zgadzają się z autorem poradnika. Nie wiem dlaczego odnosicie się tylko do 2 zdań ze wstępu autora, który zacytowałem, aby zachęcić zainteresowane osoby, do przeczytania całego poradnika, na łamach podlinkowanego serwisu. Jeżeli znajdziecie czas, to możecie napisać od siebie kilka słów dla początkujących: czy powinni zaglądać do tego poradnika, czy raczej powinni sobie darować (jeżeli tak, to dlaczego?). Może sami macie jakieś interesujące wskazówki (w końcu jak nazwa podforum informuje - to jest podforum m.in. ze wskazówkami, opiniami itp)? W internecie, można znaleźć bardzo dużo poradników, ale jak wybrać te, które zawierają cenne wskazówki i są warte naszej uwagi? Może polecicie, jakieś sprawdzone i godne polecenia linki do ciekawych poradników, na temat fotografii portretowej i jej retuszu? Uważam, że warto o tym rozmawiać, ale może się mylę...?  _________________ Marcin Borkowski [Martin]
- mój prywatny blog oraz fotoblog ze zdjęciami |
|
| Powrót do góry |
|
 |
via

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 1:33 pm Temat postu: |
|
|
A więc wkleiłeś pierwszy lepszy tutek znaleziony w sieci aby sprowokować dyskusję ? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Martin Site Admin

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 4:31 pm Temat postu: Retusz fotografii portretowej |
|
|
Nie pierwszy lepszy, a dziś opublikowany poradnik (data publikacji w serwisie swiatobrazu.pl 28 lipca 2010, 07:00). Nie sprowokować, a bardziej zachęcić do rozmowy, o czym wspomniałem już powyżej. Jeżeli chciałbyś coś jeszcze tutaj napisać, to proszę, aby wypowiedź była powiązana z tematem tego wątka, czyli na temat retuszu fotografii portretowej lub po prostu wyraź swoją opinię na temat podlinkowanego poradnika. Dzięki i pozdrawiam.  _________________ Marcin Borkowski [Martin]
- mój prywatny blog oraz fotoblog ze zdjęciami |
|
| Powrót do góry |
|
 |
via

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 4:41 pm Temat postu: |
|
|
No to można było choć słowo komentarza do zamieszczonych linków napisać A tak zgaduj zgadula... o co chodzi
A słowo komentarza owszem napiszę jak zweryfikuję w praktyce podane w tutku metody. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Martin Site Admin

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 4:43 pm Temat postu: Retusz fotografii portretowej |
|
|
OK, będę pamiętał o dodatkowym komentarzu, przy kolejnych tego typu wątkach.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
stentonik

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Według mnie taki poradnik nie rozwija. On może jarać początkującego fotoamatora. Osobiście nie lubię takich szablonów i z nich nie korzystam. Ja w ogóle jestem dziwny, bo nie jestem zwolennikiem również warsztatów fotograficznych, uważam, że to strata czasu i kasy a płacenie za tutoriale to wogóle debilizm. Oczywiście nauka obsługi programów graficznych to sprawa oczywista, ale od tego są książki i pomoc np kolegi...Z doświadczenia wiem, że przy wspólnym wypadzie na plener można wymienić się doświadczeniami, zapytać i zrobić większy postęp w jeden wieczór przy flaszce wódki niż dać sobie prać mózg na warsztatach, po których wydaje się, że wiemy wszystko lub ściągać kolejny tutorial. Taki tutorial jest dobry do konkretnego zdjęcia, do innych się najczęściej nie sprawdza.
Wprawdzie za mną zdjęcia nie stoją, ale jeśli tutoriale to własne. Ja np inspiruję się zdjęciami innych. Często zdarza mi się pójść na zdjęcia pod wpływem jakiegoś zdjęcia znalezionego w necie, i potem próbując uzyskać podobny klimat a czasem nawet kadr, staram się jak najlepiej obrobić zdjęcie i pokazać ale już po swojemu. Najczęściej takie eksperymenty są wielką przyjemnością i nie pocą się ręce, czy aby napewno nie zapomniałem o punkcie 12 z tutki
I pewnie dlatego moje zdjęcia są do dupy  _________________ Galeria Zdjęć Lotniczych
Moje alter ego
Forum fotograficzne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|