Forum Forum Powiatu Piaseczyńskiego Strona Główna
Retusz fotografii portretowej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Powiat Piaseczyński Strona Główna -> Wskazówki, opinie, inne konkursy i newsy z branży foto
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martin
Site Admin

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 8:13 am    Temat postu: Retusz fotografii portretowej Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Odys J. Korczyński napisał:
Wstęp: Retusz fotograficzny to wpływanie różnymi narzędziami na wygląd obrazu w taki sposób, by jego jakość była lepsza oraz osoby lub rzeczy na nim zaprezentowane były odbierane przez oglądających jako ładniejsze niż są w rzeczywistości. W dobie fotografii cyfrowej funkcjonuje wiele metod retuszu. Istnieje również wiele rozmaitych sekwencji czynności np. w programie Adobe Photoshop, które doprowadzają do uzyskania tych samych rezultatów retuszerskich. Część I poradnika będzie poświęcona możliwościom tego oprogramowania w zakresie retuszu fotografii.

Retusz fotografii portretowej, część I http://www.swiatobrazu.pl/adobe-photoshop-retusz-fotografii-portretowej-czesc-i-20933.html

Wstęp: Kiedy patrzymy na zdjęcia znanych ludzi w kolorowych magazynach, nie widzimy rzeczywistego wyglądu tych osób, takiego, jaki zobaczylibyśmy na żywo. Oglądamy wynik wielogodzinnej pracy makijażystów, stylistów i retuszerów cyfrowych. W tej części artykułu przybliżę Czytelnikom podstawowe etapy zmiany wizerunku twarzy na fotografii, których może dokonać każdy, nawet bardzo początkujący użytkownik Adobe Photoshop. Są one wykorzystywane również w profesjonalnym postprocesingu zdjęć.

Retusz fotografii portretowej, część II http://www.swiatobrazu.pl/adobe-photoshop-retusz-fotografii-portretowej-czesc-ii-20989.html
- mój prywatny blog oraz fotoblog ze zdjęciami

Ostatnio zmieniony przez Martin dnia Sro Lip 28, 2010 12:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Pan G.

Wysłany: Sro Lip 28, 2010 8:13 am    Temat postu: Informacja
Powrót do góry
photozoner

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 11:15 am    Temat postu: Retusz fotografii portretowej Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Retusz fotograficzny to wpływanie różnymi narzędziami na wygląd obrazu w taki sposób, by jego jakość była lepsza oraz osoby lub rzeczy na nim zaprezentowane były odbierane przez oglądających jako ładniejsze niż są w rzeczywistości.

Jak dla mnie kompletnie bzdurne uogólnienie.
Powrót do góry
Amon

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 11:25 am    Temat postu: Retusz fotografii portretowej Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
No właśnie, bez sensu ta myśl jest...
stentonik

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 11:47 am    Temat postu: Re: Retusz fotografii portretowej Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
photozoner napisał:

Jak dla mnie kompletnie bzdurne uogólnienie.

Amon napisał:
No właśnie, bez sensu ta myśl jest...

...ale dobrze musi działać na potencjalnie przyszłe modelki Wink
Powrót do góry
via

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 11:53 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Tak to jest jak się wkleja wszystko co się znajdzie w sieci oby tylko ruch był w wątku... Mr. Green

Powrót do góry
Martin
Site Admin

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 12:35 pm    Temat postu: Retusz fotografii portretowej Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Piotrek: myślałem, że stać Ciebie na bardziej wyszukany komentarz do poradnika, który jest publikowany na łamach swiatobrazu.pl? Mr. Green

Informacja pojawiła się, aby zachęcić niektórych do pracy nad swoimi zdjęciami, a pozostałe osoby z większym doświadczeniem do rozmowy, czy zgadzają się z autorem poradnika. Nie wiem dlaczego odnosicie się tylko do 2 zdań ze wstępu autora, który zacytowałem, aby zachęcić zainteresowane osoby, do przeczytania całego poradnika, na łamach podlinkowanego serwisu. Jeżeli znajdziecie czas, to możecie napisać od siebie kilka słów dla początkujących: czy powinni zaglądać do tego poradnika, czy raczej powinni sobie darować (jeżeli tak, to dlaczego?). Może sami macie jakieś interesujące wskazówki (w końcu jak nazwa podforum informuje - to jest podforum m.in. ze wskazówkami, opiniami itp)? W internecie, można znaleźć bardzo dużo poradników, ale jak wybrać te, które zawierają cenne wskazówki i są warte naszej uwagi? Może polecicie, jakieś sprawdzone i godne polecenia linki do ciekawych poradników, na temat fotografii portretowej i jej retuszu? Uważam, że warto o tym rozmawiać, ale może się mylę...? Wink
Powrót do góry
via

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 1:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
A więc wkleiłeś pierwszy lepszy tutek znaleziony w sieci aby sprowokować dyskusję ?

Powrót do góry
Martin
Site Admin

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:31 pm    Temat postu: Retusz fotografii portretowej Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Nie pierwszy lepszy, a dziś opublikowany poradnik (data publikacji w serwisie swiatobrazu.pl 28 lipca 2010, 07:00). Nie sprowokować, a bardziej zachęcić do rozmowy, o czym wspomniałem już powyżej. Jeżeli chciałbyś coś jeszcze tutaj napisać, to proszę, aby wypowiedź była powiązana z tematem tego wątka, czyli na temat retuszu fotografii portretowej lub po prostu wyraź swoją opinię na temat podlinkowanego poradnika. Dzięki i pozdrawiam. Smile
Powrót do góry
via

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
No to można było choć słowo komentarza do zamieszczonych linków napisać Smile A tak zgaduj zgadula... o co chodzi Mr. Green

A słowo komentarza owszem napiszę jak zweryfikuję w praktyce podane w tutku metody.

Powrót do góry
Martin
Site Admin

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:43 pm    Temat postu: Retusz fotografii portretowej Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
OK, będę pamiętał o dodatkowym komentarzu, przy kolejnych tego typu wątkach. Smile
Powrót do góry
stentonik

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 5:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Według mnie taki poradnik nie rozwija. On może jarać początkującego fotoamatora. Osobiście nie lubię takich szablonów i z nich nie korzystam. Ja w ogóle jestem dziwny, bo nie jestem zwolennikiem również warsztatów fotograficznych, uważam, że to strata czasu i kasy a płacenie za tutoriale to wogóle debilizm. Oczywiście nauka obsługi programów graficznych to sprawa oczywista, ale od tego są książki i pomoc np kolegi...Z doświadczenia wiem, że przy wspólnym wypadzie na plener można wymienić się doświadczeniami, zapytać i zrobić większy postęp w jeden wieczór przy flaszce wódki niż dać sobie prać mózg na warsztatach, po których wydaje się, że wiemy wszystko lub ściągać kolejny tutorial. Taki tutorial jest dobry do konkretnego zdjęcia, do innych się najczęściej nie sprawdza.
Wprawdzie za mną zdjęcia nie stoją, ale jeśli tutoriale to własne. Ja np inspiruję się zdjęciami innych. Często zdarza mi się pójść na zdjęcia pod wpływem jakiegoś zdjęcia znalezionego w necie, i potem próbując uzyskać podobny klimat a czasem nawet kadr, staram się jak najlepiej obrobić zdjęcie i pokazać ale już po swojemu. Najczęściej takie eksperymenty są wielką przyjemnością i nie pocą się ręce, czy aby napewno nie zapomniałem o punkcie 12 z tutki Smile

I pewnie dlatego moje zdjęcia są do dupy Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Powiat Piaseczyński Strona Główna -> Wskazówki, opinie, inne konkursy i newsy z branży foto Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: