Klient musi wiedzieć, ile przepłaca

Jeżeli masz niepoukładane myśli, które nie pasują do głównych kategorii forum, to miejsce odpowiednie dla Ciebie. Zamieszczamy tu rozbiegane myśli szalonej głowy. W związku z tym, że to wolna strefa, to ta część forum jest pod ścisłym nadzorem moderatorów.

Moderator: GTW

Klient musi wiedzieć, ile przepłaca

Postautor: justynka » czw sie 06, 2009 2:28 pm

Rolnicy: Markety kantują, przepłacamy za jedzenie nawet 80 procent

Izby rolnicze chcą, by na serach, maśle czy mrożonkach pokazywać, ile naprawdę kosztuje ich wyprodukowanie. Po co? Aby pokazać, jak kantują nas hipermarkety i powstrzymać je przed windowaniem cen. Za jest PSL - Mamy sytuację kryzysową w rolnictwie. Musimy coś z tym zrobić - twierdzi Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.

Zdaniem rolników wszyscy ich winią za wysokie ceny żywności, a w rzeczywistości wygląda to tak, że rolnik oddaje do skupu swoją krwawicę, a w zamian dostaje grosze. Idzie do sklepu, a tam cena, że proszę siadać. Rolnicy dostają średnio 8-10 proc., maksymalnie 16 proc. końcowej ceny towaru na półkach sklepowych. Trochę zarabiają przetwórcy, a najwięcej pośrednicy i handlowcy.

czytaj dalej: http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1 ... 9247,.html
Justyna
justynka
 
Posty: 1096
Rejestracja: pt sty 18, 2008 11:04 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: leny » czw sie 06, 2009 6:23 pm

justynka pisze:Izby rolnicze chcą, by na serach, maśle czy mrożonkach pokazywać, ile naprawdę kosztuje ich wyprodukowanie.


Dobry pomysł

justynka pisze:Izby rolnicze chcą, by na maśle



W branży rolniczo - spożywczej najczęściej jest tak że pośrednik i handlarz będzie miał największy zysk przy najmniejszym wkładzie własnym.
Jeżeli kupujemy kostkę "masła" za ok 4 zł to nie może to się nazywać masłem - a dlaczego? Mleko z którego produkuje się masło poddaje się procesowi wirowania podczas którego oddzielane jest ponad 3/4 tłuszczu mlecznego, a w zamian dodawany jest tłuszcz palmowy jako zamiennik (dużo tańszy i bardziej opłacalny). Tłuszcz mleczny wykorzystywany jest jako składnik innych produktów. Przykładowe masło za ok 4 zł nie ma w nazwie słowa masło tylko np. miksełko. Prawdziwe masło w swym składzie powinno zawierać ponad 80% tłuszczu mlecznego i wtedy kostka będzie kosztowała 8-9 zł
Awatar użytkownika
leny
 
Posty: 514
Rejestracja: pt cze 12, 2009 8:49 pm
Lokalizacja: Piaseczno


Wróć do Wolna strefa forum powiatu piaseczyńskiego

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości

cron