Aseptyczna linia produkcyjna w fabryce Pepsi w Michrowie

Jeżeli masz niepoukładane myśli, które nie pasują do głównych kategorii forum, to miejsce odpowiednie dla Ciebie. Zamieszczamy tu rozbiegane myśli szalonej głowy. W związku z tym, że to wolna strefa, to ta część forum jest pod ścisłym nadzorem moderatorów.

Moderator: GTW

Aseptyczna linia produkcyjna w fabryce Pepsi w Michrowie

Postautor: Martin » czw maja 08, 2008 9:17 pm

Otrzymaliśmy informację prasową od firmy Partner of Promotion Sp. z o.o. (Agencja Public Relations), na temat uroczystego otwarcia pierwszej aseptycznej linii produkcyjnej w fabryce Pepsi w Michrowie - rozpoczęcie produkcji Lipton Ice Tea oraz soków Toma w Polsce. Zakład Produkcyjny Pepsi znajduje się w Michrowie. W związku z tym, że Michrów jest na terenie powiatu grójeckiego, w gminie Pniewy a nasz serwis www.powiat-piaseczynski.info opisuje sprawy dotyczące powiatu piaseczyńskiego, to nie umieściłem tej informacji w serwisie, ale postanowiłem informację umieścić mieszkańcom naszego regionu - na forum. Zachęcam do zapoznania się z informacją.

Aseptyczna linia produkcyjna w fabryce Pepsi w Michrowie

Nowa, aseptyczna linia produkcyjna w fabryce Pepsi w Michrowie – rozpoczęcie produkcji Lipton Ice Tea oraz soków Toma w Polsce. Firma PepsiAmericas dokonała kolejnej dużej inwestycji na polskim rynku. 8 maja 2008 r. odbyło się uroczyste otwarcie pierwszej aseptycznej linii produkcyjnej tego międzynarodowego koncernu w Polsce. Tym samym firma po raz pierwszy w naszym kraju rozpoczyna produkcję napojów bez konserwantów Lipton Ice Tea i soków Toma oraz powiększa obecność na rynku Europy środkowo-Wschodniej.

Obrazek

W odpowiedzi na wzrastający popyt na zdrowsze napoje, PepsiAmericas CEG zainwestuje 150 milionów dolarów w rozwój produkcji w regionie Europy środkowej i Wschodniej w 2008 roku. Najlepszym tego przykładem jest otwarcie aseptycznej linii produkcyjnej w zakładzie w Michrowie. Uroczyste przecięcia wstęgi oraz oficjalne otwarcie odbyło się 8 maja 2008 r. Nowa aseptyczna linia wesprze produkcję herbat mrożonych i soków. Pozwoli to PepsiAmericas produkować zdrowsze napoje, na które zapotrzebowanie stale rośnie.

Obrazek

Na tej najnowocześniejszej technologicznie linii produkcyjnej będą wytwarzane wyłącznie napoje bez zawartości konserwantów i sztucznych barwników – powiedział Petr Mlatecek, Dyrektor Marketingu PepsiAmericas. Ta inwestycja to stały element działań koncernu, który nieustannie dąży, by jak najlepiej sprostać potrzebom konsumentów. Jako jedyna marka wśród herbat mrożonych Lipton Ice Tea oferuje aż pięć wariantów smakowych, włączając w to nowość typu premium, Lipton Ice Tea White. Marka Lipton Ice Tea została wprowadzona na polski rynek 10 lat temu. Od samego początku była liderem na rynku herbat mrożonych. Konsumenci coraz bardziej przekonują się do zdrowszych produktów. Stworzona z naturalnych, najmłodszych liści, wyrosłych na polach uprawnych w Kenii jest bogata w antyoksydanty, które mają pozytywny wpływ na nasze ciało. Konsumenci zaczynają dostrzegać funkcjonalne korzyści z picia herbat Lipton Ice Tea, dlatego nasz dynamiczny wzrost w tym segmencie będzie kontynuowany, a jego elementem jest otwarcie rozbudowa fabryki i uruchomienie aseptycznej linii, pozwalającej na produkcję herbaty bez stosowania konserwantów – przekonuje Petr Mlatecek.

Obrazek

Wartość inwestycji to 25 000 000 dolarów. Według szacunków już w 2008 roku produkcja w fabryce, w Michrowie wzrośnie o ok. 10%, a w 2009 roku będzie to aż 30%. Produkowane napoje będą dystrybuowane nie tylko w Polsce, ale również na rynki £otwy, Litwy i Estonii. Dzięki nowej linii produkcyjnej, o ponad 20% wzrosło zatrudnienie w fabryce. Obecnie w Michrowie pracuje 197 osób. Planowany jest dalszy wzrost zatrudnienia, który będzie zależał od wolumenu sprzedaży.

W ramach międzynarodowej korporacji PepsiAmericas, oddział PepsiAmericas CEG Polska jest drugim co do wielkości producentem i dystrybutorem napojów w Europie środkowo-Wschodniej. Wzrastające płace i poziom konsumpcji w Polsce i Europie środkowo-Wschodniej, wraz ze spadającym poziomem bezrobocia, generują popyt na zdrowe oraz wysokiej jakości produkty. Pozwala to PepsiAmericas szacować zbliżający się wzrost rynku napojów orzeźwiających. Budowa aseptycznej linii produkcyjnej, jest więc inwestycją wyprzedzającą zapotrzebowanie rynku i daje szanse Lipton Ice Tea i Sokom Toma na dalszy intensywny rozwój.

Obrazek

Konsumenci z Europy środkowej i Wschodniej szukają tych samych innowacyjnych produktów, co konsumenci ze Stanów Zjednoczonych - powiedział Christophe Guille, Prezes Obszaru CEG PepsiAmericas - Podczas, gdy gazowane napoje stanowią 80% zysków w Polsce, nasze bardziej zdrowe marki, tak jak wody, soki i herbaty oferują największe możliwości rozwoju.

Zamiast na dystrybucji, zaczęliśmy się skupiać na logistyce - mówi Bill Hutton, Prezes Zarządu/ Dyrektor Generalny PepsiAmericas Polska. Poprzez nastawienie na wsparcie naszych klientów oraz poprzez poprawę komunikacji pomiędzy pracownikami, dzięki nowym programom szkoleniowym i rozwojowym, udało nam się otworzyć 4600 nowych punktów dystrybucyjnych w Polsce. Traktujemy to dopiero jako początek do dalszej ekspansji.

Obrazek

świetnie funkcjonujący region Europejskiej Grupy środkowo–Wschodniej (CEG) w zdecydowanej mierze pomaga koncernowi PepsiAmericas osiągnąć sukces oraz ekspansję rynkową. Wraz z mocną lokalną pozycją ekonomiczną i podtrzymywanymi przekształceniami rynkowymi poprzez produkty, pakowanie, sprzedaż i logistykę, Europejska Grupa środkowo– Wschodnia (CEG) koncernu PepsiAmericas w zdecydowanej mierze przyczynia się do globalnego rozwoju firmy.

Korporacja PepsiAmericas w ostatnim czasie ogłosiła wzrost zysków o 20% w pierwszym kwartale tego roku, przy czym zyski samego obszaru CEG wzrosły aż o 62%. Istotnym źródłem dochodów PepsiAmericas jest właśnie obszar CEG, głównie dzięki inwestycjom w przemysł produkcyjny, ekspansji na nowe rynki, czy też rozmieszczeniu dynamicznie działających ośrodków dystrybucji i usług. W ciągu 2007 r., obszar CEG zanotował 849,4 milionów dolarów sprzedaży netto oraz
100 milionów dolarów zysku.

Obrazek

Sukces obszaru CEG koncernu PepsiAmericas jest rezultatem silnego kierownictwa zaangażowanego w dążenie do operacyjnej doskonałości i innowacji, którego celem jest ujarzmianie potęgi regionalnej gospodarki oraz ludzkiego kapitału. Polska jest szczególnie istotnym rynkiem i liderem potencjalnego wzrostu gospodarczego w regionie.

PepsiAmericas jest drugim co do wielkości światowym wytwórcą, sprzedawcą i dystrybutorem napojów PepsiCo, obecnym w 19 Stanach Ameryki Północnej, Centralnej i środkowej Europie, włączając w to Polskę, Węgry, Czechy, Słowację, Rumunię, Mołdawię, Ukrainę, Bułgarię, kraje Bałtyckie i Karaiby. Zainteresowanych dalszymi informacjami o PepsiAmericas, zapraszamy do odwiedzenia www.pepsiamericas.com
Marcin Borkowski [Martin]
- usługi fotograficzne zapraszam na fotoblog ze zdjęciami
Awatar użytkownika
Martin
Site Admin
 
Posty: 12712
Rejestracja: czw lut 15, 2007 12:28 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Zakład produkcyjny w Michrowie

Postautor: Martin » czw maja 08, 2008 9:19 pm

Zakład produkcyjny w Michrowie powstał w 1992 roku i jest największą fabryką koncernu PepsiAmericas w Polsce. Produkowane są w nim napoje gazowane w butelkach szklanych i plastykowych oraz puszkach. Po uruchomieniu nowej, aseptycznej linii, fabryka rozpoczęła produkcję Lipton Ice Tea oraz soków Toma. Specjalna technologia pozwala na produkcję tych napojów bez stosowania konserwantów.

Obrazek

Od momentu opracowania koncepcji architektonicznej zakładu, proces powstawania nowej aseptycznej linii produkcyjnej trwał niecałe dziesięć miesięcy. W międzyczasie hale zostały zaadoptowane do nowych warunków, powstał też nowy magazyn o powierzchni 6 tys. m2. Nowa linia aseptyczna jest w pełni zautomatyzowana, do jej obsługi potrzeba jedynie sześciu osób.

Obrazek

Kompletna linia aseptyczna składa się z pięciu bardzo zaawansowanych technologicznie części:
• syropiarni,
• wydmuchiwarki,
• aseptycznej rozlewaczki,
• etykieciarki butelek,
• suchej pakowarki.

Syropiarnia to miejsce, w którym rozpoczyna się produkcja herbaty Lipton Ice Tea. Napój jest tam pasteryzowany i przesyłany do sterylnego zbiornika buforowego. Plastikowe butelki niezwrotne (PET) produkowane są w wydmuchiwarce. Kolejnym ważnym elementem linii jest rozlewaczka aseptyczna, w której sterylizuje się opakowania, a następnie nalewa do nich sterylny (po pasteryzacji) produkt. Sterylizacja opakowań jest wykonywana chemicznie, w stabilizowanym połączeniu organicznego kwasu nadoctowego, kwasu octowego i nadtlenku wodoru. Po wyjałowieniu chemicznym opakowania są dokładnie myte sterylną wodą. Wszystkie media (woda, para, azot czy powietrze) przed użyciem są odkażane termicznie bądź dokładnie filtrowane. Woda użyta do procesu produkcyjnego jest dokładnie oczyszczona metodą odwróconej osmozy. Przedostatnią fazą jest etykietowanie butelek. Z etykieciarki wyjeżdżają gotowe i kompletne butelki napoju Lipton Ice Tea, wprost do pakowalni suchej. Jest to miejsce, gdzie butelki są pakowane w zgrzewki, układane w palety, a następnie zabierane z linii produkcyjnej przez wózki widłowe. Co istotne rozlewany na aseptycznej linii produkt jest sterylnie czysty i wolny od konserwantów chemicznych.

Obrazek

Niezbędnym wymogiem do tak zaawansowanej technologicznie produkcji jest posiadanie przez fabrykę odpowiednich certyfikatów. Zakład produkcyjny w Michrowie posiada wdrożony system bezpieczeństwa HACCP oraz własne systemy jakościowe PepsiCo. Audyty jakościowe wykonywane są corocznie, co jest gwarancją utrzymania najwyższej jakości.

Bardzo istotną częścią polityki Zarządu fabryki jest kooperacja ze społecznością lokalną. W znacznej części zakład zaopatruje się w surowce u miejscowych dostawców. Koncentraty owocowe, cukier, etykiety, opakowania czy folie kupowane są tylko i wyłącznie u okolicznych producentów. Kierownictwo fabryki dba o dobre stosunki z lokalnymi mieszkańcami, co przekłada się na okoliczne inwestycje oraz wsparcie ze strony firmy w organizowanie chociażby imprez w szkołach podstawowych.

Obrazek

Fabryka w Michrowie powstała w 1992 roku. Jest to jeden z dwóch zakładów produkcyjnych koncernu PepsiAmericas w Polsce. W fabryce zatrudnienie znajduje 197 osób. Od początku istnienia zakład stopniowo ulegał rozbudowywaniu. Dodano nowe linie produkcyjne, zbudowano centrum dystrybucyjne oraz rozbudowano stację uzdatniania wody. W tym roku powstał nowy magazyn o powierzchni 6 tys. m2. Najnowszą inwestycją w fabryce jest budowa aseptycznej linii produkcyjnej, na której wytwarzane będą napoje bez zawartości konserwantów oraz sztucznych barwników.
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2008 9:21 pm przez Martin, łącznie zmieniany 1 raz
Marcin Borkowski [Martin]
- usługi fotograficzne zapraszam na fotoblog ze zdjęciami
Awatar użytkownika
Martin
Site Admin
 
Posty: 12712
Rejestracja: czw lut 15, 2007 12:28 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Zakład produkcyjny w Michrowie

Postautor: Martin » czw maja 08, 2008 9:20 pm

Dodatkowych informacji udziela:

Piotr Pogonowski, Account Executive
Partner of Promotion, Agencja PR
(022) 858 74 58 wew. 50
p.pogonowski@partnersi.com.pl

Emilia Hahn, Account Manager
Partner of Promotion, Agencja PR
(022) 858 74 58 wew. 51
e.hahn@partnersi.com.pl

Zdjęcia: http://www.partnersi.com.pl/download/li ... /index.php
p.s. powyższą informację prasową otrzymaliśmy od Pana Piotra Pogonowskiego.
Marcin Borkowski [Martin]
- usługi fotograficzne zapraszam na fotoblog ze zdjęciami
Awatar użytkownika
Martin
Site Admin
 
Posty: 12712
Rejestracja: czw lut 15, 2007 12:28 pm
Lokalizacja: Piaseczno


Wróć do Wolna strefa forum powiatu piaseczyńskiego

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości