Co jeść kiedy nic nie wolno..??!!
Ostatnio mi wpadła w ręce dieta dla osób z chorobą wrzodową:
Produkty zalecane w diecie:
• Czerstwe jasne pszenne pieczywo
• Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron,
• Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy,
• Jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze,
• Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
• Ryby: sola, szczupak, sandacz, panga, dorsz, leszcz,
• świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości,
• Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
• Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory,
• Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych,
• Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
• Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką,
• Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie,
• Kompoty, galaretki, kisiele - wszystkie mało słodzone,
• Słaba herbata, słaba kawa, mleko.
• Cukier, miód, dżemy,
• Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt,
Produkty zabronione w diecie:
• Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
• Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
• Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
• Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
• Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
• Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
• Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
• Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
• Groch, fasola, bób, soczewica,
• Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
• Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
• Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
• Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny,
• Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
• Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.
• Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
• Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,
to straszne! Zwłaszcza kiedy do tej pory się jadło wszystko co jest na liście "zakazane"
Jest to w pewnym sensie wyzwanie dla was lubiących gotować i kreatywnych, w tym momencie moja kreatywność kończy się na 2 daniach...serek wiejski z lnem i warzywa na parze..
więc uwaga wyzwanie:
do dyspozycji macie urządzonko do posiłków na parze, oraz całą "bogatą" listę produktów "które można"
Dla autora najsmaczniejszego dania prezent...z listy "zabronione"