Moje specjały :)

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Moje specjały :)

Postautor: ola » ndz paź 18, 2009 1:11 pm

z racji tego ze nie robie dobrych fotek, i nie sile się na siłę że umiem robić zdjęcia i że jest to moja pasja, chciałabym podzielić się z wami tym co moim zdaniem robię dobrze (opinia zebrana od tych co jedli to co zrobiłam i jeszcze żyją oraz przychodzą po więcej :)

Część przepisów jest juz w innych wątkach, jak będę miałą czas to je poprzenoszę...

na początek dzisiejszy obiadek :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Moje specjały :)

Postautor: ola » ndz paź 18, 2009 1:21 pm

Wołowina w Piwie

składniki:

2 łyżki oliwy
1 kg łopatki wołowej
3 szt. posiekanej cebuli
5 rozgniecionych ząbków czosnku
50 dag marchewki pokrojonej w talarki
25 dag grzybów (mogą być pieczarki)
70 dag ziemniaków pokrojonych w talarki
2 łyzki mąki
2 szklanki bulionu (ja daje warzywny ale nie z kostki )
1 butelska ciemnego piwa
2 listki laurowe
3 łyżki świeżego posiekanego tymianku
1 łyżka cukru
2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
1 łużka koncentratu pomidorowego
sól i piperz do smaku

w brytfanie podsmażamy mięso (ja pokroiłam je na tym etapie na kotlety ale można smażyć w całości i dopiero po upieczeniu pokroić) ze wszystkich stron. wyjmujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czsnek, po około 5 minutach wkłądamy marchewki, grzyby i ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty, mieszając. Osypujemy mąką, smażymy jeszce chwilkę i zalewamy bulionem i piwem, i gotujemy aż do wrzenia. Dodajemy listem laurowy, tymianek, cukier, musztardę i koncentrat pomidorowy, sól i pieprz ( z solą należy uważać bo musztarda jest słona). po zagotowaniu przeklądamy warzywa na mięso, i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, do czasu aż mięso będzie miekkie.
w przypadku gdyz pieczmy cały kawałek mięsa to musimy piec mniej więcej 2,5 godziny, trochę krócej kiedy pieczemy jż pokrojone mięso w porcje.

smacznego, jak uda mi się to zrobię fotkę i wkleje
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Moje specjały :)

Postautor: matyldamirska » ndz paź 13, 2013 1:31 pm

Z piwkiem? brzmi ciekawie. Muszę wypróbować
matyldamirska
 
Posty: 10
Rejestracja: ndz paź 13, 2013 1:13 pm

Re: Moje specjały :)

Postautor: ruda08 » wt lip 12, 2022 8:24 am

Ja przyznam się, że też czasami lubię gotować i zaskakiwać żonę.
ruda08
 
Posty: 56
Rejestracja: pn maja 19, 2014 10:52 am
Lokalizacja: Ostróda

Re: Moje specjały :)

Postautor: KaroGro » pt sie 19, 2022 10:15 am

Ja nie umiem robić wołowiny innej niż mielona. Zawsze wychodzi twarda jak podeszwa :D
KaroGro
 
Posty: 92
Rejestracja: śr lip 22, 2015 10:30 am


Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości