Przystawki, zimne przekąski

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Przystawki, zimne przekąski

Postautor: stentonik » śr maja 13, 2009 1:57 pm

Poszukuję sprawdzonych przepisów na zimne przystawki do stołu na imprezę rodzinną. Coś prostego ale i eleganckiego zarazem.

Bedę wdzięczny za pomysły:)

G.
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Szaszłyki z kaczki na zimno

Postautor: justynka » śr maja 13, 2009 2:57 pm

Szaszłyki z kaczki na zimno

Składniki
* 2 piesi kacze
* 1 mała puszka ananasa
* 1 owoc mango
* 1 korzeń imbiru
* 20 czereśni koktajlowych.


SOS:
* 50 ml sosu sojowego
* 2 łyżki wody
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka octu
* 2 łyżki koniaku
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżki sosu Tabasco


Galaretka:
* 250 ml wina madera
* 2 łyżeczki żelatyny


Sposób przygotowania:

Natarte solą i czosnkiem piersi kacze pieczemy. Po ostudzeniu zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę o bokach 1,5 cm. Podobnie kroimy ananasa odcedzonego z zalewy i owoc mango po obraniu ze skórki. Imbir obieramy i kroimy na płatki wielkości innych składników szaszłyka. Mieszamy wszystkie składniki sosu. żelatynę moczymy w zimnym winie przez 15 minut, po czym ogrzewamy tak długo, aż się rozpuści. Na metalowe szpadki nakładamy szaszłyki nabijając kolejno: mango, kaczka, ananas, imbir, kaczka, czereśnia. Gotowe szaszłyki układamy w naczyniu z sosem i kilkakrotnie delikatnie obracamy. Odcedzamy i zanurzamy każdy szaszłyk w stygnącej galaretce. Układamy na półmisku wyłożonym zieloną, umytą i osuszoną sałatą, po czym wkładamy do lodówki, by galaretka stężała.
Justyna
justynka
 
Posty: 1096
Rejestracja: pt sty 18, 2008 11:04 am
Lokalizacja: Piaseczno

Ratatouille pieczarkowo-warzywne

Postautor: justynka » śr maja 13, 2009 3:02 pm

Ratatouille pieczarkowo-warzywne

Składniki:

* 1 bakłażan
* 1 cukinia
* 10 dag cebuli
* 20 dag pieczarek
* 1 papryka zielona
* 1 papryka czerwona
* 3 pomidory
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* zioła prowansalskie do smaku


Sposób przygotowania:

Bakłażany i cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, skropić cytryną, by nie ściemniały. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Papryki podpiec w piekarniku tak, by łatwo z nich zeszła skóra i po obraniu pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na zimną patelnię wlać oliwę i nie rozgrzewać zbyt mocno. Wrzucić pieczarki, a gdy przestaną puszczać sok - dodać cebulę. Cały czas trzymać patelnię na małym ogniu. Dodać bakłażan i paprykę. Gdy te zmiękną dodać cukinię i pomidory. Gdy tylko z potrawy odparuje sok wsypać łyżkę ziół prowansalskich. Wymieszać i podać na stół. Ratatouille można jeść na gorąco, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do drobiu. Jest równie dobre na zimno na przystawkę. UWAGA! Poza sezonem na warzywa ratatouille można przyrządzić z gotowej mrożonki zawierającej m.in. paprykę, pomidory, cukinię, cebulę.
Justyna
justynka
 
Posty: 1096
Rejestracja: pt sty 18, 2008 11:04 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: stentonik » śr maja 13, 2009 4:14 pm

No no, ciekawe opcje.

Dzięki!
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: ola » śr maja 13, 2009 5:43 pm

a sałatki ????
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: stentonik » śr maja 13, 2009 7:12 pm

ola pisze:a sałatki ????


No przydałoby sie :)
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: looky » śr maja 13, 2009 8:05 pm

Ja na imprezki robię sałatkę z paluszkami krabowymi - znajomi zawsze się nią chętnie zajadają:

*2 paczki zupek chińskich krabowych (firmy TaoTao)
*1 paczka mrożonych paluszków krabowych
*ogórek zielony
*papryka
*kukurydza
*rzodkiewka
*czerwona cebula

Makaron z zupek zalewasz gorącą wodą, możesz dodać jedną torebkę z sypkimi przyprawami - przykrywasz.
Po mniej więcej 10-15 minutasz odcedzasz pod zimną wodą.
Paluszki krabowe kroisz na ok. 1cm cząstki.
Ogórek zielony i rzodkiewkę też na cząstki
Warzywa dodajesz na oko - tyle ile uważasz.
Do tego sos śmietanowo - majonezowy z posiekanym czosnkiem (ja siekam w blenderze na drobniutko)

Smacznego :D
P.S. Jak zrobisz to daj znać jak smakowała :good:
Pozdrawiam
£ukasz Rakowski


GG: 1195018

Drodzy Ludzie Tego świata,
Nie chcę zabrzmieć dziwkarsko, ale korzystajcie ze mnie kiedy chcecie.

Z poważaniem,
Gramatyka
Awatar użytkownika
looky
 
Posty: 1886
Rejestracja: czw lis 29, 2007 7:36 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » śr maja 13, 2009 8:24 pm

to ja mam inną sałatkę z paluszkami krabowymi

- paczka mrożonych paluszków krabowych
-świeży ogórek
- paczka makaronu ryżowego
-koperek - swieży

Paluszki krabowe i ogorka kroimy w kostkę, Przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu (nitki drobne ) i całość mieszakny

na koniec sos - majonez+śmietana (kwaśna )+ 2 żabki czosnku + łyżeczka osctu balsamicznego (lub cytryna ) +sól i dowolne zioła + oliwa - mieszkamy i zalewamy sałatkę

posypujemy dużą ilością koperku

ps. zamiast makarony ryzowego możesz dać, drobny makaron zwykły :)
Ostatnio zmieniony śr maja 13, 2009 8:29 pm przez ola, łącznie zmieniany 1 raz
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » śr maja 13, 2009 8:28 pm

jeszcze jedna moja ulubiona

Sałatka z kuskusem

opakowanie kaszki kuskus błyskawiacznej
oliwki czarne
papryka czerwona i zielona
3 pomidory
1 ogórek
tuńczyk - niekoniecznie , ale panowie pewnie lubią mięsko :)

Kaszkę przygotowac według przepisu na opakowaniu , tylko wazne jest aby dodac do wodu otrche oliwy ( przygotowanie to 5 minut )
oliwki, paprykę, ogórka i pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonej kaszki,,, odajemy rozdrobnionego tuńczyka sałtakowego
doprawiamy do smaku i wszystko zalewamy oliwą

szybki , pyszne i pożywne :)

Michał uwielbia tą saltkę :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: looky » śr maja 13, 2009 8:32 pm

Dzięki Ola, będę musiał spróbować Twoich sałatek - prezentują się apetycznie
Pozdrawiam
£ukasz Rakowski


GG: 1195018

Drodzy Ludzie Tego świata,
Nie chcę zabrzmieć dziwkarsko, ale korzystajcie ze mnie kiedy chcecie.

Z poważaniem,
Gramatyka
Awatar użytkownika
looky
 
Posty: 1886
Rejestracja: czw lis 29, 2007 7:36 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » śr maja 13, 2009 8:34 pm

looky pisze:Dzięki Ola, będę musiał spróbować Twoich sałatek - prezentują się apetycznie



No, ja często sama dodaje nowe składniki do przepisów,,,
szkoda tylko ze czasu brak na gotowanie :(
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Leelooo » śr maja 13, 2009 8:44 pm

a ja dodaje do paluszków.. brzoskwinie z puszki i troszke majonezuu... mniam i swieza bagietka do tego ;)
Pozdrawiam Marzena


Obrazek
Leelooo
 
Posty: 857
Rejestracja: pn sie 18, 2008 5:41 pm
Lokalizacja: PIASECZNO

Postautor: ola » śr maja 13, 2009 8:45 pm

Leelooo pisze:a ja dodaje do paluszków.. brzoskwinie z puszki i troszke majonezuu... mniam i swieza bagietka do tego ;)


ojej, a ja sie dietuje :(
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Leelooo » czw maja 14, 2009 12:50 pm

ola pisze:to ja mam inną sałatkę z paluszkami krabowymi

- paczka mrożonych paluszków krabowych
-świeży ogórek
- paczka makaronu ryżowego
-koperek - swieży

Paluszki krabowe i ogorka kroimy w kostkę, Przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu (nitki drobne ) i całość mieszakny

na koniec sos - majonez+śmietana (kwaśna )+ 2 żabki czosnku + łyżeczka osctu balsamicznego (lub cytryna ) +sól i dowolne zioła + oliwa - mieszkamy i zalewamy sałatkę

posypujemy dużą ilością koperku

ps. zamiast makarony ryzowego możesz dać, drobny makaron zwykły :)


paluszki mam
koperek mam
ogórka mam :))))
makaron mam :)
i salatka jutro bede miała;))))
Pozdrawiam Marzena


Obrazek
Leelooo
 
Posty: 857
Rejestracja: pn sie 18, 2008 5:41 pm
Lokalizacja: PIASECZNO

ROLADA SZPINAKOWO £OSOSIOWA

Postautor: Spartacus 999 » wt lip 13, 2010 12:24 pm

Ja skorzystałem z przepisu na Roladę szpinakowo-łososiową na zimno.
Wyszła fantastycznie choć jak ktoś nie lubi łososia to nie zaszkodzi.
Z tego przepisu korzystałem i wyszło idealnie.

http://www.wielkiezarcie.com/recipe28371.html

Czas przygotowania 20-30 minut

W przepisie jest 400 g łososia, ja z oszczędności kupiłem 150g ale dobrego. I wyszło super.
"Look into my eyes, you'll see who I am
My name is Lucifer, please take my hand"- N.I.B.
Awatar użytkownika
Spartacus 999
 
Posty: 839
Rejestracja: wt sty 26, 2010 2:29 pm
Lokalizacja: Ze Squerów

Następna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron