Marcin z Uwielin pisze:No dobra - a ciasto??
Ciasto składniki:
100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
½ paczuszki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
przyprawy
Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek pod pizzę.
Następnie układamy składniki, które bardzo lubimy i wstawiamy do piekarnika! Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C (elektr.195°C) przez 15-20 min. Smacznego!