Kurczak z ziemniakami

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Kurczak z ziemniakami

Postautor: Kociambra » wt mar 04, 2014 5:22 pm

Przepis od prawdziwego Włocha ;)

Składniki:
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
1 cebula , pokrojona w plastry
4 duże ząbki czosnku , pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka przyprawy włoskiej - tu wkradł się błąd w tłumaczeniu, więc dla purystów językowych i innych drobnych czepialskich, najlepsze są zioła prowansalskie ;)
1 szklanka tłustego bulionu drobiowego
6 kawałków kurczaka ( najlepiej udka)
1 puszka pomidorów, rozdrobnionych
1 szklanka groszku ( mrożonego lub z puszki)

Przygotowanie:
W brytfannie umieść kawałki ziemniaków, skrop oliwą z oliwek , dopraw solą i pieprzem. Piecz 15 – 20 minut w piekarniku.
Na podpieczone ziemniaki połóż cebulę i czosnek. Posyp lekko solą i zalej bulionem. Na wierzchu rozłóż kawałki kurczaka. Każdy kawałek mięsa skrop oliwą z oliwek, posyp solą i przyprawą włoską. Włóż do piekarnika na 30 minut. Kawałki mięsa polej płynem, który powstał podczas pieczenia, umieść na wierzchy pomidory oraz groszek. Pozostaw w piekarniku przez kolejne 30 minut.
No, a potem zajadaj :) smacznego!
Ostatnio zmieniony sob mar 08, 2014 7:05 pm przez Kociambra, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Kociambra
 
Posty: 13
Rejestracja: ndz mar 02, 2014 6:05 pm

Postautor: stokrotka » wt mar 04, 2014 10:57 pm

Oj chyba się błąd zakradł do przepisu ;)

"1 łyżeczka przyprawy włoskiej" ???
Awatar użytkownika
stokrotka
 
Posty: 90
Rejestracja: sob lut 01, 2014 10:47 pm

Postautor: argrabi » wt mar 04, 2014 11:17 pm

Dała się nabrać na "Włocha"? ;)
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Awatar użytkownika
argrabi
 
Posty: 920
Rejestracja: wt paź 25, 2011 7:28 am
Lokalizacja: Piachowo

Postautor: Kociambra » śr mar 05, 2014 7:37 pm

niekoniecznie dałam się oszukać :) pewnie wkradł się błąd w tłumaczeniu, ja dodaję zioła prowansalskie i jest ok...
Awatar użytkownika
Kociambra
 
Posty: 13
Rejestracja: ndz mar 02, 2014 6:05 pm

Postautor: enigma » czw mar 06, 2014 11:56 am

Przepis od prawdziwej Polki też z ziemniakami i kurczakiem, ale bez tego całego babrania. ;)

Kurczak (najlepiej udźce) posolić, popieprzyć, dodać czosnek i przyprawy ziołowe, które lubi się w drobiu. U mnie jest to tymianek, rozmaryn, majeranek, odrobina estragonu. Wymieszać i zostawić na całą noc, a najlepiej dłużej (można też się nie bawić i zrobić to przed pieczeniem, ale nie ma co kryć - lepszy jest, jak trochę poleży).

Tuż przed pieczeniem obrać ziemniaki, pociachać w szóstki albo ósemki. Na blachę ułożyć kurczaka, w wolne miejsca upchać ziemniaki (posolone i potymiankowane + trochę rozmarynu), wstawić do zimnego piekarnika na 160-180C i piec aż kurczak będzie mięciutki, a ziemniaki złote, zwykle zajmuje to około dwóch godzin (ale trzeba brać poprawkę na ilość - ja robię tego dużo, przy ilościach mikro czas powinien być nieco krótszy).

W tym daniu kurczak smakuje niestety jak kurczak w ziołach, za to ziemniaki upieczone w tłuszczu, który się wytopił w trakcie pieczenia z kurczaka są boskie zupełnie i uwielbiane przez wszystkich. Przygotowanie zajmuje mniej czasu niż napisanie tego przepisu. Z dobrą sałatą i mocnym, domowym winegretem mamy przyzwoite danie nawet na obiad "proszony".
enigma
 
Posty: 11
Rejestracja: sob lut 01, 2014 8:18 pm

Postautor: argrabi » czw mar 06, 2014 1:13 pm

Kociambra pisze: pewnie wkradł się błąd w tłumaczeniu,


Hehe, dobrze, że się ten błąd nie wkradł między sól i cukier :)
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Awatar użytkownika
argrabi
 
Posty: 920
Rejestracja: wt paź 25, 2011 7:28 am
Lokalizacja: Piachowo

Postautor: Kociambra » czw mar 06, 2014 4:39 pm

Nie chce mi się tego komentować. :blahblah:
Awatar użytkownika
Kociambra
 
Posty: 13
Rejestracja: ndz mar 02, 2014 6:05 pm

Postautor: argrabi » czw mar 06, 2014 6:29 pm

Kociambra pisze:Nie chce mi się tego komentować. :blahblah:


Bo i nie ma co.. Trzeba jeno przepis poprawić (opcja Edytuj).
A jak to kiedy zrobię, to wtedy pozwolę sobie zamieścić stosowny komentarz..
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Awatar użytkownika
argrabi
 
Posty: 920
Rejestracja: wt paź 25, 2011 7:28 am
Lokalizacja: Piachowo

Postautor: MEGADAMION76 » sob kwie 19, 2014 6:53 pm

mój kurczak z ziemniakami wygląda tak, że filety z piersi kurczaka marynuję w marynacie ze wszystkiego co jest pod ręką (najlepiej dzień wcześniej) i piekę w piekarniku, ziemniaki lekko podgotowuję, stygną polewam trochę olejem i posypuję ostrą papryką i do piekarnika.

____________________
Sprawdźcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy nauka angielskiego za granicą w atrakcyjnych cenach.
Ostatnio zmieniony śr maja 28, 2014 1:05 pm przez MEGADAMION76, łącznie zmieniany 1 raz
MEGADAMION76
 
Posty: 7
Rejestracja: sob kwie 12, 2014 11:36 pm

Postautor: ProMarleen97 » pt kwie 25, 2014 2:21 pm

Ostatnio byłam na urlopie w górach i jadłam tam w pewnej restauracji specjał Rysia , a więc grillowana pierś z kurczaka z masełkiem czosnkowym , a na to sadzone jajko, ziemniaczki z wody i surówka z rzodkiewek, polecam, normalnie pyszności:)

____________________
Najlepsze na rynku szkolenia dla administracji wejdź i sam się przekonaj.
Ostatnio zmieniony wt lut 10, 2015 4:17 pm przez ProMarleen97, łącznie zmieniany 2 razy
ProMarleen97
 
Posty: 9
Rejestracja: czw kwie 17, 2014 7:31 am

Postautor: IMCKINLEY80 » sob kwie 26, 2014 10:29 am

Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie:-)
ja najbardziej lubię filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i serem feta:) naprawdę dobre i dzieciakom też smakowało:) Do tego ziemniczki pieczone, mniam

____________________
Nie mylisz się - uwierz, że to jest to czego szukasz. wyposażenie samochodu Sprawdź!
Ostatnio zmieniony wt lut 10, 2015 4:13 pm przez IMCKINLEY80, łącznie zmieniany 1 raz
IMCKINLEY80
 
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 16, 2014 7:57 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Ekogodfryd1409 » pn maja 05, 2014 2:37 pm

kurczak jest tak uniwersalnym mięsem, że można go robić na tysiąc sposobów i się nie znudzi. mi coś świta żeby połączyć kurczaka z ciastem francuskim albo zrobić jakieś zapiekane w cieście z dodatkami.
Ekogodfryd1409
 
Posty: 8
Rejestracja: pn kwie 28, 2014 5:02 pm

Postautor: Pati44 » śr maja 07, 2014 2:21 pm

Witam serdecznie:) faktycznie kurczak z serem feta i szpinakiem jest boski. Czasami dodaję tez pomidorki koktajlowe, albo pieczarki i też rewelacyjnie smakuje:)
Pati44
 
Posty: 3
Rejestracja: śr maja 07, 2014 2:09 pm

Postautor: argrabi » śr maja 07, 2014 6:48 pm

A tu nie ma przydatnych informacji? ;)
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Awatar użytkownika
argrabi
 
Posty: 920
Rejestracja: wt paź 25, 2011 7:28 am
Lokalizacja: Piachowo

Postautor: najlena1506 » pn maja 26, 2014 12:00 am

Uwielbiam kurczaka z ziemniakami :-D najpierw udka przyprawiam , układam w naczyniu żaroodpornym, obrane ziemniaki kroje na ćwiartki i układam wokół udek. Czosnek rozdzielam na ząbki i rozrzucam między ziemniakami. Udka smaruje majonezem i jeszcze raz całość przyprawiam. Zapiekam w 180C, aż udka się zrumienią, a ziemniaki będą miękkie i złociste.
najlena1506
 
Posty: 7
Rejestracja: ndz maja 25, 2014 11:39 pm

Następna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron