Jaki program do obróbki RAW?

Wskazówki, opinie w temacie zdjęć, aparatów fotograficznych, sposobie fotografowania, książki fotograficzne itp. Wszystko co jest związane z teorią fotografii.

Moderator: GTW

Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: kinga » śr sie 26, 2009 2:56 pm

Jaki program używacie lub polecacie do obróbki plików RAW?
Awatar użytkownika
kinga
 
Posty: 146
Rejestracja: czw lip 05, 2007 10:38 am
Lokalizacja: Józefosław

Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: Krystian Marciniak » śr sie 26, 2009 3:00 pm

RawTherapee www.rawtherapee.com

:good:
Awatar użytkownika
Krystian Marciniak
 
Posty: 585
Rejestracja: pt lip 11, 2008 1:40 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: stentonik » śr sie 26, 2009 6:43 pm

kinga pisze:Jaki program używacie lub polecacie do obróbki plików RAW?


Kinga, a dlaczego zapisujesz w RAW?
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: kinga » pt sie 28, 2009 7:36 am

stentonik pisze:Kinga, a dlaczego zapisujesz w RAW?

Ponieważ format RAW charakteryzuje się brakiem kompresji stratnej, a oprócz tego wywołanie RAW-u, można powtarzać dowolną ilość razy z różnymi parametrami, a więc zabawa lepsza niż na jpg.
Krystian Marciniak pisze:RawTherapee

Dziękuję Krystian za informację.
Awatar użytkownika
kinga
 
Posty: 146
Rejestracja: czw lip 05, 2007 10:38 am
Lokalizacja: Józefosław

Postautor: via » pt sie 28, 2009 7:49 am

Ponieważ format RAW charakteryzuje się brakiem kompresji stratnej


Tiff też się tym charakteryzuje ;)

kinga pisze:a oprócz tego wywołanie RAW-u, można powtarzać dowolną ilość razy z różnymi parametrami, a więc zabawa lepsza niż na jpg.


O ile jest czas i miejsce na dysku na taką zabawę ;) Obrabianie w ten sposób fotek z wycieczki, reportażu itp. moim zdaniem mija się z celem.
Awatar użytkownika
via
 
Posty: 2194
Rejestracja: pt gru 19, 2008 10:13 am
Lokalizacja: Piaseczno

Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: teresa » pt sie 28, 2009 8:47 am

Czyli format pliku RAW w aparacie, jest przeznaczony bardziej dla profesjonalistów, którzy obrabiają zdjęcia np: na sprzedaż?
Teresa
teresa
 
Posty: 1076
Rejestracja: wt lis 06, 2007 11:32 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: via » pt sie 28, 2009 8:57 am

teresa pisze:Czyli format pliku RAW w aparacie, jest przeznaczony bardziej dla profesjonalistów, którzy obrabiają zdjęcia np: na sprzedaż?


Nie, to nie tak.
Robienie fotek w RAW nie zawsze się opłaca.

Jeżeli idziesz w plener i robisz krajobraz i będziesz później obrabiać takie fotki ( np. rozjaśniać dół, przyciemniać górę, podbijać nasycenie itp.) to RAW do tego się nadaje. Jeżeli robisz np. sesje ślubną, czy inną plenerową wówczas RAW jest jak najbardziej wskazany.

Ale jeżeli wybierasz się np. na wycieczkę kolejką wąskotorową, na której pstrykasz np. 200 zdjęć to nie ma sensu robić tego w rawach, gdyż ich późniejsze wywołanie zajmie Ci sporo czasu.
Awatar użytkownika
via
 
Posty: 2194
Rejestracja: pt gru 19, 2008 10:13 am
Lokalizacja: Piaseczno

Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: teresa » pt sie 28, 2009 9:00 am

Dziękuję za wytłumaczenie! Faktycznie masz rację z tymi plikami, ale oglądając niektóre zdjęcia z wycieczki wąskotorówką, jaką ostatnio mieli niektórzy z forum do Grójca, to są niektóre na tyle piękne, że pewnie jakby mieli to w RAW (może mają), to mogliby je jeszcze bardziej dopracować? Jedno jest pewne, że jeżeli chcemy coś później robić ze zdjęciami, to warto mieć lepszą jakość pliku, ale przy zdjęciach do swojej prywatnej kolekcji, to chyba lepiej pozostać przy .jpg.
Teresa
teresa
 
Posty: 1076
Rejestracja: wt lis 06, 2007 11:32 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: via » pt sie 28, 2009 9:08 am

teresa pisze:ale przy zdjęciach do swojej prywatnej kolekcji, to chyba lepiej pozostać przy .jpg.


Dokładnie tak.
Sama się szybko o tym przekonasz, wystarczy że obrobisz w ten sposób fotki z dwóch, trzech wycieczek/imprez i wrócisz do jpg :)
Awatar użytkownika
via
 
Posty: 2194
Rejestracja: pt gru 19, 2008 10:13 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: via » pt sie 28, 2009 9:11 am

A... jest jeszcze jedna możliwość. Chyba wszystkie aparaty zapisujące fotki w RAW posiadają możliwość za zapisu jednocześnie RAW i JPG. Ułatwia to sprawę znakomicie.
Awatar użytkownika
via
 
Posty: 2194
Rejestracja: pt gru 19, 2008 10:13 am
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: stentonik » pt sie 28, 2009 10:18 am

teresa pisze:oglądając niektóre zdjęcia z wycieczki wąskotorówką, jaką ostatnio mieli niektórzy z forum do Grójca, to są niektóre na tyle piękne, że pewnie jakby mieli to w RAW (może mają), to mogliby je jeszcze bardziej dopracować?


Myslenie, że jeśli zapiszę w RAW to bedę miał cudne zdjęcie może być bardzo zgubne. Zdjeciu źle wykonanemu w fazie "produkcji" nie pomoże żaden RAW a spotykałem się z tym, że fotografujący nie przykładali się do zdjęcia bo i tak przecież w RAW fotka to się poprawi w domku :). Nic bardziej mylnego. Dlatego proponuję skupić się na ustawieniach aparatu, od razu kadrować i poziomować jak najdokładniej i zapisywać w jpg a potem porawiac tylko to co naprawdę tego wymaga.

Ja zapisuję w RAW i jpg jednoczesnie (jest taka funkcja w aparatach) i wiekszość zdjęc wywołuję w jpg a tylko te najbardziej cenne lub takie, które chcę sobie wydrukować lub mam ochote sobie zaszaleć z obróbką, wywołuję w RAW i zapisuję do TIFF rzadziej do JPG.

Nie tyczy sie to wszystko tych fotografów, którzy profesjonalnie robia zdjęcia i na nich pracują

pzdr/G
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: teresa » pt sie 28, 2009 10:55 am

via pisze:Chyba wszystkie aparaty zapisujące fotki w RAW posiadają możliwość za zapisu jednocześnie RAW i JPG. Ułatwia to sprawę znakomicie.


stentonik pisze:Ja zapisuję w RAW i jpg jednoczesnie (jest taka funkcja w aparatach) i wiekszość zdjęc wywołuję w jpg a tylko te najbardziej cenne lub takie, które chcę sobie wydrukować lub mam ochote sobie zaszaleć z obróbką, wywołuję w RAW i zapisuję do TIFF rzadziej do JPG.


Czy zapisywanie zdjęć w dwóch formatach jednocześnie nie zajmuje podwójnie miejsca na karcie pamięci w aparacie?
Teresa
teresa
 
Posty: 1076
Rejestracja: wt lis 06, 2007 11:32 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: via » pt sie 28, 2009 11:38 am

teresa pisze:Czy zapisywanie zdjęć w dwóch formatach jednocześnie nie zajmuje podwójnie miejsca na karcie pamięci w aparacie?


Podwójnie to nie zajmuje, bo JPG jest dużo mniejszy od RAW ale sumę to trzeba liczyć.
Awatar użytkownika
via
 
Posty: 2194
Rejestracja: pt gru 19, 2008 10:13 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: looky » pt sie 28, 2009 3:32 pm

teresa pisze:oglądając niektóre zdjęcia z wycieczki wąskotorówką, jaką ostatnio mieli niektórzy z forum do Grójca, to są niektóre na tyle piękne, że pewnie jakby mieli to w RAW (może mają), to mogliby je jeszcze bardziej dopracować

Nie wiem czy miałaś na myśli również mnie, ale ja robiłem w JPG bo wywołać RAW-a nie umiem :oops:
Musiałby mi ktoś pokazać jak krowie na miedzy ;)

via pisze:Chyba wszystkie aparaty zapisujące fotki w RAW posiadają możliwość za zapisu jednocześnie RAW i JPG

Niestety nie wszystkie :(
Pozdrawiam
£ukasz Rakowski


GG: 1195018

Drodzy Ludzie Tego świata,
Nie chcę zabrzmieć dziwkarsko, ale korzystajcie ze mnie kiedy chcecie.

Z poważaniem,
Gramatyka
Awatar użytkownika
looky
 
Posty: 1886
Rejestracja: czw lis 29, 2007 7:36 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Jaki program do obróbki RAW?

Postautor: Artur N. » pt sie 28, 2009 5:57 pm

Chociaż mam możliwość robienia w RAW to jednak wybrałem robienie zdjęć w JPG, bo nie robię aż tak fajnych zdjęć jak Wasze w poszczególnych kategoriach, aby je wyciągać i przekształcać w różny sposób. Trzeba mieć sporo czasu i zaparcia, aby robić zdjęcia w RAW a potem je wszystkie wywoływać.
Artur Najdeker
Awatar użytkownika
Artur N.
 
Posty: 852
Rejestracja: sob lut 28, 2009 11:43 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Następna

Wróć do Wskazówki, opinie, inne konkursy i newsy z branży foto

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron