Sernik z pokoju 35

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Sernik z pokoju 35

Postautor: Kociambra » sob mar 08, 2014 7:18 pm

Dlaczego akurat pokój 35? Tam właśnie pracowałam i to jest przepis od mojej koleżanki :-)

• 1 kg tłustego sera białego – nie mielonego! musi być twaróg, bo jakoś z gotowego mielonego nie wychodzi (sprawdzone)
• 1 l śmietanki 30%
• 12 białek
• 6 żółtek
• 80 g mąki
• 80 g mleka w proszku – nie granulowanego! najlepsze to niebieskie
• 80 g cukru – to do bitej śmietany
• 260 g cukru – to tak ogólnie do masy, dlatego najlepiej puder
• szczypta soli
• zapach śmietankowy
• biszkopty na dno formy
• puszka brzoskwiń

I teraz tak:

• ser zmielić
• śmietanę ubić na sztywno z cukrem
• żółtka oddzielić od białek
• białka ubić na sztywną pianę
• połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, tj.
1. najpierw ser
2. potem śmietanę
3. potem przesiane sypkie składniki
4. żółtka
5. zapach do ciasta
6. na końcu ostrożnie wmieszać pianę z białek
• brytfannę wyłożyć biszkoptami
• wylać masę serową
• na wierzch ułożyć odsączone i pokrojone w ósemki (albo w kostkę, tak ostatnio robiłam) brzoskwinie
• piec ok. godziny w temperaturze 150-180 st.
• najlepiej po upieczeniu obkroić brzegi i zostawić na noc w piekarniku, niech sobie spokojnie wystygnie, wtedy opadnie równo

Wychodzi z tego duża blacha plus czasem tortownica. Sernik jest przepotwornie pyszny, wilgotny i strasznie drogi, więc robię go tylko dwa razy do roku.
Smacznego! :-)
Awatar użytkownika
Kociambra
 
Posty: 13
Rejestracja: ndz mar 02, 2014 6:05 pm

Postautor: aleks.boch » pn mar 10, 2014 5:08 pm

Strasznie drogi? Czemu? Mi to wygląda jak standardowy sernik (pod względem kosztów)
aleks.boch
 
Posty: 12
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:52 am

Postautor: Kociambra » pn mar 10, 2014 6:20 pm

Czy standardowy? Biorąc pod uwagę choćby koszt mleka w proszku, którego potrzebuję trochę, a muszę kupić całą paczkę... :) kilogram sera i litr śmietanki też swoje kosztują. OK, być może drogi dla mnie, ubogiej krewnej :twisted:
Awatar użytkownika
Kociambra
 
Posty: 13
Rejestracja: ndz mar 02, 2014 6:05 pm

Postautor: aleks.boch » pn mar 10, 2014 7:16 pm

Nie chcę wyjść na snobkę, ale po prostu dla mnie ten przepis jest dość podobny do tego z którego ja korzystam. A jeśli chodzi o mleko w proszku to można je też wykorzystać do innych rzeczy, np. do nadzienia do pishingerów
aleks.boch
 
Posty: 12
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:52 am

Postautor: anuleksa » pn mar 10, 2014 7:20 pm

Albo do zrobienia bloku :).
Awatar użytkownika
anuleksa
 
Posty: 1322
Rejestracja: ndz mar 20, 2011 11:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: aleks.boch » pn mar 10, 2014 9:03 pm

Racja. A masz jakiś sprawdzony przepis?
aleks.boch
 
Posty: 12
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:52 am


Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron