Strona 1 z 2

Kurczak z ziemniakami

Post: wt mar 04, 2014 5:22 pm
autor: Kociambra
Przepis od prawdziwego Włocha ;)

Składniki:
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
1 cebula , pokrojona w plastry
4 duże ząbki czosnku , pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka przyprawy włoskiej - tu wkradł się błąd w tłumaczeniu, więc dla purystów językowych i innych drobnych czepialskich, najlepsze są zioła prowansalskie ;)
1 szklanka tłustego bulionu drobiowego
6 kawałków kurczaka ( najlepiej udka)
1 puszka pomidorów, rozdrobnionych
1 szklanka groszku ( mrożonego lub z puszki)

Przygotowanie:
W brytfannie umieść kawałki ziemniaków, skrop oliwą z oliwek , dopraw solą i pieprzem. Piecz 15 – 20 minut w piekarniku.
Na podpieczone ziemniaki połóż cebulę i czosnek. Posyp lekko solą i zalej bulionem. Na wierzchu rozłóż kawałki kurczaka. Każdy kawałek mięsa skrop oliwą z oliwek, posyp solą i przyprawą włoską. Włóż do piekarnika na 30 minut. Kawałki mięsa polej płynem, który powstał podczas pieczenia, umieść na wierzchy pomidory oraz groszek. Pozostaw w piekarniku przez kolejne 30 minut.
No, a potem zajadaj :) smacznego!

Post: wt mar 04, 2014 10:57 pm
autor: stokrotka
Oj chyba się błąd zakradł do przepisu ;)

"1 łyżeczka przyprawy włoskiej" ???

Post: wt mar 04, 2014 11:17 pm
autor: argrabi
Dała się nabrać na "Włocha"? ;)

Post: śr mar 05, 2014 7:37 pm
autor: Kociambra
niekoniecznie dałam się oszukać :) pewnie wkradł się błąd w tłumaczeniu, ja dodaję zioła prowansalskie i jest ok...

Post: czw mar 06, 2014 11:56 am
autor: enigma
Przepis od prawdziwej Polki też z ziemniakami i kurczakiem, ale bez tego całego babrania. ;)

Kurczak (najlepiej udźce) posolić, popieprzyć, dodać czosnek i przyprawy ziołowe, które lubi się w drobiu. U mnie jest to tymianek, rozmaryn, majeranek, odrobina estragonu. Wymieszać i zostawić na całą noc, a najlepiej dłużej (można też się nie bawić i zrobić to przed pieczeniem, ale nie ma co kryć - lepszy jest, jak trochę poleży).

Tuż przed pieczeniem obrać ziemniaki, pociachać w szóstki albo ósemki. Na blachę ułożyć kurczaka, w wolne miejsca upchać ziemniaki (posolone i potymiankowane + trochę rozmarynu), wstawić do zimnego piekarnika na 160-180C i piec aż kurczak będzie mięciutki, a ziemniaki złote, zwykle zajmuje to około dwóch godzin (ale trzeba brać poprawkę na ilość - ja robię tego dużo, przy ilościach mikro czas powinien być nieco krótszy).

W tym daniu kurczak smakuje niestety jak kurczak w ziołach, za to ziemniaki upieczone w tłuszczu, który się wytopił w trakcie pieczenia z kurczaka są boskie zupełnie i uwielbiane przez wszystkich. Przygotowanie zajmuje mniej czasu niż napisanie tego przepisu. Z dobrą sałatą i mocnym, domowym winegretem mamy przyzwoite danie nawet na obiad "proszony".

Post: czw mar 06, 2014 1:13 pm
autor: argrabi
Kociambra pisze: pewnie wkradł się błąd w tłumaczeniu,


Hehe, dobrze, że się ten błąd nie wkradł między sól i cukier :)

Post: czw mar 06, 2014 4:39 pm
autor: Kociambra
Nie chce mi się tego komentować. :blahblah:

Post: czw mar 06, 2014 6:29 pm
autor: argrabi
Kociambra pisze:Nie chce mi się tego komentować. :blahblah:


Bo i nie ma co.. Trzeba jeno przepis poprawić (opcja Edytuj).
A jak to kiedy zrobię, to wtedy pozwolę sobie zamieścić stosowny komentarz..

Post: sob kwie 19, 2014 6:53 pm
autor: MEGADAMION76
mój kurczak z ziemniakami wygląda tak, że filety z piersi kurczaka marynuję w marynacie ze wszystkiego co jest pod ręką (najlepiej dzień wcześniej) i piekę w piekarniku, ziemniaki lekko podgotowuję, stygną polewam trochę olejem i posypuję ostrą papryką i do piekarnika.

____________________
Sprawdźcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy nauka angielskiego za granicą w atrakcyjnych cenach.

Post: pt kwie 25, 2014 2:21 pm
autor: ProMarleen97
Ostatnio byłam na urlopie w górach i jadłam tam w pewnej restauracji specjał Rysia , a więc grillowana pierś z kurczaka z masełkiem czosnkowym , a na to sadzone jajko, ziemniaczki z wody i surówka z rzodkiewek, polecam, normalnie pyszności:)

____________________
Najlepsze na rynku szkolenia dla administracji wejdź i sam się przekonaj.

Post: sob kwie 26, 2014 10:29 am
autor: IMCKINLEY80
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie:-)
ja najbardziej lubię filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i serem feta:) naprawdę dobre i dzieciakom też smakowało:) Do tego ziemniczki pieczone, mniam

____________________
Nie mylisz się - uwierz, że to jest to czego szukasz. wyposażenie samochodu Sprawdź!

Post: pn maja 05, 2014 2:37 pm
autor: Ekogodfryd1409
kurczak jest tak uniwersalnym mięsem, że można go robić na tysiąc sposobów i się nie znudzi. mi coś świta żeby połączyć kurczaka z ciastem francuskim albo zrobić jakieś zapiekane w cieście z dodatkami.

Post: śr maja 07, 2014 2:21 pm
autor: Pati44
Witam serdecznie:) faktycznie kurczak z serem feta i szpinakiem jest boski. Czasami dodaję tez pomidorki koktajlowe, albo pieczarki i też rewelacyjnie smakuje:)

Post: śr maja 07, 2014 6:48 pm
autor: argrabi
A tu nie ma przydatnych informacji? ;)

Post: pn maja 26, 2014 12:00 am
autor: najlena1506
Uwielbiam kurczaka z ziemniakami :-D najpierw udka przyprawiam , układam w naczyniu żaroodpornym, obrane ziemniaki kroje na ćwiartki i układam wokół udek. Czosnek rozdzielam na ząbki i rozrzucam między ziemniakami. Udka smaruje majonezem i jeszcze raz całość przyprawiam. Zapiekam w 180C, aż udka się zrumienią, a ziemniaki będą miękkie i złociste.