Przepis od prawdziwego Włocha
Składniki:
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
1 cebula , pokrojona w plastry
4 duże ząbki czosnku , pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka przyprawy włoskiej - tu wkradł się błąd w tłumaczeniu, więc dla purystów językowych i innych drobnych czepialskich, najlepsze są zioła prowansalskie
1 szklanka tłustego bulionu drobiowego
6 kawałków kurczaka ( najlepiej udka)
1 puszka pomidorów, rozdrobnionych
1 szklanka groszku ( mrożonego lub z puszki)
Przygotowanie:
W brytfannie umieść kawałki ziemniaków, skrop oliwą z oliwek , dopraw solą i pieprzem. Piecz 15 – 20 minut w piekarniku.
Na podpieczone ziemniaki połóż cebulę i czosnek. Posyp lekko solą i zalej bulionem. Na wierzchu rozłóż kawałki kurczaka. Każdy kawałek mięsa skrop oliwą z oliwek, posyp solą i przyprawą włoską. Włóż do piekarnika na 30 minut. Kawałki mięsa polej płynem, który powstał podczas pieczenia, umieść na wierzchy pomidory oraz groszek. Pozostaw w piekarniku przez kolejne 30 minut.
No, a potem zajadaj
smacznego!