Strona 1 z 2

Ciasto bezproblemowe

Post: ndz mar 02, 2014 7:10 pm
autor: Kociambra
Dostałam ten przepis "x" lat temu, kiedy to z rodzicami byłam na wywczasach nadmorskich, a w domu, który nas gościł, były przemiłe dziewczyny :)

4 całe jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 (nie czubata) łyżeczka proszku do pieczenia
sól
zapach do ciasta

Jajka dokładnie ubić z cukrem, dodać mąkę i pozostałe składniki. Piec na złoto, ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Można z nim zrobić wszystko - zalać owoce i zapiec, po wystudzeniu zalać galaretką, przełożyć kremem i zrobić tort... wychodzi dosłownie za każdym razem.
Smacznego! :-)

Post: ndz mar 02, 2014 9:23 pm
autor: stokrotka
Jestem ciachową pierduśką ale jak tak prosto hmm, to może dam radę.... :cooking:

dam znać co mi wyszło ;)

Post: czw mar 20, 2014 8:29 pm
autor: kimko80
Rzeczywiście ciasto nie jest wyzwaniem ;D może w końcu coś mi się uda hihi

Post: czw mar 20, 2014 10:57 pm
autor: gapa
Muszą spróbować. Przepis bardzo ciekawy.

Post: sob kwie 26, 2014 10:31 am
autor: IMCKINLEY80
Cześć wam kochani:-)
brzmi fajnie, zwłaszcza teraz jak zaczną się nasze owoce. Poczekam chyba z przepiesem na truskawmi, ale te polskie bo one mają prawdziwy i pyszny smak:) Mam nadzieję, że dam radę:)

Post: pn maja 05, 2014 2:35 pm
autor: Ekogodfryd1409
ja robię ciasto na oko, mąka, cukier, jajko, proszek, olej i do lanego ciasta można w sumie wszystko dodać, najlepsze jest z makiem i jabłkiem krojonym w kostkę, bardzo wilgotne, smaczne i ekspresowe ciacho.

Post: pn maja 12, 2014 8:20 am
autor: THEPAULENE77
też właśnie wczoraj robiłem takie ciasto, jak w pierwszym poście. u mnie przepis funkcjonuje jako ' lane ciasto' dodałem do tego sezonowy owoc, czyli rabarbar. było pyszne, rodzinie bardzo smakowało.

Post: czw maja 15, 2014 11:29 am
autor: Ekomaranda95
A mnie jednak udało się zepsuć ten placek wyszedł mi niski zakalec , nie wiem co źle zrobiłam, jestem załamana myślałam ze mi się uda to moje pierwsze ciasto.

Post: pn maja 19, 2014 11:05 am
autor: ruda08
Najprostsze ciasto to murzynek robiony w mikrofali, nie ma opcji żeby nie wyszedł ! ;D

Post: wt maja 20, 2014 8:38 am
autor: Rolandakrk90
Ja też robię murzynka, ale nigdy nie poprzestaję na podstawowej wersji, głównie dlatego, że wolę bardziej mokre ciasta. Ze sprawdzonych patentów mogę polecić murzynka z gruszkami, jabłkami, albo po prostu z dodatkiem dżemu (najlepiej porzeczkowego). Często robię też tak, że piekę zwykłego murzynka, kroję go na dwie części i przekładam kremem budyniowym lub bitą śmietaną - wychodzi wtedy coś a'la WZ-ka.

Post: pn maja 26, 2014 8:13 am
autor: THEPAULENE77
A ja miałam przygodę z murzynkiem pieczonym w korytku , podczas pieczenia wyrósł wysoki ale niestety pękł i się zapadł bardzo i wyszedł mega zakalec .

Post: śr cze 04, 2014 8:53 pm
autor: najlena1506
A ja najczęściej robię 3 bita ponieważ nie trzeba go piec rozkładam tylko na blaszce kolejno: herbatniki, masę krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana i starta czekolada ciasto jest pyszne

Re: Ciasto bezproblemowe

Post: wt lip 01, 2014 4:01 pm
autor: onerosalia1648
ja korzystam z najprostszego przepisu na lane ciasto ( podobne do tego co wyżej) i dodaję owoce: rabarbar, nektaryny, jabłka. Można też robić biszkopt i przekładać owocami lub masami serowymi z owocem sezonowym.

Re: Ciasto bezproblemowe

Post: sob lip 19, 2014 8:06 pm
autor: kamila34
Również jestem fanką murzynka - jak dla mnie może on być w wersji light - bez dodatków, polewy itp.

Podam przepis na ciasto z maślanką - osoba, od której dostałam przepis twierdzi, że ciasto zawsze wychodzi :D

Ciasto z maślanką

2 jajka + szklana cukru - utrzeć na gładka masę. Dodać 1 szklankę maślanki, 3/4 (niecała szklanka) oleju, 2,5 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać, wlać ciasto do formy. Na wierzch położyć pokrojone owoce (np. śliwki, jabłka,wiśnie - tu dowolność). Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy 40 minut w temp. 200 st. C.

Zaglądamy do piekarnika, sprawdzając czy nam się wypiek nie przypala :wink: i w razie co to zmniejszamy temperaturę do 180 st.

Smacznego :D

Re: Ciasto bezproblemowe

Post: pn lip 28, 2014 6:52 am
autor: Extrakiara98
O! Ciasto z maślanką kiedyś robiłam! Wychodziło pyszne! Ja je zawsze robię z truskawkami - nie wiem, dlaczego mojej rodzince nie smakuje wersja ze śliwkami. Z drugiej strony pierwsze, co znika z ciasta to... kruszonka ;)