Ciasto bezproblemowe

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Ciasto bezproblemowe

Postautor: Kociambra » ndz mar 02, 2014 7:10 pm

Dostałam ten przepis "x" lat temu, kiedy to z rodzicami byłam na wywczasach nadmorskich, a w domu, który nas gościł, były przemiłe dziewczyny :)

4 całe jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 (nie czubata) łyżeczka proszku do pieczenia
sól
zapach do ciasta

Jajka dokładnie ubić z cukrem, dodać mąkę i pozostałe składniki. Piec na złoto, ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Można z nim zrobić wszystko - zalać owoce i zapiec, po wystudzeniu zalać galaretką, przełożyć kremem i zrobić tort... wychodzi dosłownie za każdym razem.
Smacznego! :-)
Awatar użytkownika
Kociambra
 
Posty: 13
Rejestracja: ndz mar 02, 2014 6:05 pm

Postautor: stokrotka » ndz mar 02, 2014 9:23 pm

Jestem ciachową pierduśką ale jak tak prosto hmm, to może dam radę.... :cooking:

dam znać co mi wyszło ;)
Awatar użytkownika
stokrotka
 
Posty: 90
Rejestracja: sob lut 01, 2014 10:47 pm

Postautor: kimko80 » czw mar 20, 2014 8:29 pm

Rzeczywiście ciasto nie jest wyzwaniem ;D może w końcu coś mi się uda hihi
kimko80
 
Posty: 5
Rejestracja: czw mar 20, 2014 8:24 pm

Postautor: gapa » czw mar 20, 2014 10:57 pm

Muszą spróbować. Przepis bardzo ciekawy.
gapa
 
Posty: 7
Rejestracja: czw mar 20, 2014 10:51 pm

Postautor: IMCKINLEY80 » sob kwie 26, 2014 10:31 am

Cześć wam kochani:-)
brzmi fajnie, zwłaszcza teraz jak zaczną się nasze owoce. Poczekam chyba z przepiesem na truskawmi, ale te polskie bo one mają prawdziwy i pyszny smak:) Mam nadzieję, że dam radę:)
Ostatnio zmieniony wt lut 10, 2015 3:54 pm przez IMCKINLEY80, łącznie zmieniany 1 raz
IMCKINLEY80
 
Posty: 9
Rejestracja: śr kwie 16, 2014 7:57 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Ekogodfryd1409 » pn maja 05, 2014 2:35 pm

ja robię ciasto na oko, mąka, cukier, jajko, proszek, olej i do lanego ciasta można w sumie wszystko dodać, najlepsze jest z makiem i jabłkiem krojonym w kostkę, bardzo wilgotne, smaczne i ekspresowe ciacho.
Ekogodfryd1409
 
Posty: 8
Rejestracja: pn kwie 28, 2014 5:02 pm

Postautor: THEPAULENE77 » pn maja 12, 2014 8:20 am

też właśnie wczoraj robiłem takie ciasto, jak w pierwszym poście. u mnie przepis funkcjonuje jako ' lane ciasto' dodałem do tego sezonowy owoc, czyli rabarbar. było pyszne, rodzinie bardzo smakowało.
THEPAULENE77
 
Posty: 8
Rejestracja: pn maja 12, 2014 8:11 am

Postautor: Ekomaranda95 » czw maja 15, 2014 11:29 am

A mnie jednak udało się zepsuć ten placek wyszedł mi niski zakalec , nie wiem co źle zrobiłam, jestem załamana myślałam ze mi się uda to moje pierwsze ciasto.
Ekomaranda95
 
Posty: 7
Rejestracja: czw maja 15, 2014 11:15 am
Lokalizacja: Wałcz

Postautor: ruda08 » pn maja 19, 2014 11:05 am

Najprostsze ciasto to murzynek robiony w mikrofali, nie ma opcji żeby nie wyszedł ! ;D
ruda08
 
Posty: 17
Rejestracja: pn maja 19, 2014 10:52 am
Lokalizacja: Ostróda

Postautor: Rolandakrk90 » wt maja 20, 2014 8:38 am

Ja też robię murzynka, ale nigdy nie poprzestaję na podstawowej wersji, głównie dlatego, że wolę bardziej mokre ciasta. Ze sprawdzonych patentów mogę polecić murzynka z gruszkami, jabłkami, albo po prostu z dodatkiem dżemu (najlepiej porzeczkowego). Często robię też tak, że piekę zwykłego murzynka, kroję go na dwie części i przekładam kremem budyniowym lub bitą śmietaną - wychodzi wtedy coś a'la WZ-ka.
Rolandakrk90
 
Posty: 9
Rejestracja: wt maja 20, 2014 8:34 am

Postautor: THEPAULENE77 » pn maja 26, 2014 8:13 am

A ja miałam przygodę z murzynkiem pieczonym w korytku , podczas pieczenia wyrósł wysoki ale niestety pękł i się zapadł bardzo i wyszedł mega zakalec .
THEPAULENE77
 
Posty: 8
Rejestracja: pn maja 12, 2014 8:11 am

Postautor: najlena1506 » śr cze 04, 2014 8:53 pm

A ja najczęściej robię 3 bita ponieważ nie trzeba go piec rozkładam tylko na blaszce kolejno: herbatniki, masę krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana i starta czekolada ciasto jest pyszne
najlena1506
 
Posty: 7
Rejestracja: ndz maja 25, 2014 11:39 pm

Re: Ciasto bezproblemowe

Postautor: onerosalia1648 » wt lip 01, 2014 4:01 pm

ja korzystam z najprostszego przepisu na lane ciasto ( podobne do tego co wyżej) i dodaję owoce: rabarbar, nektaryny, jabłka. Można też robić biszkopt i przekładać owocami lub masami serowymi z owocem sezonowym.
onerosalia1648
 
Posty: 8
Rejestracja: sob maja 31, 2014 8:13 pm

Re: Ciasto bezproblemowe

Postautor: kamila34 » sob lip 19, 2014 8:06 pm

Również jestem fanką murzynka - jak dla mnie może on być w wersji light - bez dodatków, polewy itp.

Podam przepis na ciasto z maślanką - osoba, od której dostałam przepis twierdzi, że ciasto zawsze wychodzi :D

Ciasto z maślanką

2 jajka + szklana cukru - utrzeć na gładka masę. Dodać 1 szklankę maślanki, 3/4 (niecała szklanka) oleju, 2,5 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać, wlać ciasto do formy. Na wierzch położyć pokrojone owoce (np. śliwki, jabłka,wiśnie - tu dowolność). Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy 40 minut w temp. 200 st. C.

Zaglądamy do piekarnika, sprawdzając czy nam się wypiek nie przypala :wink: i w razie co to zmniejszamy temperaturę do 180 st.

Smacznego :D
kamila34
 
Posty: 4
Rejestracja: pt lip 18, 2014 8:43 pm

Re: Ciasto bezproblemowe

Postautor: Extrakiara98 » pn lip 28, 2014 6:52 am

O! Ciasto z maślanką kiedyś robiłam! Wychodziło pyszne! Ja je zawsze robię z truskawkami - nie wiem, dlaczego mojej rodzince nie smakuje wersja ze śliwkami. Z drugiej strony pierwsze, co znika z ciasta to... kruszonka ;)
Extrakiara98
 
Posty: 3
Rejestracja: ndz lip 27, 2014 1:31 pm

Następna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość