Strona 1 z 4

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: czw mar 29, 2012 1:51 pm
autor: OlaWas
Spaghetti na szybko (15-20minut)

Składniki to tylko:

makaron (1 op)
szpinak mrożony (1 op)
pieprz
sól
ser feta (2 op)

Przygotowanie:

Szpinak na patelnię, na ogniu dość dużym, fetę pokroić na małe kawałki (nie muszą być równe), makaron zagotować (nie róbcie za miękkiego, dodajcie do wody sól i 2 łyżki oleju).
Potem dodajcie do szpinaku pieprz wg uznania, trochę soli (nie za dużo, ponieważ feta jest słona) i wymieszać ze szpinakiem.

Położyć na makaron i gotowe.

SMACZNEGO! :D :D :D :D :D :D

SPAGHETTI W 15, 20 MINUT

Post: czw mar 29, 2012 2:05 pm
autor: Schiza
mniam :) -robię podobnie, ale zamiast fety ser blue i szpinak mocno przyprawiam czosnkiem, wtedy też więcej soli :)

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: pt mar 30, 2012 10:08 am
autor: sanchez
Zawsze mnie to interesowało. Kto mądry wymyślił, żeby do gotowania makaronu dodawać olej i po co ?

Re: SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: pt mar 30, 2012 10:18 am
autor: argrabi
sanchez pisze:Zawsze mnie to interesowało. Kto mądry wymyślił, żeby do gotowania makaronu dodawać olej i po co ?


Się ponoć nie klei....

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: pt mar 30, 2012 8:42 pm
autor: Schiza
argrabi pisze:Się ponoć nie klei....

dokładnie, nawet nie musi być tyle łyżeczek, wystarczy troszkę.

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: sob mar 31, 2012 10:35 am
autor: sanchez
Ale jak to potem zjeść a'la bolognese, albo z Pesto ?

Wszak o to chodzi, żeby się do makaronu kleiło wszystko ... 8)

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: śr kwie 11, 2012 11:39 am
autor: zemfiroczka
argrabi pisze:
sanchez pisze:Zawsze mnie to interesowało. Kto mądry wymyślił, żeby do gotowania makaronu dodawać olej i po co ?


Się ponoć nie klei....



Ja bym powiedziała, że to raczej mit. Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie - pływa na wierzchu. Jeżeli makaron jest dobry gatunkowo wcale nie trzeba wlewać oleju/oliwy do wody. Wystarczy pamiętać, że makaron do gotowania potrzebuje dużo wody. Wtedy skrobia wytrącająca się z makaronu będzie miała, że tak powiem "więcej miejsca do rozproszenia".

Natomiast patent z olejem podobno dobry jest, aby woda nie kipiała z gara podczas gotowania makaronu. Wystarczy olejem/masłem posmarować brzeg garnka.

Natomiast olejem/oliwą można potraktować już ugotowany i odcedzony makaron. Wtedy rzeczywiście leżąc nie będzie on jedną "zwartą kupą".

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: pn gru 10, 2012 2:57 pm
autor: ewakowal8
Ja znam bardzo podobny przepis ale zamiast fety dodajemy sera pleśniowego i makaron jest przepyszny. Jednak trzeba lubić ser pleśniowy:)

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: czw lut 21, 2013 1:38 pm
autor: catering1
Też słyszałam, że ten patent z olejem to mit. A gdzie w tym daniu mięsko :(

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: pt mar 01, 2013 9:54 am
autor: Elaa
Spaghetti to jeden z najlepszych posiłków. Zawsze szybko, pysznie i obojętnie co się doda zawsze wychodzi ;) Ja najczęściej robię z tuńczykiem, groszkiem/ kukurydzą i serkiem śmietankowym :P Do tego dodaję dużo ziół i wychodzi przepyszne :)

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: śr mar 20, 2013 10:35 am
autor: formedia
super przepis bardzo lubię szpinak

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: pt mar 29, 2013 12:22 pm
autor: marusia
Chcę się podzielić sprawdzonym przepisem na makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym.
Składniki:
1 op. makaronu(dowolnego kształtu)
2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Sposób wykonania:
Cebulę zeszklić na oleju, dodać tuńczyka, pomidory, przyprawy i na końcu rozgnieciony czosnek. Chwile poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem. Kto lubi, może dodać zielone oliwki i kapary. Danie bardzo proste, a jednocześnie smaczne. :D

SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: ndz kwie 07, 2013 3:58 pm
autor: Megtax
Super przepis. Nie jadłam jeszcze nigdy spagetti ze szpinakiem i chętnie wypróbuję.

Re: SPAGHETTI w 15-20 minut

Post: czw maja 09, 2013 4:39 pm
autor: Laska
marusia pisze:Chcę się podzielić sprawdzonym przepisem na makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym.
Składniki:
1 op. makaronu(dowolnego kształtu)
2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Sposób wykonania:
Cebulę zeszklić na oleju, dodać tuńczyka, pomidory, przyprawy i na końcu rozgnieciony czosnek. Chwile poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem. Kto lubi, może dodać zielone oliwki i kapary. Danie bardzo proste, a jednocześnie smaczne. :D


ja tez najczęściej robię z tuńczykiem i właśnie według identycznego przepisu. Ze szpinakiem jakoś mi za bardzo nie smakuje.

Post: czw cze 06, 2013 12:07 pm
autor: asiamach
Super przepis. Mnie brakuje jednak pieczarek. Niestety minus spaghetti jest taki, że szybko się przejada :)