Strona 1 z 2

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: pt sty 13, 2012 2:00 pm
autor: klebus
składniki dla 2 osób:
*2 kromki dowolnego białego pieczywa (dosyć duże),mogą być tosty
*ser żółty (tarty lub nie) na dwie kromki
*pomidor pokrojony w plastry(dosyć duże )
*rukola
*2 ząbki czosnku
*oliwa
*ocet
*zioła prowansalskie
*przyprawy
Do dwóch garści rukoli wciskamy czosnek, kilka kropli oliwy, kilka kropli octu, zioła prowansalskie pół łyżeczki, przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania,całość mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzło. Na patelni podpiekamy pieczywo pokropione oliwą z jednej i z drugiej strony, wyjmujemy gorące na talerz. Posypujemy serem, następnie układamy plastry pomidorów a na koniec zasypujemy przyprawioną rukolą tak aby kanapka była cała przykryta. Może się wysypywać, rukoli nigdy dość:)
Oczywiście dobór składników pozostawiam Wam , można dodać wędlinę itp.
Smacznego

pieczony camembert na rukoli

Post: śr paź 03, 2012 9:45 pm
autor: arathlo
Ostatnio w którymś odcinku Kuchennych rewolucji, Gesslerowa robiła coś takiego na promocję knajpy. Spodobało mi się i zrobiłam. No na pewno nie oryginalnie, bo jedynie tak jak mi się wydawało, ale wyszła fajna przystawka:)
No więc potrzebujemy camembert, rukolę, suszoną żurawinę, gruszkę, masło, oliwę, ocet balsamiczny, miód płynny, sól i pieprz.
Camembert pieczemy w piekarniku, nie pamiętam ile, ale nie za wysoką temp. (120-150) bo ma się rozpuścić w środku, a nie spalić;)
Gruszkę pokrojoną smażymy na maśle, dodajemy żurawinę, by nieco zmiękła. No w ogóle najlepsza to by była taka w całości, ona jest mięciutka, ale trudno taką dostać w "pobliskim sklepie" raczej.
Robimy vinegret z oliwy, octu, miodu (zależy do jakiej ilości, ja ostatnio do 4 małych camembertów robiłam"większe pół" szklanki oliwy, octu dwa chlupy:P, miodu z łyżkę, troszkę soli i pieprzu).
Na talerzyk układamy umytą i osuszoną rukolę, na to gruszki z żurawiną, na to camembert z pieca i polewamy sosikiem.

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: pn gru 10, 2012 2:55 pm
autor: ewakowal8
brzmi pysznie, zwłaszcza, że przepadam za rukolą:) ja jednak zamiast smażyć na patelni upiekłabym to w piekarniku bo staram się unikać smażenia. Polecam też takie bardzo proste grzanki z masełkiem, czosnkiem i ziołami, moje ulubione.

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: śr sty 09, 2013 1:00 am
autor: Powozownia
Bardzo ciekawy przepis. Aż ślinka cieknie:)

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: pt sty 25, 2013 1:34 pm
autor: NatiBara
Mniam, brzmi naprawdę rewelacyjnie. Coś czuję, że dziś wracając z pracy kupię co trzeba i rozpieszczę nas trochę pyszną kolacją :)

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: pn mar 18, 2013 1:57 pm
autor: kateee
Zdecydowanie zgadzam się z Ewą, że lepiej użyć piekarnika zamiast patelni :)) Efekt będzie taki sam, a kalorii zdecydowanie mniej. Jeszcze jedna sugestia jeżeli można. Zamiast świeżego pomidora użyłabym suszonych :) Ale to wszystko kwestia gustu jest :)

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: wt mar 19, 2013 2:05 pm
autor: klebus
Dlatego napisałem wedle uznania,
ok ale ja nie wyobrażam sobie aby pieczywko nie było skropione dobrą oliwą. to kwestia gustu i smaku oczywiście.

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: pn wrz 02, 2013 2:23 pm
autor: grzegorzk
Sprawdzilem to!! bardzo smaczne :)

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: śr wrz 11, 2013 1:36 pm
autor: koralik20
W takim razie i ja wypróbuję:)

Podsmażane pieczywko z rukolą i serem

Post: czw wrz 19, 2013 12:20 pm
autor: patrycja82
£atwe oraz szybkie w przygotowaniu i do tego smaczne! Super :D

Post: czw wrz 19, 2013 4:38 pm
autor: patinka
Tak, pychota, roztopiony ser - mniaaaam ...

Post: czw wrz 26, 2013 9:37 am
autor: storczyk52
A ten ser to jakikolwiek może być, czy jakiś konkretny polecacie?

Post: czw wrz 26, 2013 10:02 am
autor: klebus
storczyk52 pisze:A ten ser to jakikolwiek może być, czy jakiś konkretny polecacie?

żółty :D a na poważnie to masz tutaj pole do popisu w zastosowaniu swojego ulubionego sera. Ja coraz bardziej myślę o jakimś "śmierdziuchu" lekko stopionym na patelni (bo na ciepłym pieczywie raczej się nie rozpuści).
Proponuję raczej tzw.sery twarde - ostre czy wędzone, ale uwierz mi prawie każdy żółty ser dobrze smakuje w takim połączeniu- do dzieła i smacznego.

Post: czw wrz 26, 2013 1:40 pm
autor: czerwony_kamyczek
Zdecydowanie żółty będzie najlepszy, sama robię w domu takie pieczywko i wszyscy się nim zajadają :) Muszę jeszcze wypróbować z mozzarellą, bo nie robiłam, ale myślę, że też wyjdzie fajnie.

Post: czw wrz 26, 2013 3:52 pm
autor: klebus
czerwony_kamyczek pisze:Zdecydowanie żółty będzie najlepszy, sama robię w domu takie pieczywko i wszyscy się nim zajadają :) Muszę jeszcze wypróbować z mozzarellą, bo nie robiłam, ale myślę, że też wyjdzie fajnie.

No żółty tylko kolega pyta jaki rodzaj a nie czy?