Strona 3 z 3

BÓB - porady gotowania, przyrządzania, podawania bobu

Post: wt lut 19, 2013 6:14 pm
autor: impladent
Hm, Bób z masełkiem i odrobiną soli jest pycha. Niestety w zimę mamy do dyspozycji tylko mrożony, ale jak się nie ma to co się lubi to się lubi to co się ma :)

Post: sob paź 12, 2013 10:02 pm
autor: olgaolmowicz
Bóg genialnie smakuje z boczkiem i świeżymi listkami bazylii :D

Post: pn paź 14, 2013 2:12 pm
autor: mango
kurczę, robicie mi na bób apetyt, a nigdy nie jadłam, chyba spróbuję

Post: czw paź 17, 2013 4:08 pm
autor: bialowieska
warto, spróbuj koniecznie, proste i smaczne danie to bób właśnie z masełkiem

Post: czw paź 17, 2013 7:11 pm
autor: milczek38
Najlepiej dodać kminek do gotującego się bobu, wtedy nie będzie tych wzdęć. Bób jest pyszny, dlatego polecam każdemu, żeby go spóbował.

BÓB - porady gotowania, przyrządzania, podawania bobu

Post: pn lut 23, 2015 7:10 pm
autor: Marna97
SKŁADNIKI

kilogram bobu

szklanka gęstej śmietany

10 dag szynki pokrojonej w wąskie paski

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony pieprz

Gotuję bób w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odlewam wodę i przykrywam, by nie wystygł.

Na małej patelni mieszam śmietanę z szynką . Dodaję sól i świeżo zmielony pieprz. To wszystko zagotowuję dosyć szybko tzn. przez 5 min., aby zagęścić śmietanę.

Jeśli ktoś lubi, a ja nie lubię, przed wrzuceniem bobu do śmietany z szynką obieram go ze skórki.

Dodaję natkę pietruszki, doprawiam, podgrzewam i podaję natychmiast.
Smakowitości!