Strona 1 z 1

Piernik z herbatą

Post: śr wrz 22, 2010 10:17 am
autor: Martinelli
jajka, 4
cukier puder, 1 szklanka
olej, 1 szklanka
Miód, 1 szklanka
mąka, 3 szklanki
przpyrawa do piernika, wedle uznania
soda, 1 łyżeczka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
herbata dilmah ginger and honey, 4 łyżeczki
krem,
mleko, 1 szklanka
cukier, 10 dag
Mąka pszenna, 1 łyżka
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
masło, 15 dag
cukier waniliowy, 1 opakowanie
polewa,
polewa czekoladowa, 1 opakowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i poczekać aż ostygnie.

Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.

Można upiec 3 placki osobno żeby przełożyć je kremem. Nie trzeba wtedy ciąć ciasta :)

2. PRZEPIS NA KREM Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.

3. Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Polać polewą czekoladową. Dla smaku można jeszcze posypać ciasto startą gorzką czekoladą

Post: czw wrz 23, 2010 4:14 pm
autor: Zawodnik
A jak długo to cudo może postać? Piernik to ja taki wolę, co mocy urzędowej nabierze

Post: pt wrz 24, 2010 9:59 am
autor: Martinelli
Możesz odstawić na tydzień żeby trochę skruszał :) Generalnie jest naprawdę dobry polecam jak najbardziej. Poza tym ma w sobie herbatkę a tą po prostu uwielbiam. Mam jeszcze parę przepisów na takie cudeńka z herbaty jakby ktoś był zainteresowany. Biorę je z takiego klubu miłośników dobrej herbaty do którego się zapisałem jakiś czas temu. W ogóle to strasznie dużo się dowiedziałem o herbacie stamtąd.

Post: pt wrz 24, 2010 10:52 am
autor: Zawodnik
Ojojoj to uważaj, bo wiedza wbija w pychę ;)
A poważniej, to zapodał byś jakieś info o formie spotkań itp. To jakaś sekta? :shock:

Dziękuję za odpowiedź.

Post: pt wrz 24, 2010 4:14 pm
autor: richo
Zawodnik pisze:A jak długo to cudo może postać? Piernik to ja taki wolę, co mocy urzędowej nabierze


Mam przepis na piernik, który musi postać z miesiąc zanim da się pokroić, ale potem rozpływa się w ustach :D Dodatkową zaletą jest to, że można go przechowywać nawet pół roku.

Post: pn wrz 27, 2010 12:29 pm
autor: Martinelli
Nie to nie jest sekta :) no i nie ma spotkań w realu. to po prostu miejsce w necie. Jeśli jesteś zainteresowany poczytaniem to mogę ci podać adres do strony tego klubu miłośników dobrej herbaty. Ja czerpię dużo wiedzy stamtąd bo jest też blog na którym facet pisze ciekawe rzeczy o herbacie i nie tylko :)

Post: pn wrz 27, 2010 7:06 pm
autor: Zawodnik
Richo: Jaką daninę należy w zamian złożyć? Może wydolę? ;)

Martinelli: Zapodawaj! Najwyżej Cię zniesławię ;)

Post: wt wrz 28, 2010 9:58 am
autor: Martinelli
Zawodnik link to po prostu www.klub.dilmah.pl polecam poczytać bloga bo z niego się najwięcej o herbacie dowiedziałem :)

Post: śr wrz 29, 2010 12:47 am
autor: richo
Zawodnik pisze:Jaką daninę należy w zamian złożyć? Może wydolę?


Daninę cierpliwości :lol:
Szklanka miodu, sproszkowane: imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa - po pół łyżeczki, szczypta pieprzu, pół kilo mąki, trzy jaja większe, łyżeczka proszku, trzy łyżki wódki, szklanka orzechów tłuczonych utartych z jedną czwartą szklanki cukru.
Miód roztopić z przyprawami, zalać mąkę, póki jeszcze gorący i wymieszać na gładko. Dodawać po jednym jajku mieszając. Proszek do pieczenia rozpuścić w wódce, dodać, następnie orzechy. Całość dokładnie wymieszać, wylać na blachę (wysmarowana masłem i wysypana mąką), wygładzić. Godzina w 180°C i jeszcze pół w 150°C. Po czym przewrócić na lniany ręcznik, aż blacha całkiem wystygnie, najlepiej na noc. Zawinąć dokładnie w ręcznik i czekać ;)
Zapomniałem napisać skąd pochodzi przepis. "Kuchnia Neli", Aniela Rubinstein, str. 304.

Post: śr wrz 29, 2010 7:57 pm
autor: Zawodnik
Wiesz co, przepis sądząc już tylko po opisie jest git, lecz mam pytania:
-jaka mąka, czy np nie będzie lepsza żytnia i pszenna czy tylko żytnia?
-jaki miód, ulubiony? Czy raczej jednak akacjowy?

:cooking: Przy najbliższej okazji sprawdzę!


DZIęKUJę!

Post: śr wrz 29, 2010 8:36 pm
autor: richo
Zawodnik pisze:Czy raczej jednak...


Niuanse, poradzisz sobie :)