autor: ola » ndz paź 18, 2009 1:21 pm
Wołowina w Piwie
składniki:
2 łyżki oliwy
1 kg łopatki wołowej
3 szt. posiekanej cebuli
5 rozgniecionych ząbków czosnku
50 dag marchewki pokrojonej w talarki
25 dag grzybów (mogą być pieczarki)
70 dag ziemniaków pokrojonych w talarki
2 łyzki mąki
2 szklanki bulionu (ja daje warzywny ale nie z kostki )
1 butelska ciemnego piwa
2 listki laurowe
3 łyżki świeżego posiekanego tymianku
1 łyżka cukru
2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
1 łużka koncentratu pomidorowego
sól i piperz do smaku
w brytfanie podsmażamy mięso (ja pokroiłam je na tym etapie na kotlety ale można smażyć w całości i dopiero po upieczeniu pokroić) ze wszystkich stron. wyjmujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czsnek, po około 5 minutach wkłądamy marchewki, grzyby i ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty, mieszając. Osypujemy mąką, smażymy jeszce chwilkę i zalewamy bulionem i piwem, i gotujemy aż do wrzenia. Dodajemy listem laurowy, tymianek, cukier, musztardę i koncentrat pomidorowy, sól i pieprz ( z solą należy uważać bo musztarda jest słona). po zagotowaniu przeklądamy warzywa na mięso, i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, do czasu aż mięso będzie miekkie.
w przypadku gdyz pieczmy cały kawałek mięsa to musimy piec mniej więcej 2,5 godziny, trochę krócej kiedy pieczemy jż pokrojone mięso w porcje.
smacznego, jak uda mi się to zrobię fotkę i wkleje
Ola