Ja polecam ze swej kuchni :)))

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Ja polecam ze swej kuchni :)))

Postautor: miedza » wt wrz 01, 2009 2:22 pm

Ja polecam ze swej kuchni:

Zupa: smazymy cebulke, dokladamy miesa pokrojonego w kostki (dowolny wybor, wg gustu), dokladamy papryczke posiekana - najlepiej czerwona lub żółta, ze 3-4 szt, smazymy. Wsypujemy do garnka, zalewamy woda, gotujemy doprawiajac kostkami rosolowymi, wrzucamy potarte pomidory, gotujemy, dorzucamy posiekane ziemniaki (lub kluseczki), gotujemy.

Makaron z tunczykiem: smazymy tunczyka w oleju, ok 2 puszki, gotujemy makaron, trzemy zolty ser. Pod koniec do tunczyka dokladamy posiekanego czosnku dla smaku, mozemy (wg uznania dorzucic kukurydze). Kiedy tunczyk sie przysmazy lekko wrzucamy na patelnie ow ugotowany makaron (najlepiej spagetti), lekko dusimy kilka minut, by sie przegryzlo, podajemy na talerz i posypujemy potartym serem.

Kalafior z serem: rozdrabniamy kalafior na drobne (chyba ze mamy mrozonke, to nie trzeba), gotujemy wg uznania - czyli z sola lub bez i z cukrem lub bez, kiedy bedzie gotow wkladamy 1 warstwe kwiatu do naczynia zaroodpornego, posypujemy slodka papryka i przekladamy plasterkami zoltego sera. W zaleznosci ile mamy kalafioru budujemy kilka warstw. Wkladamy do piekarnika i opiekamy do roztopienia kazdej warstwy sera - 15 min.

Ziemnaki w boczku - mlode ziemniaczki w mundurkach (lub starsze bez skorki lecz pokrojone na kawalki mniejsze) przy pomocy wykalaczek oplatamy plasterkiem bekonu, boczku - zalezy co mamy, wkladamy do piekarnika i pieczemy na pergaminie lub czyms, do czego sie nie przyklei do miekkosci.

Salatka max czosnkowa - 2 puszki kukurydzy, kostka potartego sera, 5-7 zabkow czosnku, majonez i mieszamy, przegryzie sie po ponad godzinie i delektujemy sie (najlepiej wspolnie, z pozostalymi domownikami, nie idac do pracy tudziez sklepu)

Salatka z winogron - biale winogrona, ser feta w kostkach, sos (50/50 oliwa z oliwek i wycisnieta cytryna), mieszamy, zalewamy, mieszamy. Przegryzie sie to po 15 minutach i jemy )
miedza
 
Posty: 94
Rejestracja: sob sie 29, 2009 1:35 pm

Ja polecam ze swej kuchni :)))

Postautor: Martin » wt wrz 01, 2009 5:03 pm

Proszę bardzo, nareszcie przeczytałem coś, co sam już kiedyś gotowałem tj: kalafior z serem oraz ziemniaki w boczku!

:good:
Marcin Borkowski [Martin]
- usługi fotograficzne zapraszam na fotoblog ze zdjęciami
Awatar użytkownika
Martin
Site Admin
 
Posty: 12712
Rejestracja: czw lut 15, 2007 12:28 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Koramina » wt wrz 01, 2009 8:15 pm

Sałatka czosnkowa:) Tylko ja daję 1 puszkę kukurydzy i puszkę ananasa. Reszta bez zmian:)
So tell me when you hear my heart stop,
You’re the only who knows
Tell me when you hear my silence
There’s a possibility
I wouldn’t know
Koramina
 
Posty: 313
Rejestracja: pt sie 28, 2009 9:26 am

Postautor: zemfiroczka » wt wrz 01, 2009 8:22 pm

O sałatce słyszę? Ja teraz raczej nie gotuję, ale sałatki jak najbardziej.
Ostatnio męczę tuńczyka (wiem, wiem - delfiny). Do tego fasolka (dzisiaj borlotti, ostatnio czerwona) albo kukurydza ( z puszki ofkors, a fe! ;)), ryż, oliwencje, kapka majonezu, pieprz, koperek, czarnuszka i czubrzyca. Czasem jeszcze lubczyk. I do chłodnicy na przegryzienie się. Potem gryzę ja.

A dzisiaj w kuchni był kieliszek z nalewką z aronii - kurka! ale to dobre! :)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: richo » wt wrz 01, 2009 9:42 pm

zemfiroczka pisze:A dzisiaj w kuchni był kieliszek z nalewką z aronii - kurka! ale to dobre!


A wuasinie! Czas zebrac aronie.

zemfiroczka pisze:"A ja wierzę, że to co robię ma sens.
Bo czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"


A skad ten cudzyslow? ;)
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: zemfiroczka » wt wrz 01, 2009 9:45 pm

richo pisze:
zemfiroczka pisze:A dzisiaj w kuchni był kieliszek z nalewką z aronii - kurka! ale to dobre!


A wuasinie! Czas zebrac aronie.


A co z cherry?

richo pisze:
zemfiroczka pisze:"A ja wierzę, że to co robię ma sens.
Bo czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"
A skad ten cudzyslow? ;)


Google Twoim przyjacielem ;P
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: richo » wt wrz 01, 2009 9:51 pm

zemfiroczka pisze:A co z cherry?


Bryndza. Cena wygorowana i mnostwo czasu pochloniete.
Bedzie nalewka z ironii ;)
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: zemfiroczka » wt wrz 01, 2009 9:54 pm

richo pisze:Bedzie nalewka z ironii ;)


Wyczuwam sarkazm ;P
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: richo » wt wrz 01, 2009 10:02 pm

zemfiroczka pisze:Wyczuwam sarkazm ;P


Eeeeee! To tylko podszycie zlosliwoscia ;)
Wracajac do sedna - kalafior najlepszy surowy ;)
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: zemfiroczka » wt wrz 01, 2009 10:04 pm

richo pisze:Wracajac do sedna


A skąd idziesz, że wracasz? ;P
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: Koramina » wt wrz 01, 2009 10:09 pm

Ja się pisze na nalewkę z ironii. Może być też nalewka z sarkazmu i nalewka z czarnego humoru:)
So tell me when you hear my heart stop,
You’re the only who knows
Tell me when you hear my silence
There’s a possibility
I wouldn’t know
Koramina
 
Posty: 313
Rejestracja: pt sie 28, 2009 9:26 am

Postautor: zemfiroczka » wt wrz 01, 2009 10:11 pm

Koramina pisze:Ja się pisze na nalewkę z ironii. Może być też nalewka z sarkazmu i nalewka z czarnego humoru:)


A wszystko przegryziemy absurdem ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: richo » wt wrz 01, 2009 10:21 pm

zemfiroczka pisze:Koramina napisał:
Ja się pisze na nalewkę z ironii. Może być też nalewka z sarkazmu i nalewka z czarnego humoru:)


A wszystko przegryziemy absurdem


Ze szczypta niedorzecznosci, otumanieni szalenstwem ;)
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: miedza » wt wrz 01, 2009 10:22 pm

:lol: zeszło na alkohole widzę :). Ja zabutelczyłem parę dni temu wino z jabłek oraz z wiśni, obydwa przepyszne - żona podchodziła do tego bez entuzjazmu i nie była zachwycona pomysłem pędzenia póki nie skosztowała :wink: . Wczoraj i dziś zainicjowałem dwa nowe - z ryżu (już kiedyś robiłem - super) i z arbuzów - to będzie wynalazek :twisted: Kolejny pomysł, jak baniaczki się mi zwolnią mam zamiar zrobić wino z... herbaty :P
miedza
 
Posty: 94
Rejestracja: sob sie 29, 2009 1:35 pm

Postautor: richo » wt wrz 01, 2009 10:24 pm

miedza pisze:jak baniaczki się mi zwolnią


A to ja mam fajny baniaczek ;)
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Następna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości