via pisze:Dawaj przepis... ale mi smaka narobiliście
Bardzo proszę:
Przepis na gulasz
Zapotrzebowanie:
- 0,5-0,7 kg piersi z indyka
- 2-3 średnie cebule
- pieczarki (ilość zależy od upodobań:)
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku (może być dymka)
- pieprz cayenne, sól , pieprz, zioła prowansalskie (jako ktoś lubi)
- śmietana 18%
- 0,5 l bulionu grzybowego
- oliwa/olej do smażenia
Indyczowiznę myjemy, obieramy z błon i innych nieciekawych elementów, ciachamy na gulaszowe kawałki, pokrojone mięsko wrzucamy do miski, robimy cos na kształt marynaty: dorzucamy sprasowany czosnek, sól, pieprz i sporo pieprzu cayenne (powinno być ostre), ja dorzucam też zioła prowansalskie bo lubię, podlewamy oliwą, miąchamy i całość przynajmniej na 30 minut wrzucamy do lodówki.
W tym czasie obieramy i kroimy cebule (w półplastry wystarczy), to samo robimy z pieczarkami. I mamy też czas, żeby posiekać szczypiorek.
Kostkę bulionową rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody.
Przygotowujemy sobie patelnię i rondel w którym będzie pichcić się nasz gulasz.
Na patelnie wlewamy nieco oliwy i szklimy na niej cebulę. Zeszkolona cebula ląduje w rondlu a na patelnie ląduje mięso, które podsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Mięso do rondla a na patelnie pieczarki. Podsmażone pieczarki do rondla. Całość podlewamy bulionem, ma się toto pyrkać pod przykryciem jakieś 20-30 minut, aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W czasie gotowania może zajść potrzeba podlania mięska wodą lub bulionem, żeby sosu nie było za mało.
Jak już mięsko będzie dobre, wtedy dolewamy całą śmietanę i mieszamy, lekko podgrzewamy, dorzucamy szczypiorek, też lekko podgrzewamy i podajemy z czym kto lubi- jak dla mnie najlepsze z makaronem i kiszonym ogórkiem.
Smacznego:)