A dzisiaj na talerzu...

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Postautor: Koramina » pn paź 19, 2009 9:45 am

Dziś na talerzu zawita gulasz z indyka z pieczarkami i szczypiorkiem.
So tell me when you hear my heart stop,
You’re the only who knows
Tell me when you hear my silence
There’s a possibility
I wouldn’t know
Koramina
 
Posty: 313
Rejestracja: pt sie 28, 2009 9:26 am

Postautor: via » pn paź 19, 2009 9:52 am

Dziś na talerzu zawita gulasz z indyka z pieczarkami i szczypiorkiem.


Dawaj przepis... ale mi smaka narobiliście :)
Awatar użytkownika
via
 
Posty: 2194
Rejestracja: pt gru 19, 2008 10:13 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Koramina » pn paź 19, 2009 10:38 am

via pisze:
Dawaj przepis... ale mi smaka narobiliście :)


Bardzo proszę:
Przepis na gulasz
Zapotrzebowanie:
- 0,5-0,7 kg piersi z indyka
- 2-3 średnie cebule
- pieczarki (ilość zależy od upodobań:)
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku (może być dymka)
- pieprz cayenne, sól , pieprz, zioła prowansalskie (jako ktoś lubi)
- śmietana 18%
- 0,5 l bulionu grzybowego
- oliwa/olej do smażenia

Indyczowiznę myjemy, obieramy z błon i innych nieciekawych elementów, ciachamy na gulaszowe kawałki, pokrojone mięsko wrzucamy do miski, robimy cos na kształt marynaty: dorzucamy sprasowany czosnek, sól, pieprz i sporo pieprzu cayenne (powinno być ostre), ja dorzucam też zioła prowansalskie bo lubię, podlewamy oliwą, miąchamy i całość przynajmniej na 30 minut wrzucamy do lodówki.

W tym czasie obieramy i kroimy cebule (w półplastry wystarczy), to samo robimy z pieczarkami. I mamy też czas, żeby posiekać szczypiorek.

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody.

Przygotowujemy sobie patelnię i rondel w którym będzie pichcić się nasz gulasz.

Na patelnie wlewamy nieco oliwy i szklimy na niej cebulę. Zeszkolona cebula ląduje w rondlu a na patelnie ląduje mięso, które podsmażamy na złoto ze wszystkich stron. Mięso do rondla a na patelnie pieczarki. Podsmażone pieczarki do rondla. Całość podlewamy bulionem, ma się toto pyrkać pod przykryciem jakieś 20-30 minut, aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W czasie gotowania może zajść potrzeba podlania mięska wodą lub bulionem, żeby sosu nie było za mało.

Jak już mięsko będzie dobre, wtedy dolewamy całą śmietanę i mieszamy, lekko podgrzewamy, dorzucamy szczypiorek, też lekko podgrzewamy i podajemy z czym kto lubi- jak dla mnie najlepsze z makaronem i kiszonym ogórkiem.

Smacznego:)
Koramina
 
Posty: 313
Rejestracja: pt sie 28, 2009 9:26 am

Postautor: Finka » pn paź 19, 2009 11:50 am

mniam, brzmi smakowicie :) czuję, że wypróbuję w jakiś weekend kiedy czasu na pichcenie mam więcej.
Kasiu, jak masz jeszcze coś z mięsiwem i grzybami to pochwal się, uwielbiam to zestawienie.
Gosia
...Nie podoba mi się świat, gdzie "właściwe" zdarza się tak rzadko, że uważamy je za "uprzejmość"...
Awatar użytkownika
Finka
 
Posty: 181
Rejestracja: śr lip 16, 2008 12:27 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Koramina » pn paź 19, 2009 11:57 am

Jak będę coś pichcić to chętnie się podzielę:)
So tell me when you hear my heart stop,
You’re the only who knows
Tell me when you hear my silence
There’s a possibility
I wouldn’t know
Koramina
 
Posty: 313
Rejestracja: pt sie 28, 2009 9:26 am

Postautor: Kucyk » czw paź 22, 2009 5:09 pm

A dziś kurczak w czerwonym curry z papryką i ananasem.

I kawał do obiadu:
Pani kazała napisać dzieciom zdanie ze słowem "ananas".
Jasio napisał: Zieliński ciągnął szambiarą z dołka, a na nas leciał smród.

Do widzenia...
Obrazek
Z założenia co drugie słowo to: dziękuję, proszę, przepraszam - z tytułu oszczędności czasu i na rzecz "konkretyzacji" części z nich nie będę pisał, co nie zmienia faktu, że są w domyśle.
Awatar użytkownika
Kucyk
 
Posty: 1481
Rejestracja: pt maja 15, 2009 9:06 pm
Lokalizacja: Z wąskiego toru

Postautor: ola » czw paź 22, 2009 5:31 pm

a ja dzis dynia + ryż + soczewica + marchewka :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Koramina » czw paź 22, 2009 8:44 pm

Ja też dziś pod znakiem kuraka, a raczej jako patyków. Tym razem duszone z pomidorami.
Morderstwo doskonałe;)
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 8:53 am przez Koramina, łącznie zmieniany 1 raz
Koramina
 
Posty: 313
Rejestracja: pt sie 28, 2009 9:26 am

Postautor: Finka » pt paź 23, 2009 8:20 am

Wczoraj na kolację: mieloniaki z usmażonymi pieczarkami w środku, frytki i zajefajny sos czosnkowy do tego. Uchhhh napchałam się jak rzadko :)
Gosia
...Nie podoba mi się świat, gdzie "właściwe" zdarza się tak rzadko, że uważamy je za "uprzejmość"...
Awatar użytkownika
Finka
 
Posty: 181
Rejestracja: śr lip 16, 2008 12:27 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Koramina » pt paź 23, 2009 8:53 am

Finka pisze:Wczoraj na kolację: mieloniaki z usmażonymi pieczarkami w środku, frytki i zajefajny sos czosnkowy do tego. Uchhhh napchałam się jak rzadko :)


O, widze, ze nie tylko ja używam terminu mieloniaki:D
Koramina
 
Posty: 313
Rejestracja: pt sie 28, 2009 9:26 am

Postautor: Finka » pt paź 23, 2009 10:02 am

Podoba mi się to słowo :)
Lubię czasem wymyślać swoje nazwy, albo używać przeróżnych udziwnień. Dla mnie kurczak stał się już na dobre kurakiem, kotlety schabowe to "schaboszczaki" (moja babcia tak zaczęła) i jakoś mi z tym dobrze :)
Gosia
...Nie podoba mi się świat, gdzie "właściwe" zdarza się tak rzadko, że uważamy je za "uprzejmość"...
Awatar użytkownika
Finka
 
Posty: 181
Rejestracja: śr lip 16, 2008 12:27 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: leny » pt paź 23, 2009 12:04 pm

a u mnie będzie dzisiaj sandacz + surówka z kapusty kwaszonej mniam ;)
Awatar użytkownika
leny
 
Posty: 514
Rejestracja: pt cze 12, 2009 8:49 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Koramina » pt paź 23, 2009 12:20 pm

Ja mam smaka na pomidorówkę, ale nie wiem czy uda mi się ją zrobić dziś.
So tell me when you hear my heart stop,
You’re the only who knows
Tell me when you hear my silence
There’s a possibility
I wouldn’t know
Koramina
 
Posty: 313
Rejestracja: pt sie 28, 2009 9:26 am

Postautor: zemfiroczka » śr paź 28, 2009 6:44 pm

von - troba! z jabłkami i cebuliną :)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: stentonik » śr paź 28, 2009 6:48 pm

zemfiroczka pisze:von - troba! z jabłkami i cebuliną :)


Miałem dzisiaj to z braku czasu z Zawro, ale spoko.

:zemfi: tęsknimy!
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości

cron