Coś nowego powszedniego ;)

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Coś nowego powszedniego ;)

Postautor: zemfiroczka » pn cze 15, 2009 10:39 pm

Mam wrażenie, że nic nie jecie ;)
Na diety wszystkich wzięło, czy jak? ;)

A ja się chwalę - wczoraj upiekłam pierwszy chleb na zakwasie, zupełnie już bez dodawania drożdży :)

Obrazek

Polski chleb pszenno-żytni

Zaczyn:
50g zakwasu żytniego
75g letniej wody
75g mąki żytniej typ 720

Ciasto właściwe:
200g zaczynu jw.
250g wody
350g mąki pszennej typ 1100
150g mąki żytniej typ 720
10g soli (1,5 łyżeczki)
2 łyżeczki kminku

Wykonanie:
Zaczyn wymieszać na gładką dość gęstą masę. Pozostawić na 8-12 godz w temp. pokojowej do przefermentowania. Następnego dnia dodać do zaczynu mąkę, wodę oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10-12 min. Włożyć do miski do wyrośnięcia pod przykryciem w temp. pokojowej na 2-2,5 godz. Zagniatać ciasto 3-krotnie podczas wyrastania. Po wyrośnięciu uformować bochenek i włożyć do formy wysypanej dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 1,5-2 godz. Nagrzać piekarnik 1 godz. przed włożeniem chleba do temp. 230 stop. Bochenek delikatnie spryskać wodą, posypać kminkiem, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, pic 40-50 min do zbrązowienia skórki. Wystudzić na kratce.
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: ola » pn cze 15, 2009 11:02 pm

ojej,,, a macie przepis na chelb bezglutenowy ???
i ciasto - biszkopt bezglutenowe ?
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: gwendolin » pn cze 15, 2009 11:05 pm

zamiast mąki pszennej to Olu włóż mąkę orkiszową
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » pn cze 15, 2009 11:06 pm

Mam z maką z ciecierzycy, ale nie wiem, czy można by było pszenną zastąpić kukurydzianą na ten przykład...

http://historie-kuchenne.blog.onet.pl/2,ID378394060,SL378399786,index.html
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: zemfiroczka » pn cze 15, 2009 11:08 pm

gwendolin pisze:zamiast mąki pszennej to Olu włóż mąkę orkiszową


Kurka! Orkiszowy chleb też mam, ale też z pszenną...

http://historie-kuchenne.blog.onet.pl/2,ID372643915,index.html
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: gwendolin » pn cze 15, 2009 11:08 pm

można, ostatnio robiłam
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » pn cze 15, 2009 11:09 pm

gwendolin pisze:można, ostatnio robiłam


Aaaa! to git! Zapodaj przepis, co? Plis, plis ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: gwendolin » pn cze 15, 2009 11:10 pm

zaczekaj niech sobie przypomnę - ja robię na oko
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » pn cze 15, 2009 11:10 pm

zamiast mąki pszennej to Olu włóż mąkę orkiszową


ale orkisz tez ma gluten, a tego co mi wiadomo

mozna tylko kukurydziana i ryżową :( i bezglutenowa, ktora jest okropna,a i z amarantusa
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: richo » pn cze 15, 2009 11:11 pm

gwendolin pisze:można, ostatnio robiłam


Kukurydziana sie "nie klei", musi byc jakas szczegolna.
A z orkiszowej pyszny chlebek wychodzi :D
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: zemfiroczka » pn cze 15, 2009 11:11 pm

ola pisze:
zamiast mąki pszennej to Olu włóż mąkę orkiszową


ale orkisz tez ma gluten, a tego co mi wiadomo

mozna tylko kukurydziana i ryżową :( i bezglutenowa, ktora jest okropna,a i z amarantusa


Amarantus mi nie podchodzi. Wiesz co, poszukam jakiegoś z kukurydzianą, zrobię i powiem, czy jadalny. Albo nie! - dam Tobie do oceny ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: gwendolin » pn cze 15, 2009 11:12 pm

przepis jest podobny do twojego, ja robię na zakwasie orkiszowym dodatkami ziaren różnego rodzaju
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » pn cze 15, 2009 11:16 pm

zemfiroczka pisze:Tobie do oceny


KOCHANA JESTEś!!!!

a kukurydziana faktycznie sie nie kleii,, i dodaje sie podobno jakis ulepszaczy dla bezglutenowsców

chleb, kupiony w sklepei, nie dosc ze cholernie drogi to jeszcze jest niedobry,,, :(
robiony jest z mąki dla bezglutenowców
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » pn cze 15, 2009 11:18 pm

ola pisze:chleb, kupiony w sklepei, nie dosc ze cholernie drogi to jeszcze jest niedobry,,, :(
robiony jest z mąki dla bezglutenowców


Spoks! coś się wymyśli :)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: zemfiroczka » wt cze 16, 2009 4:27 pm

ola pisze:a kukurydziana faktycznie sie nie kleii,, i dodaje sie podobno jakis ulepszaczy dla bezglutenowsców


Ratunkiem może być tapioka :)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Następna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości