Coś na zagrychę, czyli dania według Kucyka

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Postautor: Roberto » wt cze 12, 2012 1:12 pm

Kucyk, dziś taka okazja (Bitwa Warszawska), może byś coś na zagrychę pod :napoje: zaproponował?? Najlepiej dwie wersje na wesoło :taniec2: i na smutno :rozpacz:
Roberto
 
Posty: 683
Rejestracja: pt sie 21, 2009 12:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: Kucyk » wt cze 12, 2012 9:39 pm

Będzie do zastosowania na wesoło i na smutno. Będzie biało i czerwono. Będzie łagodnie i ostro. Będzie coś, co łączy kuchnie polską i rosyjską - amerykańska przekąska. Zatem zanim zabierzemy się do roboty ryknijmy (po zapobiegawczym zwilżeniu gardła piwem):

Popcorn, biało - czerwony!!!...

Ta wspaniała przekąska która wszyscy uwielbiają ma same zalety - pachnie amerykańskim stylem życia, szybko się ją przygotowuje, nie brudzi ubrań, pasuje do wódy i piwa, nie trzeba żadnych platerów do jej jedzenia, można nią rzucać ze złością z całej siły w telewizor, można nią świętować sypiąc jak confetti, a co najważniejsze - nie trzeba jej sprzątać z podłogi jeśli ma się psa bądź małe dziecko. Zatem do dzieła!

Sekretów popcornu jest kilka i postaram się je przedstawić.
Po pierwsze garnek do robienia pukanych ziaren musi mieć grube dno równomiernie rozprowadzające energię aby ziarna się grzały bez przypalania.
Po drugie popcorn smażymy na sklarowanym maśle. Jeśli go nie mamy to roztopmy zwykłe masło w garnuszku i przecedźmy przez ręcznik papierowy aby farfocle oddzielić.
Trzy - masła musi być tyle, aby ziarna były nim prawie pokryte. Najlepiej dać objętościowo tyle samo tłuszczu co kukurydzy. Oleju daje się mało bo służy tylko do smażenia, zaś masło da wspaniały smak, wiec go nie żałujmy.
Czwarty sekret polega na grzaniu ziaren na niewielkim płomieniu przez kilka minut aby równomiernie nabrały ciepła i wnętrza zrobiły się białe oddając parę wodną. Jeśli da się za duży hajc to te nad płomieniem już będą pękać i palić się, a te z boków nie wybuchną. Takie grzanie trwa około 4-5 minut i jest upierdliwe, ale daje efekt w postaci wysokiej wydajności. Jak zaczną się wybuchy to dajemy duży ogień i dopiero przykrywamy całość pokrywą i mieszamy.
Sekret piąty: gdy tylko wybuchy zwolnią, gasimy gaz i zdejmujemy pokrywę aby wilgoć uszła gdyż inaczej popcorn nie będzie megachrupki.
A teraz szósta tajemnica - może wydać się dziwna, ale zaręczam że daje niesamowity efekt: popcorn przyprawiamy zarówno solą jak i... cukrem. Cukru dajemy połowę ilości soli. Całość mieszamy w gorącym garze trząchając przy zamkniętej pokrywie aby styropianowa masa wirowała.

Aby jednak należycie świętować ten remis* z Rosją należy stworzyć popcorn narodowy. Połowę wybuchniętej kukurydzy posypujemy dodatkowo ostrą papryką, miąchamy w garze, po czym walimy po odpowiednim odseparowaniu do michy z resztą popcornu i otrzymujemy barwy narodowe:

Obrazek

Zatem, piwo w rękę, popcorn w garść i ryczymy głośno: [cenzura], [cenzura] PZPN!

*) He, nie mówcie że wykrakałem!
Obrazek
Z założenia co drugie słowo to: dziękuję, proszę, przepraszam - z tytułu oszczędności czasu i na rzecz "konkretyzacji" części z nich nie będę pisał, co nie zmienia faktu, że są w domyśle.
Awatar użytkownika
Kucyk
 
Posty: 1481
Rejestracja: pt maja 15, 2009 9:06 pm
Lokalizacja: Z wąskiego toru

Postautor: Roberto » wt cze 12, 2012 11:02 pm

Jakie to to proste!! Genialne po prostu :good:

A tak na marginesie to chłopaki się spisali całkiem nieźle! на здоровье (albo tak jakoś)
Roberto
 
Posty: 683
Rejestracja: pt sie 21, 2009 12:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Poprzednia

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości