Strona 15 z 15

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: pn gru 08, 2014 10:09 am
autor: goszPtosz1
Wielkie dzieki , wlasnie czegos podobnego potrzebuje. Szykuje wieczór przy świecach i na pewno przyrządze spaghetti carbonara . To raczej łatwe dla faceta, to chyba sobie poradzę.

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: wt gru 09, 2014 12:34 pm
autor: monikas13
Przepis wydaje się być dobrym pomysłem na pyszną dla podniebienia i romantyczną dla dwojga włoską kolację.

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: wt gru 09, 2014 3:16 pm
autor: joonek9
Spaghetti lubię ale Carbonara niezbyt, zamiast wędzonego boczku wołałbym zdecydowanie mięso mielone.

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: czw sty 15, 2015 11:40 am
autor: klementynaka
Uwielbiam włoską kuchnię. Miałam przyjemność mieszkać dwa lata w słonecznej Toskanii, z której przywiozłam do Polski wiele ciekawych przepisów. Wszelkie makarony, proste - jak na przykład z pesto cytrynowym i krewetkami, to istne niebo w gębie.

Sałatka z ciabattą i szynką

Post: pn lut 09, 2015 2:11 pm
autor: baskaka80
Sałatka z ciabattą i szynką

Składniki

ciabatta
2 ząbki czosnku
oliwa
suszone oregano i tymianek
4 łyżki balsamico
sól
pieprz
cukier
4 duże słodkie, mięsiste pomidory
kilka plasterków prosciutto (lub innej suszonej wędliny)
parmezan
listki bazylii
Etapy przygotowania

Ciabattę kroimy w cienkie kromki. Czosnek siekamy, mieszamy z 4 łyżkami oliwy oraz oregano i tymiankiem do smaku, smarujemy kromki ciabatty. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na chrupiąco (można też obsmażyć na patelni). Balsamico ucieramy z 6 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Pomidory kroimy w plasterki (najlepiej w poprzek). Na dużym płaskim talerzu układamy na przemian upieczone kromki,
plastry pomidora i szynki, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i bazylią.

Włoskie kilmaty - przepisy

Post: wt gru 06, 2016 1:35 pm
autor: k.kozakowska
A jakiś deser typowo włoski ktoś poleci (poza tiramisu), najlepiej z przepisem ? Byłam kilkukrotnie we Włoszech, ale deserów nie jadłam - głównie makarony i pizze, no i oczywiście lody :)

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: pt lis 29, 2019 1:26 pm
autor: dzessie
Zapiekanka z kurczaka
• 2 ząbki czosnku
• 200 g filetów z kurczaka
• 1 papryka
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz
• 1 kostka Rosołu drobiowego
• 1 szklanka ryżu
• 1 mała cebula
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
* można dostać troche imbiru.
Sposób przyrządzania
Rosół przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę oczyścić, rozdrobnić. Mięso, czosnek i cebulę podsmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy.
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso i paprykę. Wsypać ryż. Zalać Rosołem. Doprawić. Zapiekać pod przykryciem 40 min.