Włoskie kilmaty - przepisy

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Postautor: goszPtosz1 » pn gru 08, 2014 10:09 am

Wielkie dzieki , wlasnie czegos podobnego potrzebuje. Szykuje wieczór przy świecach i na pewno przyrządze spaghetti carbonara . To raczej łatwe dla faceta, to chyba sobie poradzę.
goszPtosz1
 
Posty: 2
Rejestracja: pt gru 05, 2014 5:52 pm

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Postautor: monikas13 » wt gru 09, 2014 12:34 pm

Przepis wydaje się być dobrym pomysłem na pyszną dla podniebienia i romantyczną dla dwojga włoską kolację.
monikas13
 
Posty: 1
Rejestracja: czw lis 27, 2014 11:51 am
Lokalizacja: Kraków

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Postautor: joonek9 » wt gru 09, 2014 3:16 pm

Spaghetti lubię ale Carbonara niezbyt, zamiast wędzonego boczku wołałbym zdecydowanie mięso mielone.
joonek9
 
Posty: 5
Rejestracja: pt lis 21, 2014 10:54 pm

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Postautor: klementynaka » czw sty 15, 2015 11:40 am

Uwielbiam włoską kuchnię. Miałam przyjemność mieszkać dwa lata w słonecznej Toskanii, z której przywiozłam do Polski wiele ciekawych przepisów. Wszelkie makarony, proste - jak na przykład z pesto cytrynowym i krewetkami, to istne niebo w gębie.
klementynaka
 
Posty: 8
Rejestracja: wt sty 13, 2015 11:36 am

Sałatka z ciabattą i szynką

Postautor: baskaka80 » pn lut 09, 2015 2:11 pm

Sałatka z ciabattą i szynką

Składniki

ciabatta
2 ząbki czosnku
oliwa
suszone oregano i tymianek
4 łyżki balsamico
sól
pieprz
cukier
4 duże słodkie, mięsiste pomidory
kilka plasterków prosciutto (lub innej suszonej wędliny)
parmezan
listki bazylii
Etapy przygotowania

Ciabattę kroimy w cienkie kromki. Czosnek siekamy, mieszamy z 4 łyżkami oliwy oraz oregano i tymiankiem do smaku, smarujemy kromki ciabatty. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na chrupiąco (można też obsmażyć na patelni). Balsamico ucieramy z 6 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Pomidory kroimy w plasterki (najlepiej w poprzek). Na dużym płaskim talerzu układamy na przemian upieczone kromki,
plastry pomidora i szynki, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i bazylią.
baskaka80
 
Posty: 11
Rejestracja: pt sty 09, 2015 12:06 pm

Włoskie kilmaty - przepisy

Postautor: k.kozakowska » wt gru 06, 2016 1:35 pm

A jakiś deser typowo włoski ktoś poleci (poza tiramisu), najlepiej z przepisem ? Byłam kilkukrotnie we Włoszech, ale deserów nie jadłam - głównie makarony i pizze, no i oczywiście lody :)
k.kozakowska
 
Posty: 3
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 11:13 am

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Postautor: dzessie » pt lis 29, 2019 1:26 pm

Zapiekanka z kurczaka
• 2 ząbki czosnku
• 200 g filetów z kurczaka
• 1 papryka
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz
• 1 kostka Rosołu drobiowego
• 1 szklanka ryżu
• 1 mała cebula
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
* można dostać troche imbiru.
Sposób przyrządzania
Rosół przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę oczyścić, rozdrobnić. Mięso, czosnek i cebulę podsmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy.
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso i paprykę. Wsypać ryż. Zalać Rosołem. Doprawić. Zapiekać pod przykryciem 40 min.
Awatar użytkownika
dzessie
 
Posty: 268
Rejestracja: pt lut 20, 2015 9:47 am

Poprzednia

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość