Strona 14 z 15

Post: śr lis 20, 2013 1:39 pm
autor: tortinka
aglio e olio jest super - proste, szybkie, wystarczy oliwa i czosnek praktycznie :)

Post: wt sty 21, 2014 11:04 pm
autor: nigol2303
Aż zrobiłam się głodna ;)

Post: pn mar 10, 2014 5:15 pm
autor: aleks.boch
A ma któraś z Was sprawdzony przepis na carbonarę? Jeśli już został dodany to przepraszam, sprawdzałam kilka stron i nie widziałam ;(

Post: śr kwie 16, 2014 8:05 am
autor: IMCKINLEY80
Ja korzystam często z kuchni lida.. przepisy się sprawdzają, dlatego polecam też przepis na carbonarę..Spaghetti carbonara
Co kupić
500 g makaronu spaghetti
200 g wędzonego boczku
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka
1 ząbek czosnku
1 cebula
100 ml białego, wytrawnego wina
2 łyżki tartego sera grana padano
Sól
Pieprz
Bazylia
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 35min
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut.
W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti.

____________________
Konkurencyjne ceny radca prawny gdańsk no i co!

Post: śr kwie 23, 2014 8:54 am
autor: TiffanyTv89
Jak ma być włoski klimat to tylko pizza:) ja pizze uwielbiam:) w szczególności te domowej roboty:) najlepsza jest pizza z salami i mozarellą, naprawdę uwielbiam takie smaki:) szkoda, że nie można jeść pizzy codziennie:)

____________________
Wiele zyskasz spływy ceny lecą na łep!

Post: śr kwie 23, 2014 10:32 pm
autor: Shaun76
a ja polecam spaghetti z gorgonzolą i brokułami ;)
potrzebne nam 500g brokułów, 500g makaronu spaghetti, 1/4 szklanki oliwy extra vergine, 2 ząbki czsonku, 250g gorgonzoli oraz parmezan około 75g i pieprz do doprawienia

Brokuły rozdrabniamy na małe różyczki, gotujemy odcedzamy, potem makaron na al dente.
Potem na oliwi podsmazamy czosnek dodajemy brokuły, na końcu makaron i doprawiamy.
Pycha :)

Post: pt kwie 25, 2014 2:11 pm
autor: ProMarleen97
Ja kuchnię włoską uwielbiam, wszelkie pizzy i spagetti , szczególnie carbonarrę .. dania włoskie robi się szybko i bezstresowo , bo z reguły są proste i bardzo smaczne, polecam każdemu, kuchnię włoską robię często, polecam tą kuchnię serdecznie:)

____________________
Na tanie zakupy to tylko do nas! ortodoncja warszawa zapraszamy!

Post: pt kwie 25, 2014 9:26 pm
autor: stokrotka
Zgadzam się z ProMarleen97 (czemu taki nik?), kuchnia włoska tańczy, śpiewa, pięknie pachnie, bawi, zachwyca.... jest bardzo bardzo prosta. Z każdym "ulepszaniem" się traci to wszystko. :!:

Post: ndz cze 01, 2014 10:14 pm
autor: ekogeneva2166
To może smaczne i pożywne, włoskie spaghetti. Przepis jest szybki, prosty i nie zawodzi. Doskonały pomysł, jeśli jesteście głodni i macie niewiele czasu. Jego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe! Potrzebujemy: - około 70 ml oliwy z oliwek, - 3-4 ząbki czosnku, - 500 g przecieru pomidorowego, - dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej, - łyżkę cukru, - 250 g (opakowanie) makaronu spaghetti, - łyżeczkę soli, - parmezan lub ser żółty do posypania Na początek wlewamy do garnka oliwę, wrzucamy obrane ząbki czosnku i podsmażamy uważając, by go nie przypalić. Gdy oliwa nabierze aromatu (po 2-3 minutach) wyjmujemy czosnek. Wlewamy do oliwy przecier pomidorowy i mieszamy. W tym samym czasie możemy nastawić wodę na makaron – pamiętamy by ją posolić! Sos pomidorowy mieszamy i dodajemy do niego dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej i łyżeczkę cukru. Jeśli nie mamy gotowej przyprawy, możemy zastosować własną mieszankę – np. bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Sos mieszamy do połączenia ze sobą wszystkich składników. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente – w czasie jaki został pokazany na opakowaniu (zwykle jest to 8-10 minut). Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy sosem i jeśli lubimy, posypujemy serem. Przepis ten starcza na 4-5 solidnych porcji potrawy.

Post: pn cze 02, 2014 8:10 pm
autor: stokrotka
Ja zrobiony sos pakuję do garnka z makaronem i tam mieszam, a na telerzu już tylko parmezan dodaję ;)

Post: pt cze 06, 2014 2:40 pm
autor: Renaldo90
Ja uwielbiam dania włoskie, dziś pyszna pizza własnej roboty z mozarellą, salami i parmezanem, takie smaki są wyśmienite i wspaniałe w sam raz na obiad lub kolację z przyjaciółmi, kompozycja smaków wyśmienita ze świeżym sosem pomidorowym:)

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: wt cze 17, 2014 6:44 am
autor: Roberto
Shaun76 pisze:a ja polecam spaghetti z gorgonzolą i brokułami ;)
potrzebne nam 500g brokułów, 500g makaronu spaghetti, 1/4 szklanki oliwy extra vergine, 2 ząbki czsonku, 250g gorgonzoli oraz parmezan około 75g i pieprz do doprawienia

Brokuły rozdrabniamy na małe różyczki, gotujemy odcedzamy, potem makaron na al dente.
Potem na oliwi podsmazamy czosnek dodajemy brokuły, na końcu makaron i doprawiamy.
Pycha :)

Próbowałem, całkiem dobre, ale zdecydowanie zamieniłbym oliwę na masło potrawa będzie miała lepszy smak i będzie lżejsza :wink:

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: wt lip 01, 2014 4:00 pm
autor: onerosalia1648
ja ostatnio zaszalałam i zrobiłam spaghetti. makaron długi, nie kupuję najtańszego, bo czuć różnicę, mięsko mielone, cebulka, pieczarki, ser żółty ( duużo) i do tego ostry sos z torebki, czasem też przecieru dodaję i dużo ziół, bazylii, oregano.

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: śr paź 08, 2014 10:26 pm
autor: Moder_20
Jutro wypróbuje Twój przepis !

Re: Włoskie kilmaty - przepisy

Post: ndz paź 26, 2014 10:22 am
autor: Tamara
A jaki makaron jest najlepszy? Ja tanich nie biorę ale pozostałe mi podobnie smakują.