Włoskie kilmaty - przepisy

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Postautor: ola » ndz cze 14, 2009 10:30 pm

richo pisze:Nieeee! Niedobry


a co na spływ sie szykujesz ??? to może juz w lipcuu
???
o zapomniałam wrzucić zdjęcia :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: richo » ndz cze 14, 2009 10:58 pm

Splyw, a jakze ;)
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: ola » ndz cze 14, 2009 10:59 pm

o a my wolnego nie mamy, to znaczy Michał :(
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: richo » ndz cze 14, 2009 11:08 pm

Ale sushi bym sprobowal ;)
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: ola » ndz cze 14, 2009 11:10 pm

richo pisze:Ale sushi bym sprobowal


no to inny termin trzeba rzucić :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: gwendolin » ndz cze 14, 2009 11:47 pm

Leelooo pisze:ooo jak fajniem bede miała blisko:) tylko te koty Sad

specjalnie dla Ciebie je zamknę :)
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: gwendolin » ndz cze 14, 2009 11:49 pm

ola pisze:ciagle siedzie mi na ramieniu,,,,

o rety od mojego ramię by mi odpadło jakby usiadł :)
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: gwendolin » ndz cze 14, 2009 11:50 pm

ja w tym roku się nigdzie w lato nie wybieram- wiec każdy dobry
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » ndz cze 14, 2009 11:55 pm

Schiza pisze:26/27/28-dobry weekend:)


To jest zajeb :cenzura: dobry termin! Jestem za!
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: majster » sob cze 20, 2009 10:53 pm

stentonik pisze:Uwaga, podaje przepis na super danie z makaronem. Pasta ta jest niesamowicie prosta do przyrządzenia, zabójczo smaczna, wykwintna w wyglądzie i smaku.

Polecam danie na popisówkę dla gości, będą zaskoczeni! Ja dziś zrobiłem to danie po raz pierwszy i w mojej hierarchii dań prostych, szybkich, smacznych czyli tych, które sam potrafię zrobić plasuje je w pierwszej trójce.

Przepis jest wypadkową przepisu :shock: obejrzanego w TV i mojej wątpliwej, aczkolwiek ostatnio skutecznej inwencji. Włoskie knajpki w Polsce (te w Piasecznie też) specjalizują się w carbonara czy spaghetti bolonese oraz dodatkują do sosów najczęściej mięso wieprzowe, co nie ukrywam jest smaczne ale powoduje, ze ludzie niewiele wiedzą o tym, ze rodzajów makaronów jest dziesiątki a mięso mielone i sos pomidorowy to nie jedyny i najważniejszy dodatek do pasty.

To danie wymaga najlepszych składników. Nie można tu oszczędzac na jakości żadnego składnika. Koszt na 3-4 osoby to ok 35 zł.

Składniki na 3-4 osoby:

- opakowanie makaronu Papardelle. Kupiłem w Almie. Firma Agnesi 250g. Ceny nie pomnę zgubiłem paragon.
- paczka sałaty rukoli. Kupiłem na bazarku w Witamince. Ucieszyłem się bo już umyta ha!
- śmietana 200g 30procentowa - ja dałem 30% ale może byc gestsza
- suszone pomidory - kupiłem w Almie słoiczek włoskiej firmy Sacla. Są wyborne!
-paczka szynki parmeńskiej (8-10 plastrów). Kupiłem w Almie szynkę hiszpańską bo z parmeńską ostatnio jakieś kłopoty, nigdzie jej nie ma. Taka czy taka, nie ma znaczenia.
- parmezan do posypania. Polecam w całości utrzeć specjalnym nożem lub na tarce
- sól, pieprz, świeża bazylia

Gotujemy makaron al dente. Tu należy sie przyłożyć. Te najlepsze makarony zawsze udaje się ugotować jak należy, przy tych tańszych trzeba uważać.
W tym czasie wyciągamy ze słoiczka kilka plasterków suszonych pomidorów (6-7) i tniemy je w cienkie paski.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek. Ja dziś smażyłem na oliwie z pomidorów suszonych , ale chyba za bardzo ich smak zdominował mi danie. Chociaż żona twierdzi, ze było zabójczo dobre.
Pocięte pomidory obsmażamy.
Rozszarpujemy 4-5 plasterków szynki na drobniejsze kawałki i dodajemy do pomidorów. Chwilę obsmażamy wszystko razem, ale tylko chwilę. Zdjąć z ognia i po chwili dodać śmietanę, szybko zamieszać aby się nie zważyła i na wolnym ogniu redukować sos aby zgęstniał. Doprawić pieprzem i solą. Z solą ostrożnie bo wszystko i tak jest słone.
Makaron odcedzamy i GOTOWE!

A podajemy to tak. Na talerz garstka rukoli. Na nią makaron. Polać sosem śmietanowo-pomidorowo-szynkowym. Posypać parmezanem. Posypać resztą szynki ( nie smażoną) i dodać listki świeżej bazylii. Lekko zmieszać ale nie popsuć struktury i zajadać się.

Oczywiście do tego czerwone deserowe półwytrawne lub wytrawne wino jest niezbędne. Ja dzisiaj zgrzeszyłem i zjadłem pod piwo!.

Smacznego!


MEGAprzepis.
Próbowałem spagetti bolognese w kilku piaseczyńskich lokalach ale zero satysfakcji.
Makarony jak z polietylenu.
Skąd oni je biorą ???
A jak się o tym napisze to mają za złe...

Czy znacie jakiś sensowny lokal w Piasecznie ???

Czy trzeba udać się do kuchni i pichcić samemu ???
Waldemar Podgórski
Awatar użytkownika
majster
 
Posty: 227
Rejestracja: śr kwie 08, 2009 6:20 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Dodatek, supplement, appendix

Postautor: majster » sob cze 20, 2009 10:58 pm

Do spagetti polecam wino CHIANTI.
To z Auchan-a jest akceptowalne.
Waldemar Podgórski
Awatar użytkownika
majster
 
Posty: 227
Rejestracja: śr kwie 08, 2009 6:20 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: gwendolin » sob cze 20, 2009 11:40 pm

bo po prostu nie jadłeś odpowiedniej kuchni
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » ndz cze 21, 2009 12:35 am

gwendolin pisze:bo po prostu nie jadłeś odpowiedniej kuchni


Bo chyba najlepiej się karmić, gotując samej/samemu ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: zemfiroczka » pt lip 10, 2009 10:34 pm

Doooobra! starczy kasztanienia na razie - wracamy do włoskiego żarcia.
Iwcia, będę paskuda i zarzucę tutaj też ;P

Foccacia z pomidorami i rozmarynem

Składniki:

Na zaczątek:

100 g mąki
50 g wody
5 g świeżych drożdży

Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Na ciasto:
400 g mąki
50 g wody
10 g świeżych drożdży
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
30 dkg pomidorów ciliegini (tzw. koktajlowe)
rozmaryn

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, następnie połączyć je z zaczątkiem. Tak długo wyrabiać, aż wszystko dobrze się połączy i powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Rozwałkować (ciasto powinno być wysokie na 1,5-2 cm.). Na powierzchni ciasta porobić wgłębienia lub nacięcia, w które należy delikatnie wciskać kawałki pomidorów. Posypać rozmarynem i odrobiną soli. Odstawić na pół godziny. Piec w temp. ok 180°C przez 25-30 min.

Obrazek
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: gwendolin » pt lip 10, 2009 11:48 pm

Zemfi zamiast pokazywać dałabyś do jedzenia :)
Awatar użytkownika
gwendolin
 
Posty: 809
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 11:18 pm
Lokalizacja: Piaseczno

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron