Włoskie kilmaty - przepisy

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Postautor: tutomash » sob maja 30, 2009 3:00 pm

ola pisze:to co ustalamy jakieś menu ?????

przydało by się :) ja jestem z Izą wolni 7 także na pewno będziemy
ja był bym za włoskim menu, lazania, pasty itd. mogę się dostosować
bardziej tak po południu po 16-17 . :?: :)
Awatar użytkownika
tutomash
 
Posty: 569
Rejestracja: ndz maja 10, 2009 8:19 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ecotango » sob maja 30, 2009 6:15 pm

stentonik pisze:Uwaga, podaje przepis na super danie z makaronem. Pasta ta jest niesamowicie prosta do przyrządzenia, zabójczo smaczna, wykwintna w wyglądzie i smaku.

Polecam danie na popisówkę dla gości, będą zaskoczeni! Ja dziś zrobiłem to danie po raz pierwszy i w mojej hierarchii dań prostych, szybkich, smacznych czyli tych, które sam potrafię zrobić plasuje je w pierwszej trójce.

Przepis jest wypadkową przepisu :shock: obejrzanego w TV i mojej wątpliwej, aczkolwiek ostatnio skutecznej inwencji. Włoskie knajpki w Polsce (te w Piasecznie też) specjalizują się w carbonara czy spaghetti bolonese oraz dodatkują do sosów najczęściej mięso wieprzowe, co nie ukrywam jest smaczne ale powoduje, ze ludzie niewiele wiedzą o tym, ze rodzajów makaronów jest dziesiątki a mięso mielone i sos pomidorowy to nie jedyny i najważniejszy dodatek do pasty.

To danie wymaga najlepszych składników. Nie można tu oszczędzac na jakości żadnego składnika. Koszt na 3-4 osoby to ok 35 zł.

Składniki na 3-4 osoby:

- opakowanie makaronu Papardelle. Kupiłem w Almie. Firma Agnesi 250g. Ceny nie pomnę zgubiłem paragon.
- paczka sałaty rukoli. Kupiłem na bazarku w Witamince. Ucieszyłem się bo już umyta ha!
- śmietana 200g 30procentowa - ja dałem 30% ale może byc gestsza
- suszone pomidory - kupiłem w Almie słoiczek włoskiej firmy Sacla. Są wyborne!
-paczka szynki parmeńskiej (8-10 plastrów). Kupiłem w Almie szynkę hiszpańską bo z parmeńską ostatnio jakieś kłopoty, nigdzie jej nie ma. Taka czy taka, nie ma znaczenia.
- parmezan do posypania. Polecam w całości utrzeć specjalnym nożem lub na tarce
- sól, pieprz, świeża bazylia

Gotujemy makaron al dente. Tu należy sie przyłożyć. Te najlepsze makarony zawsze udaje się ugotować jak należy, przy tych tańszych trzeba uważać.
W tym czasie wyciągamy ze słoiczka kilka plasterków suszonych pomidorów (6-7) i tniemy je w cienkie paski.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek. Ja dziś smażyłem na oliwie z pomidorów suszonych , ale chyba za bardzo ich smak zdominował mi danie. Chociaż żona twierdzi, ze było zabójczo dobre.
Pocięte pomidory obsmażamy.
Rozszarpujemy 4-5 plasterków szynki na drobniejsze kawałki i dodajemy do pomidorów. Chwilę obsmażamy wszystko razem, ale tylko chwilę. Zdjąć z ognia i po chwili dodać śmietanę, szybko zamieszać aby się nie zważyła i na wolnym ogniu redukować sos aby zgęstniał. Doprawić pieprzem i solą. Z solą ostrożnie bo wszystko i tak jest słone.
Makaron odcedzamy i GOTOWE!

A podajemy to tak. Na talerz garstka rukoli. Na nią makaron. Polać sosem śmietanowo-pomidorowo-szynkowym. Posypać parmezanem. Posypać resztą szynki ( nie smażoną) i dodać listki świeżej bazylii. Lekko zmieszać ale nie popsuć struktury i zajadać się.

Oczywiście do tego czerwone deserowe półwytrawne lub wytrawne wino jest niezbędne. Ja dzisiaj zgrzeszyłem i zjadłem pod piwo!.

Smacznego!


Brzmi podobnie jak Farfale z parmą i szałwią które można spotkać w jednej z piaseczyńskich restauracji :), jeśli mogę wtrącić swoje trzy słowa, to proponuje najpierw podsmażyć cebulkę z czosnkiem, zdeglasować białym winem a potem tak jak dalej autor przewidział w przepisie.

Pozdrawiam Piotr.
Awatar użytkownika
ecotango
 
Posty: 262
Rejestracja: czw sty 29, 2009 8:46 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: stentonik » sob maja 30, 2009 10:09 pm

W której restauracji? Chetnie przetestuję.

pzdr/Grzesiek
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: ola » ndz maja 31, 2009 12:17 am

stentonik pisze:W której restauracji? Chetnie przetestuję.

pzdr/Grzesiek


ja też :)
tylko najpierw zrobie sama
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ecotango » ndz maja 31, 2009 11:24 pm

stentonik pisze:W której restauracji? Chetnie przetestuję.

pzdr/Grzesiek


Miałem okazje spróbować w Małej Italii :)

Pozdrawiam Piotr.
Awatar użytkownika
ecotango
 
Posty: 262
Rejestracja: czw sty 29, 2009 8:46 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: richo » wt cze 02, 2009 1:46 pm

ola pisze:to co ustalamy jakieś menu ?????
kochani ????
i ustalmy godzine spotkane


Lasagne i calzone omawialiśmy. Menu jakieś... krótkie ;)
Ile osób będzie kuchcić? Może jakieś spotkanie przedwstępne dla omówienia szczegółów? Czy na sali jest kierownik? ;)
richo
richo
 
Posty: 466
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 2:24 pm
Lokalizacja: z mauej er ;)

Postautor: Dianaaa » wt cze 02, 2009 2:53 pm

no myslę, że szefem kuchni powinna zostać Ola :D
Awatar użytkownika
Dianaaa
 
Posty: 176
Rejestracja: pt cze 06, 2008 9:23 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » wt cze 02, 2009 6:16 pm

o nie kochani,,, Ola nie ma zdolnosci przywódczych :)
Richo i Zemfi to bedzie dorba para szefów :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » wt cze 02, 2009 6:30 pm

ola pisze:Richo i Zemfi to bedzie dorba para szefów :)


że jak?! rychciu! - jakaś narada by się przydała, bo szanowne towarzystwo się zebrać w sobie nie może ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: ola » wt cze 02, 2009 6:32 pm

no właśnie, a tak wsyzcy byli za :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » wt cze 02, 2009 6:34 pm

No dobra! miało być tak:

Ola - lasagne
rychciu - calzone albo ravioli, bo nie wiem na czym ostatecznie stanęło
Iwcia- sałatka
zemfi - seksowne
Marcin - sałatka owocowa ;)
Przemass- zabiera ze sobą Cabernet Sauvignon!
Basia- postara się przynieść składniki na jakąś sałatkę
Iza i Tomek - wciąż myślą ;)

kto jeszcze co i jak?
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2009 9:27 pm przez zemfiroczka, łącznie zmieniany 3 razy
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: ola » wt cze 02, 2009 6:35 pm

Przemek ,, z tego co pamiętam :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » wt cze 02, 2009 6:36 pm

I Marcin ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: Martin » wt cze 02, 2009 6:38 pm

zemfiroczka pisze:I Marcin

A ja to mogę pomóc przygotować i zjeść a później pozmywać ;)
Awatar użytkownika
Martin
Site Admin
 
Posty: 12712
Rejestracja: czw lut 15, 2007 12:28 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » wt cze 02, 2009 6:39 pm

Martin pisze:
zemfiroczka pisze:I Marcin

A ja to mogę pomóc przygotować i zjeść a później pozmywać ;)


oj nie musisz, ja mam zmywarkę:)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości