Strona 1 z 15

Włoskie kilmaty - przepisy

Post: wt maja 12, 2009 12:44 pm
autor: ola
Na początek mój popisowy przepis

Gulasz wołowy w pomarańczami

składniki:

1. łyżka oleju
2. łyżka masła -
3. 250 gr. perłowej cebulki obranej i przekrojonej w połóweczki
4. 600 gr. wołowego mięsa pokrojonego w kostki wielkości 4 cm.
5. 300 ml,. wołowego bulionu (ja dodaje bezglutenowego warzywnego )
6. 150 ml. wina czerwonego ( ja osobiście dodaje około 250 ml)
7. 4 łyżki posiekanego świeżego oregano
8. łyżka cukru
9. 2-3 pomarańcze
10. 30 gr. suszonych grzybów , najlepiej prawdziwki ale jak brak daje podgrzybki
11. 300 gr, podłużnych pomidorów

Olje i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebule i podsmażamy przez 5 minut. Wyjmujemy lyżką odcedzając cebule.
na patelni, na której smażyliśmy cebulę umieszczamy mięso i mieszając obsmażamy na mocnym ogniu przez 5 minut.
Dodajemy cebulę do mięsa, wlewamy bulion i wino ( resztę butelki wlewamy w siebie :)) , oodajemy oregano, cykier. Mieszamy i całość przekładamy do naczynie żaroodpornego.

Obieramy cienko skórke pomarańczy i skórkę drobno kroimy. Miąższ kroimy w cienkie plastry. Dodajemy do mięsa.
Naczynie wkłądamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 75 minut.

W między czasie moczymy suszone grzyby w 4 łyżkach wody a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy na połówki.

Po 75 minutach , grzyby razem w wodą w której się pomysły oraz pomidory dodajemy do dulaszu. Trzymamy jeszcze 20 minut w piecu aż mięso będzie miekkie a sos zgęstnieje.


Danie podajemy ryżem

Nie mam zdjęcia, ale następnym razem postaram sie zrobić

Smacznego ....

Re: Włoskie kilmaty

Post: wt maja 12, 2009 12:47 pm
autor: zemfiroczka
ola pisze: i wino ( resztę butelki wlewamy w siebie :))


Ja zielona, więc ta część przepisu podoba mi się najbardziej ;)
To teraz fota! ;)

Re: Włoskie kilmaty

Post: wt maja 12, 2009 12:55 pm
autor: ola
zemfiroczka pisze:
ola pisze: i wino ( resztę butelki wlewamy w siebie :))


Ja zielona, więc ta część przepisu podoba mi się najbardziej ;)
To teraz fota! ;)



to jest bardzo prosty przepis ,,, i sprawdzony na moich teściach :)
sprawia wrażenie trudnego :) dania

gulasz w pomarańczach

Post: wt maja 12, 2009 1:23 pm
autor: Jankes
ola pisze:Gulasz wołowy w pomarańczami

Hmmm.... gulasz w pomarańczach... brzmi egzotycznie ;)

Re: gulasz w pomarańczach

Post: wt maja 12, 2009 1:27 pm
autor: ola
Jankes pisze:
ola pisze:Gulasz wołowy w pomarańczami

Hmmm.... gulasz w pomarańczach... brzmi egzotycznie ;)



a przede wszytki super smacznie :)
winko i pomarańcze daje super smak :)

gulasz w pomarańczach

Post: wt maja 12, 2009 2:52 pm
autor: Jankes
Będę musiał przetestować ;)

Post: wt maja 12, 2009 3:02 pm
autor: via
6. 150 ml. wina czerwonego ( ja osobiście dodaje około 250 ml)


Ja myślę, że i 500 ml da radę.
Choć zawsze można pójść na całość i... 750 ml spróbować .

Tylko kto to potem zje ;)

pzdr
VIA

Post: wt maja 12, 2009 3:06 pm
autor: ola
ja bym zjadła :) a raczej wypiła
250 ml, to tka rozsądnie :)

Post: wt maja 12, 2009 3:52 pm
autor: stentonik
Spoko, ja też zjem. :D

Post: pn maja 18, 2009 1:04 pm
autor: ola
obiecałam przepis na lazanie

Lazania

1. Sos z mięsem

składniki:
3 łyzki oliwy
3 łyzki masła
2 cebule
4 łodygi selera naciowego
175 gr. tłustego boczku pokrojonego w kostke
czosnek
500 gr. chudej mielonej wołowiny
1 łyzka maki
400 gr. pomidorów z puszki posiekanych
150 ml. bulionu
250 ml. wina (reszta dla siebie :)
s2 łuzeczki oregano i 1 lyzeczka galki muszkatołowek

przygotowanie

oliwe i maslo rozgrzać na patelni. dodac cebule, seler i boczek i rumienic 5 minut
wrzucuc czosnek, mieloe mieso i szybko obsmarzyc na silnym ogniu. potem przez 10 minut dusic
doddac make, i pomidory, wlac bulion i wino. calosc zamieszac i zagotowac. doprawic sola, pieprzem , oregano i gałką. Przykryc i dusic około 45 minut - tak aby czesc plynu wygotowała sie

2. Sos beszmelowy

300ml. mleka
2 liscie laurowe
1 mala cebula
3 zabki czosnku
100 gr. masla
3 lyzki maki
300 ml. smietanki do kawy
galka muszkatolowa

mleko wlac do garnke, wlożyć liscie laurowe, cebule naspikowana zabkami czosnku i calosc zagotowac. Zdjac z ogni i ostudzic. nastepnie odcedzic
Maslo roztopic i rozprowadzic z maką. potem powoli wlewac mleko , stale mieszajac. gotowac sos przez 5 minut , potem dodac smietanke i calosc zagotowac. przyprawic galka, sola i pieprzem


teraz potrzebne nam jest opakowanie płatów do lazani i100 gr. parmezanu i idziemy dalej

Forme do zapiekanek wysmarowac maslem, na spod wlac trochę sosu miesnego, pokryc go platami lazani , na to sos beszamelowy i polowe startego parmezanu. w tej kolejnosci ukladamy wartstwy do wyczerpania. na koncu wierz powinien byc pokryty beszamelem. na soso zetrzec pozostaly parmezam.
w nagrzanym do 190 stopni piekarniku zapiekac 40 minut oraz powierzchnia sie zarumienie..

to wszystko :)

Post: pn maja 18, 2009 2:11 pm
autor: tutomash
Lazania

1. Sos z mięsem


ola pisze:2. Sos beszmelowy


lece juz do sklepu i sprobuje, uwielbiam lazanie, pora sie nauczyc ja robic dzieki

Post: pn maja 18, 2009 2:20 pm
autor: ola
tutomash pisze:
Lazania

1. Sos z mięsem


ola pisze:2. Sos beszmelowy


lece juz do sklepu i sprobuje, uwielbiam lazanie, pora sie nauczyc ja robic dzieki



to jest bardzo prostu i smaczny przepis :):)

Post: pn maja 18, 2009 5:16 pm
autor: zemfiroczka
Jak na wątek kulinarny przystało, postuluję o umieszczenie w niedalekiej przyszłości jeszcze nie powstałych zdjęć z planowanego wspólnego gotowania ;)

Post: pn maja 18, 2009 5:24 pm
autor: ola
zemfiroczka pisze:Jak na wątek kulinarny przystało, postuluję o umieszczenie w niedalekiej przyszłości jeszcze nie powstałych zdjęć z planowanego wspólnego gotowania ;)


a planowane przyeszle wspolne gotowanie,,, jest na za 2 tygodnie, jesli dobrze wczoraj zrozumiałam :)

Post: pn maja 18, 2009 6:02 pm
autor: pminnesota
No nawet ja słyszałem, że za 2 tygodnie wspólne gotowanie i konsumpcja :)