Włoskie kilmaty - przepisy
: wt maja 12, 2009 12:44 pm
Na początek mój popisowy przepis
Gulasz wołowy w pomarańczami
składniki:
1. łyżka oleju
2. łyżka masła -
3. 250 gr. perłowej cebulki obranej i przekrojonej w połóweczki
4. 600 gr. wołowego mięsa pokrojonego w kostki wielkości 4 cm.
5. 300 ml,. wołowego bulionu (ja dodaje bezglutenowego warzywnego )
6. 150 ml. wina czerwonego ( ja osobiście dodaje około 250 ml)
7. 4 łyżki posiekanego świeżego oregano
8. łyżka cukru
9. 2-3 pomarańcze
10. 30 gr. suszonych grzybów , najlepiej prawdziwki ale jak brak daje podgrzybki
11. 300 gr, podłużnych pomidorów
Olje i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebule i podsmażamy przez 5 minut. Wyjmujemy lyżką odcedzając cebule.
na patelni, na której smażyliśmy cebulę umieszczamy mięso i mieszając obsmażamy na mocnym ogniu przez 5 minut.
Dodajemy cebulę do mięsa, wlewamy bulion i wino ( resztę butelki wlewamy w siebie ) , oodajemy oregano, cykier. Mieszamy i całość przekładamy do naczynie żaroodpornego.
Obieramy cienko skórke pomarańczy i skórkę drobno kroimy. Miąższ kroimy w cienkie plastry. Dodajemy do mięsa.
Naczynie wkłądamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 75 minut.
W między czasie moczymy suszone grzyby w 4 łyżkach wody a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy na połówki.
Po 75 minutach , grzyby razem w wodą w której się pomysły oraz pomidory dodajemy do dulaszu. Trzymamy jeszcze 20 minut w piecu aż mięso będzie miekkie a sos zgęstnieje.
Danie podajemy ryżem
Nie mam zdjęcia, ale następnym razem postaram sie zrobić
Smacznego ....
Gulasz wołowy w pomarańczami
składniki:
1. łyżka oleju
2. łyżka masła -
3. 250 gr. perłowej cebulki obranej i przekrojonej w połóweczki
4. 600 gr. wołowego mięsa pokrojonego w kostki wielkości 4 cm.
5. 300 ml,. wołowego bulionu (ja dodaje bezglutenowego warzywnego )
6. 150 ml. wina czerwonego ( ja osobiście dodaje około 250 ml)
7. 4 łyżki posiekanego świeżego oregano
8. łyżka cukru
9. 2-3 pomarańcze
10. 30 gr. suszonych grzybów , najlepiej prawdziwki ale jak brak daje podgrzybki
11. 300 gr, podłużnych pomidorów
Olje i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebule i podsmażamy przez 5 minut. Wyjmujemy lyżką odcedzając cebule.
na patelni, na której smażyliśmy cebulę umieszczamy mięso i mieszając obsmażamy na mocnym ogniu przez 5 minut.
Dodajemy cebulę do mięsa, wlewamy bulion i wino ( resztę butelki wlewamy w siebie ) , oodajemy oregano, cykier. Mieszamy i całość przekładamy do naczynie żaroodpornego.
Obieramy cienko skórke pomarańczy i skórkę drobno kroimy. Miąższ kroimy w cienkie plastry. Dodajemy do mięsa.
Naczynie wkłądamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 75 minut.
W między czasie moczymy suszone grzyby w 4 łyżkach wody a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy na połówki.
Po 75 minutach , grzyby razem w wodą w której się pomysły oraz pomidory dodajemy do dulaszu. Trzymamy jeszcze 20 minut w piecu aż mięso będzie miekkie a sos zgęstnieje.
Danie podajemy ryżem
Nie mam zdjęcia, ale następnym razem postaram sie zrobić
Smacznego ....