obiecałam przepis na lazanie
Lazania
1. Sos z mięsem
składniki:
3 łyzki oliwy
3 łyzki masła
2 cebule
4 łodygi selera naciowego
175 gr. tłustego boczku pokrojonego w kostke
czosnek
500 gr. chudej mielonej wołowiny
1 łyzka maki
400 gr. pomidorów z puszki posiekanych
150 ml. bulionu
250 ml. wina (reszta dla siebie
s2 łuzeczki oregano i 1 lyzeczka galki muszkatołowek
przygotowanie
oliwe i maslo rozgrzać na patelni. dodac cebule, seler i boczek i rumienic 5 minut
wrzucuc czosnek, mieloe mieso i szybko obsmarzyc na silnym ogniu. potem przez 10 minut dusic
doddac make, i pomidory, wlac bulion i wino. calosc zamieszac i zagotowac. doprawic sola, pieprzem , oregano i gałką. Przykryc i dusic około 45 minut - tak aby czesc plynu wygotowała sie
2. Sos beszmelowy
300ml. mleka
2 liscie laurowe
1 mala cebula
3 zabki czosnku
100 gr. masla
3 lyzki maki
300 ml. smietanki do kawy
galka muszkatolowa
mleko wlac do garnke, wlożyć liscie laurowe, cebule naspikowana zabkami czosnku i calosc zagotowac. Zdjac z ogni i ostudzic. nastepnie odcedzic
Maslo roztopic i rozprowadzic z maką. potem powoli wlewac mleko , stale mieszajac. gotowac sos przez 5 minut , potem dodac smietanke i calosc zagotowac. przyprawic galka, sola i pieprzem
teraz potrzebne nam jest opakowanie płatów do lazani i100 gr. parmezanu i idziemy dalej
Forme do zapiekanek wysmarowac maslem, na spod wlac trochę sosu miesnego, pokryc go platami lazani , na to sos beszamelowy i polowe startego parmezanu. w tej kolejnosci ukladamy wartstwy do wyczerpania. na koncu wierz powinien byc pokryty beszamelem. na soso zetrzec pozostaly parmezam.
w nagrzanym do 190 stopni piekarniku zapiekac 40 minut oraz powierzchnia sie zarumienie..
to wszystko