Włoskie kilmaty - przepisy

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Włoskie kilmaty - przepisy

Postautor: ola » wt maja 12, 2009 12:44 pm

Na początek mój popisowy przepis

Gulasz wołowy w pomarańczami

składniki:

1. łyżka oleju
2. łyżka masła -
3. 250 gr. perłowej cebulki obranej i przekrojonej w połóweczki
4. 600 gr. wołowego mięsa pokrojonego w kostki wielkości 4 cm.
5. 300 ml,. wołowego bulionu (ja dodaje bezglutenowego warzywnego )
6. 150 ml. wina czerwonego ( ja osobiście dodaje około 250 ml)
7. 4 łyżki posiekanego świeżego oregano
8. łyżka cukru
9. 2-3 pomarańcze
10. 30 gr. suszonych grzybów , najlepiej prawdziwki ale jak brak daje podgrzybki
11. 300 gr, podłużnych pomidorów

Olje i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebule i podsmażamy przez 5 minut. Wyjmujemy lyżką odcedzając cebule.
na patelni, na której smażyliśmy cebulę umieszczamy mięso i mieszając obsmażamy na mocnym ogniu przez 5 minut.
Dodajemy cebulę do mięsa, wlewamy bulion i wino ( resztę butelki wlewamy w siebie :)) , oodajemy oregano, cykier. Mieszamy i całość przekładamy do naczynie żaroodpornego.

Obieramy cienko skórke pomarańczy i skórkę drobno kroimy. Miąższ kroimy w cienkie plastry. Dodajemy do mięsa.
Naczynie wkłądamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 75 minut.

W między czasie moczymy suszone grzyby w 4 łyżkach wody a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy na połówki.

Po 75 minutach , grzyby razem w wodą w której się pomysły oraz pomidory dodajemy do dulaszu. Trzymamy jeszcze 20 minut w piecu aż mięso będzie miekkie a sos zgęstnieje.


Danie podajemy ryżem

Nie mam zdjęcia, ale następnym razem postaram sie zrobić

Smacznego ....
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Włoskie kilmaty

Postautor: zemfiroczka » wt maja 12, 2009 12:47 pm

ola pisze: i wino ( resztę butelki wlewamy w siebie :))


Ja zielona, więc ta część przepisu podoba mi się najbardziej ;)
To teraz fota! ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Re: Włoskie kilmaty

Postautor: ola » wt maja 12, 2009 12:55 pm

zemfiroczka pisze:
ola pisze: i wino ( resztę butelki wlewamy w siebie :))


Ja zielona, więc ta część przepisu podoba mi się najbardziej ;)
To teraz fota! ;)



to jest bardzo prosty przepis ,,, i sprawdzony na moich teściach :)
sprawia wrażenie trudnego :) dania
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

gulasz w pomarańczach

Postautor: Jankes » wt maja 12, 2009 1:23 pm

ola pisze:Gulasz wołowy w pomarańczami

Hmmm.... gulasz w pomarańczach... brzmi egzotycznie ;)
Awatar użytkownika
Jankes
 
Posty: 1647
Rejestracja: czw mar 22, 2007 4:20 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: gulasz w pomarańczach

Postautor: ola » wt maja 12, 2009 1:27 pm

Jankes pisze:
ola pisze:Gulasz wołowy w pomarańczami

Hmmm.... gulasz w pomarańczach... brzmi egzotycznie ;)



a przede wszytki super smacznie :)
winko i pomarańcze daje super smak :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

gulasz w pomarańczach

Postautor: Jankes » wt maja 12, 2009 2:52 pm

Będę musiał przetestować ;)
Awatar użytkownika
Jankes
 
Posty: 1647
Rejestracja: czw mar 22, 2007 4:20 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: via » wt maja 12, 2009 3:02 pm

6. 150 ml. wina czerwonego ( ja osobiście dodaje około 250 ml)


Ja myślę, że i 500 ml da radę.
Choć zawsze można pójść na całość i... 750 ml spróbować .

Tylko kto to potem zje ;)

pzdr
VIA
Awatar użytkownika
via
 
Posty: 2194
Rejestracja: pt gru 19, 2008 10:13 am
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » wt maja 12, 2009 3:06 pm

ja bym zjadła :) a raczej wypiła
250 ml, to tka rozsądnie :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: stentonik » wt maja 12, 2009 3:52 pm

Spoko, ja też zjem. :D
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: ola » pn maja 18, 2009 1:04 pm

obiecałam przepis na lazanie

Lazania

1. Sos z mięsem

składniki:
3 łyzki oliwy
3 łyzki masła
2 cebule
4 łodygi selera naciowego
175 gr. tłustego boczku pokrojonego w kostke
czosnek
500 gr. chudej mielonej wołowiny
1 łyzka maki
400 gr. pomidorów z puszki posiekanych
150 ml. bulionu
250 ml. wina (reszta dla siebie :)
s2 łuzeczki oregano i 1 lyzeczka galki muszkatołowek

przygotowanie

oliwe i maslo rozgrzać na patelni. dodac cebule, seler i boczek i rumienic 5 minut
wrzucuc czosnek, mieloe mieso i szybko obsmarzyc na silnym ogniu. potem przez 10 minut dusic
doddac make, i pomidory, wlac bulion i wino. calosc zamieszac i zagotowac. doprawic sola, pieprzem , oregano i gałką. Przykryc i dusic około 45 minut - tak aby czesc plynu wygotowała sie

2. Sos beszmelowy

300ml. mleka
2 liscie laurowe
1 mala cebula
3 zabki czosnku
100 gr. masla
3 lyzki maki
300 ml. smietanki do kawy
galka muszkatolowa

mleko wlac do garnke, wlożyć liscie laurowe, cebule naspikowana zabkami czosnku i calosc zagotowac. Zdjac z ogni i ostudzic. nastepnie odcedzic
Maslo roztopic i rozprowadzic z maką. potem powoli wlewac mleko , stale mieszajac. gotowac sos przez 5 minut , potem dodac smietanke i calosc zagotowac. przyprawic galka, sola i pieprzem


teraz potrzebne nam jest opakowanie płatów do lazani i100 gr. parmezanu i idziemy dalej

Forme do zapiekanek wysmarowac maslem, na spod wlac trochę sosu miesnego, pokryc go platami lazani , na to sos beszamelowy i polowe startego parmezanu. w tej kolejnosci ukladamy wartstwy do wyczerpania. na koncu wierz powinien byc pokryty beszamelem. na soso zetrzec pozostaly parmezam.
w nagrzanym do 190 stopni piekarniku zapiekac 40 minut oraz powierzchnia sie zarumienie..

to wszystko :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: tutomash » pn maja 18, 2009 2:11 pm

Lazania

1. Sos z mięsem


ola pisze:2. Sos beszmelowy


lece juz do sklepu i sprobuje, uwielbiam lazanie, pora sie nauczyc ja robic dzieki
Awatar użytkownika
tutomash
 
Posty: 569
Rejestracja: ndz maja 10, 2009 8:19 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: ola » pn maja 18, 2009 2:20 pm

tutomash pisze:
Lazania

1. Sos z mięsem


ola pisze:2. Sos beszmelowy


lece juz do sklepu i sprobuje, uwielbiam lazanie, pora sie nauczyc ja robic dzieki



to jest bardzo prostu i smaczny przepis :):)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: zemfiroczka » pn maja 18, 2009 5:16 pm

Jak na wątek kulinarny przystało, postuluję o umieszczenie w niedalekiej przyszłości jeszcze nie powstałych zdjęć z planowanego wspólnego gotowania ;)
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: ola » pn maja 18, 2009 5:24 pm

zemfiroczka pisze:Jak na wątek kulinarny przystało, postuluję o umieszczenie w niedalekiej przyszłości jeszcze nie powstałych zdjęć z planowanego wspólnego gotowania ;)


a planowane przyeszle wspolne gotowanie,,, jest na za 2 tygodnie, jesli dobrze wczoraj zrozumiałam :)
Ola
Awatar użytkownika
ola
 
Posty: 2966
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 9:45 pm
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: pminnesota » pn maja 18, 2009 6:02 pm

No nawet ja słyszałem, że za 2 tygodnie wspólne gotowanie i konsumpcja :)
Pozdrawiam,
Przemass

*********************************
Somewhere beyond happiness and sadness...
Awatar użytkownika
pminnesota
 
Posty: 732
Rejestracja: ndz mar 09, 2008 3:41 pm
Lokalizacja: Ze świata :)

Następna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

cron