A dzisiaj na talerzu...

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Postautor: ratka » pt paź 25, 2013 10:14 am

ja jestem dziś w biegu więc chyba nie zdążę nic przygotować i zjem na mieście, co polecacie ?
ratka
 
Posty: 5
Rejestracja: pt paź 25, 2013 10:09 am

A dzisiaj na talerzu...

Postautor: Bolek » sob paź 03, 2015 10:22 am

U nas dziś na talerzu marchewka duszona. Dodatkowo ziemniaczki i duszone polędwiczki z sosikiem. Naprawdę pychota. Kompot domowej roboty i brzuszek pełny. Proste i łatwe w przygotowaniu. Tylko jak zwykle po obiadku nie ma kto zmywacz naczyń. Może ktoś chętny się znajdzie?:)
Bolek
 
Posty: 3
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 3:31 pm

A dzisiaj na talerzu...

Postautor: lorien » ndz paź 04, 2015 1:46 pm

Dzisiaj pyszna zupa pomidorowa oczywiście z pomidorów, a nie przecieru :) Do tego makaron pełnoziarnisty i natka pietruszki. Pychota.
lorien
 
Posty: 12
Rejestracja: wt lip 07, 2015 8:44 pm

A dzisiaj na talerzu... wiosenna jajecznica

Postautor: joonek9 » pn kwie 04, 2016 8:56 am

U mnie na śniadanie pojawiła się pyszna wiosenna jajecznica - jak to wiosna u mnie bywa, zawsze z dodatkiem świeżego szczypiorku i pomidorkami koktajlowymi.
joonek9
 
Posty: 5
Rejestracja: pt lis 21, 2014 10:54 pm

Gulasz z kaszą jęczmienną

Postautor: misza » czw lis 03, 2016 11:39 am

u mnie na obiad dzisiaj szef kuchni poleca: gulasz z kasza jeczmienna i ogoreczkiem kiszonym
misza
 
Posty: 9
Rejestracja: śr wrz 28, 2016 9:29 am

A dzisiaj na talerzu...

Postautor: k.kozakowska » wt gru 06, 2016 1:25 pm

U mnie dziś na obiad makaron parpadelle z oliwą, czosnkiem, pomidorami, pietruszką, szynką i parmezanem.
k.kozakowska
 
Posty: 3
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 11:13 am

A dzisiaj na talerzu... coś mięsnego?

Postautor: burak55 » pt lut 17, 2017 11:26 am

A co polecacie na piątkowy obiad? Mamy tradycję nie jeść mięsa w piątek. Naleśniki z dżemem truskawkowym możne? plus zupka jarzynowa? W sumie dobre połączenie.
burak55
 
Posty: 5
Rejestracja: pt sty 27, 2017 9:34 pm

A dzisiaj na talerzu... sernik

Postautor: misza » wt kwie 11, 2017 11:39 am

Super sernik w pracy na Wielkanoc :D
misza
 
Posty: 9
Rejestracja: śr wrz 28, 2016 9:29 am

A dzisiaj na talerzu... jajecznica, dorsz, pieczone ziemniak

Postautor: joonek9 » pt kwie 27, 2018 9:35 am

Na śniadanie jajecznica (oczywiście z wiejskich jajek), a na obiad będzie dorsz z pieczonymi ziemniakami oraz kiszona kapusta z marchewką, która świetnie się wkomponuje w obiadek.
joonek9
 
Posty: 5
Rejestracja: pt lis 21, 2014 10:54 pm

Prosty torcik dzisiaj na talerzu...

Postautor: monika89 » pt lip 06, 2018 6:27 am

Daje tutaj przepis na prosty torcik, z którym raczej nie będziecie mieli zadnego problemu:

biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

masa do środka:
budyń waniliowy
0,5 l mleka
125 g margaryny
300 g truskawek

masa na wierzch:
350 g śmietanki 30%
śmietanfix
2 łyżki cukru
truskawki do ozdoby

Dobrze jest robić na wakacjach. Tak aby móc do niego dodać różnego rodzaju owoce.NIe muszą być to truskawki ale równiez i maliny i borówki i jagody ( to co akurat macie u siebie). Polecam jednak zaopatrzyć się w porządna tortownice będzie Wam łatwiej.
monika89
 
Posty: 158
Rejestracja: pn mar 19, 2018 9:28 am

Dzisiaj na talerzu... zupa z porów

Postautor: Kozaczek » wt lip 17, 2018 6:33 am

Daję tutaj składniki na duńska zupę z porów:
3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
10 dag łagodnego serka topionego
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
pół szklanki startego żółtego sera
pół garście posiekanej natki pietruszki

Która osobiście mnie zachwyciła.
Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.

Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.

No i polecam jeszcze zajrzeć sobie tutaj https://www.eujuicers.pl/blog - na stronie jest masa zdrowych przepisów na takie dania.
Ostatnio zmieniony czw wrz 26, 2019 6:14 am przez Kozaczek, łącznie zmieniany 1 raz
Kozaczek
 
Posty: 95
Rejestracja: pt cze 29, 2018 10:57 am

A dzisiaj na talerzu...

Postautor: dzessie » śr mar 27, 2019 11:57 am

U mnie dzisiaj również w głównej mierze warzywnie :)
Daję przepis na zapiekanke z ziemniakami, którą mam na obiadek;
8 średniej wielkości ziemniaków
250 g mięsa mielonego
250 g mieszanki mrożonych warzyw
sól
pieprz
2 cebule
200 ml 10 % śmietany
20 dag sera żółtego
jajko
gałka muszkatołowa

Ziemniaki powinno się podsmażyć na patelni, potem pokroić w kostkę. Dodać reszte składników.Zapieka się ją jakies pół godziny w temperaturze 180 stopni. Nic skomplikowanego a wychodzi zawsze smaczna :) Tutaj jest cały przepis.
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr kwie 17, 2019 9:55 am przez dzessie, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
dzessie
 
Posty: 268
Rejestracja: pt lut 20, 2015 9:47 am

A dzisiaj na talerzu...

Postautor: Aadamik » pt mar 29, 2019 10:54 am

ja wczoraj zrobiłem świetne kotlety. Z mięsa indyka oraz z tartego bakłażana. Do tego jeszcze cebulka i duuuużo przypraw. Panierowane w bułce tartej wyglądają trochę jak mielone, ale ten bakłażan trochę przebija smak i świetnie smakują. Trzeba tylko pamiętać aby bakłażany wcześniej posolić a później trochę podsmażyć przed dodaniem do mięsa. Na koniec wszystko razem mieszamy z podsmażoną cebulką i panierujemy. Jakby ktoś chciał robić to polecam :)
Aadamik
 
Posty: 2
Rejestracja: pn mar 04, 2019 1:24 pm

A dzisiaj na talerzu... chłodnik z botwinki

Postautor: Adat » wt lip 02, 2019 11:34 am

U mnie dzisiaj chłodnik:
1 pęczek botwinki z większymi buraczkami.
500 ml rosołu lub bulionu.
400 g kefiru lub zsiadłego mleka.
400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
2 łyżki posiekanego szczypiorku.
2 łyżki posiekanego koperku.
2 małe ogórki gruntowe.
1/2 ząbka czosnku.

Polecam bo idealnie nadaje się na gorące dni
Adat
 
Posty: 9
Rejestracja: czw cze 06, 2019 6:02 am

Poprzednia

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość