lukasz pisze:Kiedy planowana jest najbliższa Akademia Wina?
Tak jak pisałem wcześniej, Akademie Wina to zorganizowane spotkania. Możemy zaproponować jakiś termin i jeśli uzbiera się przynajmniej 12 osób i wpłacą one zaliczkę to ruszymy.
Koszt takiego spotkania to od 200 do 320 złotych za osobę w zależności od rodzajów i ilości win. Obejmuję on również przystawki zimne, gorące, danie główne, deser i kawę ze specjalnie na dany wieczór przygotowanego menu.
Plan kolacji z winem dla 12 osób
Kolacja z winem – jest to nic innego jak degustacja przeprowadzona w doskonałych warunkach. Piękne wnętrza restauracji, doskonałe jedzenie i wyborne wina, stanowią idealnie połączonie z daniami oraz tworzą nieopisany klimat spędzania wolnego czasu.
Zaczynacie Państwo od aperitifu, zwykle jest to Champagne bądź wino musujące. Ten bąbelkowy trunek skróci mam czas oczekiwania na wszystkich gości.
Wersja I- Schlumberger 2 but
Wersja II- Laurent-Perrier. 2 but.
Siadacie Państwo do stołu i kelnerzy nalewają pierwsze białe wino do przekąski, która zaraz zostanie przyniesiona. Sommelier opowiada o winie i jedzeniu, dokładnie zapełniając czas oczekiwania na jedzenie.
Wersja I - Montes Classic Chardonnay 2 but.
Wersja II- Montes Alpha Chardonnay. 2 but.
Następne wino którym będziecie się Państwo raczyć to wino czerwone i kolejna przystawka tym razem na ciepło, oczywiście znowu zaczynają się opowieści o winie i producencie z danego kraju.
Wersja I- Montes Classic Malbec 2 but.
Wersja II- Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2 but.
Po przystawkach podawany jest kolejny kieliszek wina i tym razem podawane jest danie główne, w tym miejscu następuję bardzo dużo pytań, a goście chętnie się dzielą swoją posiadaną wiedzą.
Wersja I-Montes Alpha Syrah 3 but.
Warsja II- Montes Purple Angel 3 but.
Po głównych daniach czas na deser, do deseru dostajemy słodkie wino, później kawę lub herbatę.
Wersja I i Wersja II- Montes Late Harvest 4 but.
Po kawie możemy wypić dobry koniak, jeśli restauracja ma możliwości lokalowe to pijemy koniak w Sali kominkowej.
Wersja I- Cognac Gautier VSOP 1 but.
Wersja II- Cognac Gautier X.O. Gold & Blue. 1 but.
Do koniaku możemy podać cygara
Wersja I- Habaneros
Wersja II- Montecristo No 2
Do każdego dania i alkoholu Sommelier stara się opowiadać jak najwięcej ciekawych rzeczy, nie skupia się na ziemi i szczegółach technicznych, ponieważ to nie jest kurs sommelierski, jest to kolacja z winem i macie Państwo spędzać bardzo miło czas, czuć się dobrze, a Sommelier może oddziaływać na wszystkie zmysły gości. Po takiej kolacji goście wychodzą najedzeni i nasyceni zapachami dań i win.
Cena od osoby w wersji I - ok. 100 zł od osoby
Cena od osoby w wersji II – ok. 220 zł od osoby
Menu w restauracji to około 100 zł od osoby
Oczywiście jest to ogólny opis i wszystko zależy od Państwa potrzeb i życzeń.
pzdrv