Wyroby lokalnych producentów: wędliny, sery krowie i kozie, a także ozdoby świąteczne i palmy. Podpowiadamy, gdzie w weekend zrobić zakupy
PIĄTEK-NIEDZIELA, 22-24 MARCA
Kaziuki warszawskie
W 40 namiotach prezentowane będą wyroby rękodzieła, sztuki ludowej oraz dania kuchni litewskiej. Godz. 11-20, parking przy ul. Krasińskiego, obok stoisk kiermaszu wielkanocnego przy pl. Wilsona.
SOBOTA 23 MARCA
W Nowym Teatrze
To wspólna inicjatywa teatru i firmy MyEcolife. Będzie można zrobić zakupy u lokalnych producentów, napić się kawy serwowanej przez Tornado Café, zjeść coś dobrego z menu restauracji Delikatesy Esencja czy Tel Aviv, posłuchać koncertu Magdy Navarette. Slow Food Warszawa poprowadzi akcję "śledź", będzie też można kupić cięte i doniczkowe kwiaty, ozdoby świąteczne oraz książki kulinarne z księgarni Books For Cooks. Godz. 9-15, Nowy Teatr, ul. Madalińskiego 10/16.
W Centrum £owicka
Regionalne wyroby, rękodzieło, np. ozdoby z wikliny, drewna, filcu, masy solnej i świąteczne dodatki. Godz. 10-15, ul. £owicka 21.
W Wawrze
Będzie tu można kupić świąteczne rękodzieło. Jednocześnie odbywać się będą warsztaty fotografii, nauka tańca, warsztaty plastyczne, zabawy kuglarskie. Wawerska Strefa Kultury, ul. żagańska 1a.
U Marty Gessler
Wystawa współczesnych święconek oraz warsztaty, w ramach których razem z Martą Gessler i jej zespołem będzie można przygotować świąteczne dekoracje. Godz. 11-16, Warsztat Woni, ul. Burakowska 5/7.
SOBOTA I NIEDZIELA, 23-24 MARCA
W pracowni Alchemicus
Warsztaty tradycyjnego dekorowania pisanek (godz. 12-14) oraz kiermasz ceramiki (11-19). Ul. Dobra 14/16.
NIEDZIELA 24 MARCA
W Fortecy
Podczas kiermaszu będzie można kupić produkty członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, najlepszych producentów z całej Polski: wędliny, ryby świeże i wędzone, śledzie w wielu postaciach, sery krowie i kozie - świeże i dojrzewające, tradycyjne ciasta i pieczywo, jaja kur zielononóżek, warzywa od ekologicznych producentów, świeże soki. Odbędą się też warsztaty kulinarne dla dzieci: kręcenie majonezu, wypiek mazurków, ozdabianie jaj wielkanocnych. O godz. 13 o tradycjach i tajnikach wielkanocnej kuchni opowie Hanna Szymanderska, znana autorka książek kulinarnych. Godz. 11-17, ul. Zakroczymska 12.
W Wilanowie
Prezentacja koszyków wielkanocnych, możliwość zakupu regionalnych wyrobów oraz ozdób. Godz. 9-17, ul. Stanisława Kostki Potockiego, skwer Prymasowski. Palmy wielkanocne będzie można kupić w Domu Pracy Twórczej przy ul. Ptysiowej 3 w godz. 8-14.
Zbiórka jaj
Organizuje ją Fundacja Bank żywności SOS. Jajka zostaną przekazane potrzebującym. Godz. 8-19, pod klasztorem św. Józefa, ul. Dominikańska 2.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... oloru.html