Atelier Amaro jest pierwszą polską restauracją, która została nagrodzona Gwiazdką Michelin. Wyróżnienie w tym francuskim przewodniku znaczy w świecie gastronomii tyle, co Oscar w dziedzinie filmu. W czwartek w Paryżu miał swoja premierę Czerwony Przewodnik Kulinarny Michelin "Main Cities of Europe 2013". Warszawska restauracja Atelier Amaro jest pierwszym polskim lokalem uhonorowanym gwiazdką.
Jak poinformował Michelin, inspektorzy byli pod wielkim wrażeniem wykorzystania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu gotowania i oryginalnego łączenia smaków. - Jestem bardzo dumny z wielkiego wyróżnienia, jakim jest dla mnie Gwiazdka Michelin - powiedział Wojciech Modest Amaro, szef restauracji. W 2012 roku Atelier Amaro wyróżniono tytułem Wschodzącej Gwiazdki, który oznaczał bardzo duże szanse na zdobycie właściwego wyróżnienia w kolejnych latach.
Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów na całym świecie. Tytuł jest ogromnym wyróżnieniem, dlatego decyzję o jego przyznaniu podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin, którzy anonimowo składają wizyty. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy – wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży.
Już samo znalezienie się w przewodniku Michelin jest dla każdego lokalu bardzo dużym wyróżnieniem. W tym roku Francuzi opisali, w sumie 40 polskich restauracji – 21 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. Do stołecznej restauracji Butchery and Wine powędrował symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W przeciwieństwie do prestiżowych gwiazdek, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 79882.html